Мицотакис: Анкара да бъде "по-предпазлива по отношение на Гърция"

1537
Мицотакис: Анкара да бъде "по-предпазлива по отношение на Гърция"
Снимка: Getty Images/Guliver

Анкара трябва да бъде "по-предпазлива по отношение на Гърция", заяви премиерът Кириакос Мицотакис по повод на след твърденията на турското външно министерство през уикенда, че гръцките власти са отблъснали десетки хиляди мигранти, които се опитват да преминат през Егейско море в Европа тази година.

"Онези, които засилиха бежанската криза, използвайки преследваните като пешки при пренасочване на собствените си геополитически цели, трябва да бъдат по-предпазливи по отношение на Гърция", заяви Мицотакис на четвъртата среща на върха на Европейския съюз-Арабски съюз, която се проведе в Атина на 29 октомври.

Гърция връща 10 000 мигранти на Турция до 2020 г.

Гръцкото правителство заяви след спешно заседание, че смята да изпрати 10 000 мигранти обратно в Турция до края на 2020 г. Атина иска ...

Миграционната криза, каза Мицотакис, е международно предизвикателство, което не може да бъде решено, когато страни като Турция "оспорват фактите от десетилетия и отправят неприемливи искания".

Притокът на мигранти и бежанци в Гърция е "асиметричен" по отношение размера и населението на страната, каза Мицотакис, цитиран от БГНЕС.

"Ние контролираме границите си и винаги приемаме преследваните на този свят. Само че една държава не може да носи проблемите на три континента на раменете си", заяви гръцкият премиер, обръщайки се към държавни ръководители и служители от повече от дузина страни, включително Сирия, Ирак и Алжир.

"Единственият начин да се отговори на това голямо предизвикателство на 21-ви век е по координиран начин, с надлежен процес и в сътрудничество. Нуждаем се от по-добра координация между европейците и арабите, за да управляваме причините за миграцията", добави той, като призова за повече действия в подкрепа на страните, от които идват по-голямата част от бежанците и мигрантите, и към разрушаване на мрежите за контрабанда на мигранти.

Атина: Турция не спира мигрантските потоци към Гърция

Мигрантските потоци от Турция към островите в източното Беломорие продължават да не спират тази седмица, като 694 души пристигнаха на б...

Министерството на външните работи на Турция заяви на 27 октомври, че Гърция била отблъснала обратно 25 404 нелегални мигранти в Турция през първите 10 месеца на годината.

"Фактът, че гръцките власти отричат негативни действия, противоречащи на международното право, определени от съответните ни служби и Съвета на Европа, не променя реалността в тази област", заяви министерството, цитирано от турския в."Сабах".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com