Китай обяви Тайван за свой, заплаши с употреба на сила противниците си

2607
Китай обяви Тайван за свой, заплаши с употреба на сила противниците си
Снимка: Getty Images/Guliver

Китай си запазва правото да използва сила, за да постави Тайван под свой контрол, но ще се стреми да постигне мирно "обединение" с автономния остров, който имал светло бъдеще под китайско управление. За това настоя китайският президент Си Цзинпин, цитиран от Reuters.

Тайван е най-чувствителният въпрос за Китай, като Пекин претендира, че той е негова свещена територия. Си Цзинпин засили натиска върху острова, откакто Цай Ингвен от Демократичната прогресивна партия, която подкрепя независимостта, стана президент през 2016 г.

Местни избори в Тайван

Тайванските граждани се изправят пред избирателните урни за местните избори, които се приемат като референдум за политиката на президен...

Си Цзинпин говори в Голямата зала на народа в Пекин по повод 40-годишнината от началото на подобряването на отношенията с Тайван. Той настоя, че "обединението" трябва да бъде подчинено на принципа за "Единен Китай", който приема Тайван като част от Китай.

"Огромното мнозинство от хората в Тайван са напълно наясно, че независимостта на Тайван ще доведе до "тежка катастрофа", заяви Си Цзинпин пред аудитория, включваща тайвански бизнесмени и висши партийни функционери.

"Китай няма да напада китайци. Ние сме готови да използваме най-голямата искреност и да полагаме най-големите усилия, за да се борим за перспективата за мирно обединение", коментира китайският държавен глава.

"Ние не обещаваме да се откажем от използването на сила и си запазваме възможността да използваме всички необходими мерки", за да постигнем тази цел и да предотвратим независимостта на Тайван, подчерта той.

Китай се обяви против всякакви военни контакти между Тайван и САЩ

Китай се обявява решително против всякаква форма на военни или официални контакти между Тайван и САЩ, заяви в сряда официалният предста...

Това изказване обаче беше насочено към чуждестранни сили, които се опитват да се намесят и малкото малцинство от тайвански сили, борещи се за независимост и тяхната дейност, каза Си, без да уточнява, като вероятно това е било препратка към САЩ, най-силния поддръжник на Тайван.

Си повтори, че Китай е готов да разговаря с всяка партия в Тайван за прокарването на политическия процес - спрян от Китай, след като Цай Ингвен встъпи в длъжност - стига да приемат принципа за "единен Китай".

През 2018 г. Великобритания, САЩ и други държави изразиха загриженост по повод голям брой случаи, които според тях подкопават доверието в свободите и автономията на Хонконг под китайско управление.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Иранските власти предупреждават: Внимавайте за крокодили

Вулканът Руанг отново изригна в Индонезия (ВИДЕО)

Земетресение в Егейско море край Измир

НАСА: Китай крие военна дейност в Космоса

Иран омаловажава последиците от удара в Исфахан, твърдят израелски източници

Apple изтрива WhatsApp и Threads от китайския магазин за приложения по нареждане от Пекин

Земетресение от 4,6 удари Северен Иран

Ще има ли нов ирански отговор срещу Израел? Коментар от Техеран след взривовете в Исфахан (ВИДЕО)

МААЕ: Няма поражения по ирански ядрени обекти

Ердоган призова за запретване на ръкавите и спиране на клането в Ивицата Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com