Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекарствата срещу КОВИД - от "Ивермектин" до най-новите: говори проф. Георги Попов

19 януари 2022, 11:31 часа • 15752 прочитания

Ефект от "Ивермектин" срещу COVID-19 има само ако се дава в първите 2 дни от развитието на болестта. Това твърди проф. Георги Попов, експерт по инфекциозни болести в УМБАЛ и ДКЦ "Софиямед". Той беше началник на Катедра "Инфекциозни болести" на ВМА.

Проф. Попов уточни пред БНР, че в България е правено широкообхватно многоцентрово проучване и на негова база говори за "Ивермектин". Публично до момента е известно, че такова проучване направи "Хювефарма" на Кирил Домусчиев – какви бяха последните известни данни от фирмата на Домусчиев за ефекта на "Ивермектин", ПРИПОМНЕТЕ СИ ТУК! Именно в "Софиямед" Кирил Домусчиев беше лекуван от COVID-19, като това стана в началото на пандемията.

За лечението на коронавируса проф. Попов каза и друго – с големи проучвания е отхвърлено, че действат лекарства като хидроксихлорохин, като ремантадин, както и някои антиретровирусни препарати. Специално за ковид лекарствата на Pfizer и Mersk (Молнупиравир) проф. Попов изрично посочва, че в държави, в които вече се прилагат, има определен скептицизъм за действието им. Още: "Наш учен от Станфорд с аргументи защо новото хапче на Pfizer срещу КОВИД няма да е панацея"

Изрично проф. Попов подчерта – при лечението на COVID-19 трябва да има индивидуален подход за всеки пациент. Това е най-добрият начин да не се стига до тежки състояния, по думите му.

Антигенните тестове в момента за Омикрон дават доста погрешна информация, предупреди лекарят, но заяви, че засега повечето пациенти с Омикрон се лекуват у дома. И каза, че за разлика от този вариант, при Делта лечението с моноклонални антитела е давало много добър резултат. Причината – те блокират размножаването на вируса и после е по-лесно. Много лекари в България обаче не знаят как да прилагат моноклоналните препарати, според проф. Попов.

"Моето виждане е, че хората ще се разболяват по няколко пъти, но колкото повече ги "разтърсва", дори и оздравели, толкова по-зле е за организма, поради ефектите на продължителния Ковид синдром", предупреди инфекционистът.

Интересен факт е, че каненият навсякъде математик Лъчезар Томов се усъмни пред Националното радио как така болниците не се пълнят - за него това е невъзможно и имало пациенти, които се нуждаят от интензивни легла, но не стигат до тях.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес