Гърция посрещна Си Цзинпин с ускорени "Златни визи" срещу инвестиции

3045
Гърция посрещна Си Цзинпин с ускорени "Златни визи" срещу инвестиции
Снимка: Getty Images / Guliver

По покана на гръцкия президент Прокопис Павлопулос от 10 до 12 ноември в Гърция на посещение е китайският държавен глава Си Цзинпин. Си пристигна в Атина в неделя по обяд, а срещите започват в понеделник. Освен разговори с политици, китайският президент ще посети централата на китайската компания на пристанище Пирея, както и Акропола.

БГНЕС припомня, че на 4 ноември Си Цзинпин се срещна с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис в Шанхай на междунарподно изложение. По време на "топлата" среща Мицотакис заяви, че е избрал да посети Китай след само четири месеца на поста и да ръководи делегация от гръцки бизнесмени, за да присъства на международното импортно изложение ЕКСПО 2019, за да подчертае приоритета, даден от неговото правителство на привличането на инвестиции и да изпрати посланието, че Гърция отново е на финансовата карта.

„По този начин искам да покажа особеното значение, което придавам на нашите двустранни връзки“, каза той на Си.

Освен това, имайки предвид одобрението от страна на Гърция на генералния план на COSCO за обновяване на пристанището Пирея, Мицотакис каза: „Когато кажем нещо, ние го правим - не само говорим.“

Одобрението бе похвалено и от председателя на COSCO Сю Лиронг, с когото Мицотакис също се срещна. И двамата казаха, че общата им цел е да направят Пирея най-голямото пристанище в Европа.

Китай се надява на втора среща Тръмп - Ким Чен Ун

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун, който направи изненадваща визита в Китай, си тръгна с подкрепа от Пекин за възможна втора среща меж...

От своя страна Си Цзинпин заяви, че разширяването на гръцко-китайското сътрудничество може да доведе до „печеливша“ и за двете страни ситуация. "С неохота приключвам тази дискусия тук, но за щастие, ще я продължим на вечерята и след няколко дни в Атина", бил казал китайският президент на Мицотакис.

Двамата лидери са обсъдили въпроси, засягащи гръцките селскостопански стоки и по-нататъшното сътрудничество в областта на енергетиката, транспорта, телекомуникациите, туризма и възможността, каза Си, „Гърция да стане център на логистиката“.

Гръция ускорява схемата "Златна виза" срещу китайски инвестиции

Китайският инвеститор Джианг Рунгонг, който се мести в Гърция преди три години, казва, че той и семейството му не биха могли да бъдат по-щастливи в новия си дом в Атина.

"Избрахме Гърция заради нейното културно наследство, нейната история, демокрация, свобода. Наистина харесваме нейната атмосфера", казва Джианг.

Тръмп за срещата с китайския президент: Целта е възстановяване на връзките

Президентът на САЩ Доналд Тръмп оценява като "възстановяване на личните връзки" срещата с китайския президент Си Цзинпин на предстоящат...

"Откакто получихме визата, пътувахме до много европейски страни. И всеки път, когато се връщаме в Гърция, в момента, в който стъпихме на летището, се чувстваме като у дома си."

52-годишният Джиянг е от Шанхай, съпругата и синът му се възползват от така наречената схема на Гърция за „Златна виза”, за да дойдат да живеят в Европа.

Неговият 18-годишен син Джианг Семняо успява да научи гръцки само за две години. Посещава гръцко държавно училище и мечтае да стане гръцки гражданин.

Съгласно споразумението, на граждани извън ЕС се дава разрешение за пребиваване за пет години в замяна на инвестиране на поне 250 000 евро (275 000 долара) в гръцки недвижими имоти.

Гърция не е единствената европейска държава, която управлява подобна схема. Други засегнати от кризата членове на ЕС като Португалия, Кипър и Испания предлагат подобни стимули от години.

Мицотакис: Анкара да бъде "по-предпазлива по отношение на Гърция"

Анкара трябва да бъде "по-предпазлива по отношение на Гърция", заяви премиерът Кириакос Мицотакис по повод на след твърденията на турск...

След десетилетия рецесия в Гърция цените на недвижимите имоти дълго време останаха на дъното и едва от скоро започнаха да се покачват, пише АФП.

Засега програмата изглежда работи: броят на разрешенията за пребиваване, издадени на граждани извън ЕС, е нараснал с 46 процента миналата година. И около 5300 разрешителни са издадени от пускането на схемата през 2013 г., повече от 3400 са за китайски купувачи, показват официалните данни.

Китай и Гърция изграждат прогресивно търговски и инвестиционни връзки повече от десетилетие, откакто два основни контейнерни терминала на пристанище Пиреос бяха продадени на китайския гигант Коско през 2008 г.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис току-що се завърна от четиридневно посещение в Шанхай, а китайският президент Си Дзипин пристига в Атина за реципрочно тридневно посещение днес.

Брюксел се притеснява от подобни „Златни” визови схеми.

Мицотакис: Турция заплашва суверенитета на Кипър

С действията си в Средиземно море Турция поставя под въпрос суверенитета на Гърция и Кипър, нарушавайки международното право. Това е за...

В доклад по-рано тази година Европейската комисия посочи Кипър, България и Малта, като се оплака, че заможните кандидати за пребиваване или гражданство в тези страни не са изправени пред адекватни проверки за сигурност.

Въпреки това Гърция отчаяно се стреми да привлече чуждестранни инвеститори и казва, че не може да си позволи да загуби ценния доход.

Според Банката на Гърция изглежда, че схемата стимулира нединамичния преди това пазар на недвижими имоти.

Централната банка изчислява, че тя е привлякла 469 милиона евро в китайския капитали през 2018 г. и 443 милиона евро само за първата половина на тази година, в сравнение със само 77 милиона евро за 2017 година.

А китайските инвеститори са внесли общо повече от един милиард евро в гръцка недвижима собственост след стартирането на програмата, показват данните, цитирани от БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Арестуваха трима за отвличане на българка

Хванаха лодка с мигранти край Гърция

Срещата на Ердоган и Мицотакис: Ще отворят ли въпроса за морските зони?

В навечерието на Великден: Главата на Македонската църква си присвои Самуил

Протестират за правата на мигрантите: Младежи нахлуха през тераса в албанския парламент

Спасиха мигранти край Крит

Посещението на Еди Рама в Гърция виси на косъм

Сезонът на пожарите в Гърция започна: Властите подгтовят елитен пожарникарски екип

Скупщината на Сърбия избра новото правителство: САЩ са разочаровани

Турската полиция задържа стотици хора на първомайски протести (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани