Марешки с договор за доставка на популярно ковид лекарство - за 28,6 млн. лева

8129
Марешки с договор за доставка на популярно ковид лекарство - за 28,6 млн. лева
Снимка: БГНЕС

Дружеството "Фармнет" ЕАД – еднолична собственост на "Марешки Холд", има договор с Министерството на здравеопазването за доставка на новото ковид лекарство с наименование "Молнупиравир" (Molnupiravir). Договорът е на стойност 28 633 440 лв. с ДДС, публикуван е днес (26 януари) в националната платформа за електронни обществени поръчки ЦАИС ЕОП.

Причина контрактът да се сключи с фирмата на Веселин Марешки е, че тя е упълномощен представител на производителя MERCK SHARP&DOHME B.V. (MSD). Агенцията за обществени поръчки е проверила начина на възлагане и е установила, че той е законосъобразен.

Лекарствата срещу КОВИД - от "Ивермектин" до най-новите: говори проф. Георги Попов

Ефект от "Ивермектин" срещу COVID-19 има само ако се дава в първите 2 дни от развитието на болестта. Това твърди проф. Георги Попов, ек...

Ангажиментът на дружеството за първа доставка от 11 520 терапевтични курса е до 8 седмици след получаване на заявка от МЗ, като министърът ще заяви количеството след издаване на разрешение за употреба от Европейската комисия. Втората доставка ще е за 8 480 терапевтични курса и до 12 седмици след първата. 

Писмо от компанията в здравното министерство (МЗ) за разработван от нея лекарствен продукт Lagevrio с международно непатентно наименование Molnupiravir е постъпило през юни 2021 г. За него има информация, че е предлекарство, което се метаболизира в човешкия организъм до рибонуклеозидния аналог N – хидроксицитидин (N – hydroxycytidine, NHC).

"NHC се разпределя в клетките, където след фосфорилиране се образува фармакологично активния рибонуклеозид трифосфат (NHC-TP). Включването на NHC-TP във вирусната РНК чрез вирусните РНК-полимерази води до кумулиране на грешки във вирусния геном, като в резултат на натрупването на тези грешки и създаването на "дефектни вируси" се инхибира (бел. ред. - спира) вирусната репликация", се сочи в документацията по поръчката.

При анализ на междинните данни от фаза 3 на рандомизираното, плацебо-контролирано, двойно-сляпо проучване било установено, че пациентите, получили лекарствения продукт, са с 50% по-нисък риск от хоспитализация и тежко протичане на заболяването в сравнение с плацебо групата.

Лекарството "Молнупиравир" срещу КОВИД е с по-ниска ефективност от първоначално обявената

Препаратът на Merck срещу COVID вече е разрешен за употреба в Дания

Въпреки разочароващите резултати от изпитването, при които броят на хоспитализациите и смъртните случаи от коронавирус при рискови паци...

Приложението на лекарствения продукт се фокусира в началните стадии на заболяването при нехоспитализирани пациенти с положителен резултат за COVID-19, придружаващи хронични заболявания, които са с висок риск от усложняване на заболяването. От него се очаква да се намали необходимостта от хоспитализация, а и леталния изход при тази група пациенти.

Лекарството е за перорална терапия, подходящо за домашно лечение. Ще се предлага в опаковка за петдневен курс на лечение с дневна доза от 800 mg, два пъти дневно в началото на заболяването (до 5-ия ден) при пациенти с лабораторно потвърден лек до умерен COVID-19 и рискови фактори, като възраст над 60 години, онкологично заболяване, сърдечно-съдови заболявания, наднормено тегло.

Лекарственият продукт е единствен към момента срещу COVID-19 за прием през устата. Той, според информацията от МЗ, е получил условно разрешение за употреба в Обединеното Кралство Великобритания и Северна Ирландия от местния регулаторен орган Medicines&Healthcare Products Regulatory Agency.

На този етап се намира в процедура по текущ преглед "rolling review", провеждан от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

Още: Държавата пак иска да купи ковид лекарство от Мис България 2009 и съпруга ѝ - за милиони

Франция не одобри използването на молнупиравир, препаратът против COVID на Merck

Върховният орган по здравеопазване на Франция отказа да разреши за употреба молнупиравир – лекарството за лечение на коронавируса...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com