Възможна ли е Европа след края на ерата Меркел?

6368
Възможна ли е Европа след края на ерата Меркел?
Снимка: Getty Images/Guliver

Статия за възможните тревожни последствия от заявлението на германския канцлер Ангела Меркел, че се оттегля от лидерския пост на своята партия Християндемократическия съюз (ХДС) публикува британският в. "The Guardian".

Да, краят на политическата кариера на Меркел беше предсказван и по-рано, и всеки път предсказанията се оказваха преждевременни, пише авторът.

Но резултатите от изборите в провинция Хесен станаха началото на края на нейната кариера и ролята ѝ на най-влиятелен политик в германия и Европа. ХДС успя да удържи властта в Хесен, но резултатите от изборите са най-лошите за партията от половин век.

Лидерите, които обявят предварително бъдещото си слизане от сцената, много трудно се спасяват от това да не изглеждат като куца патица, пише "The Guardian". Сега тази съдба заплашва и Меркел, което ще донесе доста последствия както за Германия, така и за цяла Европа.

Както и преди Меркел е популярна в страната си, и тя може би притежава достатъчно талант и упоритост, за да остане на канцлерския пост още три години. Но през декември ХДС ще избере нов лидер на партията и този човек очевидно ще се счита за бъдещ канцлер и ще иска да прояви своята собствена воля.

Getty Images/Guliver

След изборите в Хесен и в Бавария, а също и парламентарните избори през 2017 г. става очевидно, че двете основни партии – ХДС и Социалдемократическата партия – губят гласове, а с все по-голяма популярност се сдобиват по-радикалните партии.

В Хесен добри резултати реализираха Зелените и крайнодясната "Алтернатива за Германия" (АзГ). В резултат на това се стигна до фрагментиране на традиционната за Германия двупартийна система.

Политиката в Германия отдавна е изключително стабилна, но сега всичко става по-ясно и последствията от това ще се почувстват далеч извън пределите на Берлин.

Ангела Меркел от доста време доминира политическата арена в Германия, така че нейното оттегляне несъмнено ще травмира страната.

Тя постоянно защитаваше модела на социално-пазарна икономика, независимо от това, че двата стълба на този модел – социалната справедливост и консервативната финансова политика – редовно биваха критикувани от всички страни.

Икономическата мощ на Германия спаси нейните граждани от кризите, които бяха преживяни от другите страни. Но миграционната криза от 2015 г., пред лицето на която Меркел зае прагматична и либерална позиция, доведе до последствия, които тя не успя да постави под контрол.

На наследника на Меркел ще се наложи да се поучи както от нейните силни, така и от нейните слаби страни – за да спечели доверие на преживяващия трудни времена континент, пише "The Guardian".

Превод: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Нивото на река Ишим в Тюменска област достигна исторически максимум (СНИМКИ+ВИДЕО)

Въоръжено нападение в Русия: Убити и ранени полицаи (ВИДЕО)

F-16 и модернизирани Су-27: Украинските неприятни изненади за Русия (ВИДЕО)

Полските фермери разблокираха всички пунктове по границата с Украйна

Без повече 12345: Великобритания забранява слабите пароли за устройства

След внимателно обмисляне: Педро Санчес остава на премиерския пост

Жерар Депардийо е в ареста по подозрения в сексуално посегателство

Украйна с предупреждение към Европа: Спира да спазва някои точки от Европейската конвенция за правата на човека

САЩ се готвят да заредят Украйна със съветски изтребители?

В Русия продължават да арестуват журналисти, работили за западни медии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа