Препаратът на Merck срещу COVID вече е разрешен за употреба в Дания

2407
Препаратът на Merck срещу COVID вече е разрешен за употреба в Дания
Снимка: Getty Images

Въпреки разочароващите резултати от изпитването, при които броят на хоспитализациите и смъртните случаи от коронавирус при рискови пациенти е намален с 30% вместо с обещаните преди това 50%, датските здравни власти остават убедени, че ползите от хапчето Молнупиравир надвишават рисковете, особено след като страната продължава да чупи рекорди по инфекции.

Така Дания става първата страна от ЕС, която ще използва хапчето Молнупиравир на американския производител Merck срещу COVID за лечение на рискови пациенти със симптоми, предаде БГНЕС.

Лечението на базата на таблетки, предлагано на пазара под името Lagevrio, беше подкрепено за спешна употреба от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) в средата на ноември, което позволи на отделните държави от ЕС да решат сами дали да използват таблетките още преди те да бъдат официално разрешени.

От ноември Lagevrio е одобрен в Обединеното кралство и е в процес на одобряване в САЩ.

Още две лекарства против Covid имат зелена светлина от ЕМА

Европейскага агенция по лекарствата (ЕМА) даде разрешение за одобрение на още две лекарства за лечение на Covid-19. Xevudy и Kineret с...

„Препоръчваме лечението с таблетките, тъй като смятаме, че ползите са повече от вредите за тези пациенти, които са най-застрашени от тежко заболяване от COVID-19", заяви в изявление Кирстине Мол Харбо от Датския здравен орган.

В същото време тя заяви, че властите са напълно наясно, че лечението е ново и нямат достатъчно познания за него.

Мол Харбо обеща, че ефектите и страничните действия на лечението ще бъдат внимателно наблюдавани.

Пълните резултати от клиничното изпитване, публикувани на 26 ноември от Merck, бяха донякъде разочароващи, тъй като показаха много по-ниска ефикасност в сравнение с по-ранните доклади, основани на междинни данни. Според предварителните резултати лекарството е намалило честотата на хоспитализация и смъртност при рискови пациенти, които са го приемали скоро след заразяването, с 30% в сравнение с посочените преди това 50%.

В момента Дания страда от рекордна вълна от случаи на COVID-19 и епидемия от новия щам Омикрон, който се очаква да стане доминиращ в датската столица още тази седмица.

Франция не одобри използването на молнупиравир, препаратът против COVID на Merck

Върховният орган по здравеопазване на Франция отказа да разреши за употреба молнупиравир – лекарството за лечение на коронавируса...

Също така тази седмица, всеки ден, е поставен нов дневен рекорд на инфекции, съобщи Държавният серумен институт. В четвъртък бяха регистрирани рекордните 9999 нови случая в страната с население от 5,8 милиона души. Предишният рекорд, поставен 24 часа по-рано, беше 8773 нови случая. Към момента 517 пациенти с COVID-19 се намират в болници в цяла Дания, 61 от тях са в интензивно отделение, което е най-високият брой от предишния пик на инфекцията през февруари.

"Надяваме се, че лечението ще помогне да се намали броят на хоспитализациите на пациенти с висок риск от тежко заболяване", каза Мол Харбо.

Разглеждайки ситуацията във Facebook, министър-председателят Мете Фредериксен написа, че нивата на инфекция са "за съжаление, както се очакваше, много, много високи". Тя също така заяви, че "не се съмнява", че ще са необходими нови мерки за прекъсване на веригите за предаване на инфекцията. Не на последно място тя призова сънародниците си датчани да си направят подсилваща инжекция възможно най-скоро.

В момента нивото на ваксинация в Дания е 77,1%, което е най-високото в Скандинавия, и е в процес на поставяне на трети инжекции на населението.

По-рано се появиха предположения, че щамът Омикрон е по-малко чувствителен към ваксини. В нов норвежки доклад се посочва, че от заболелите на прословутото коледно парти в ресторант "Луиз", организирано от компанията за възобновяема енергия "Скатек", което впоследствие беше наречено „събитие за суперразпространение“, тъй като се заразиха над 140 души, повечето от които с щама Омикрон, цели 98% са били напълно ваксинирани, съобщи националната телевизия NRK.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Археолози разкопаха вилата, в която е починал император Август

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно