Държавата пак иска да купи ковид лекарство от Мис България 2009 и съпруга ѝ - за милиони

14265
Държавата пак иска да купи ковид лекарство от Мис България 2009 и съпруга ѝ - за милиони
Снимка: iStock

За втори път в рамките на последните 2 месеца Министерството на здравеопазването иска да купи ковид лекарство, което доставя фирма на Антония Петрова-Батинкова - Мис България 2009, и нейния съпруг Ивайло Батинков.

Новата поръчка е за 30 000 опаковки от препарата Regkirona (INN Regdanvimab) - моноклонално антитяло за лечение на пациенти с COVID-19, на обща стойност 29 924 100 лева без ДДС (почти 36 млн. лв. с ДДС). Срокът на доставката ще е 65 дни след подписване на договора. 

Процедурата е обявена на 18-ти януари, на 19-ти януари е трябвало да бъде отворена оферта от фирмата на Батинков и Петрова, но в платформата на ЦАИС ЕОП няма публикувана след тази дата информация.

Предишната (първа) поръчка за същото лекарство – от ноември месец м.г., беше на стойност 7 197 000 лв. с ДДС за 6 хиляди опаковки. Тя също беше възложена като сега – чрез договаряне без предварително обявление на "Топ Хоспитал Сървис" АД.   

Припомняме, че лекарственият продукт е разрешен за употреба на 12.11.2021 г. Притежател на разрешението за употреба е Celltrion Healthcare Hungary Kft., чийто единствен оторизиран представител в България е въпросната фирма.

Справка в Търговския регистър сочи, че съпрузите Ивайло Батинков и Антония Петрова-Батинкова, заедно с Цветан Димитров, са в Съвета на директорите на "Топ Хоспитал Сървис", като действителен собственик е Батинков. По-специално Антония Петрова е член на директорския съвет на дружеството от края на 2020 година.

Самото лекарство Regkirona е предназначено за лечение на възрастни с коронавирус, при които не е необходим допълнителен кислород и са с повишен риск от прогресиране заболяването до тежка форма. Прилага се като еднократна интравенозна инфузия в рамките на 7 дни от началото на симптомите, като дозата зависи от телесното тегло на пациента.

При достигането до заключение за препоръка за разрешение за употреба Комитетът по лекарствените продукти за хуманна употреба (CHMP) към Европейската агенция по лекарствата e оценил наличните данни от основното клинично изпитване, което показва, че Regkirona води до по-малко пациенти, които се нуждаят от хоспитализация или кислородна терапия или умират, в сравнение с плацебо (сляпо лечение).

Сред пациентите с повишен риск заболяването им да прогресира до тежко, 3,1% лекувани с Regkirona (14 от 446) са били хоспитализирани, изисквали са допълнителен кислород или са починали в рамките на 28 дни от лечението в сравнение с 11,1% от пациентите на плацебо (48 от 434).

Установено е, че лечението с Regkirona е ефективно за намаляване на необходимостта от хоспитализация или смърт при пациенти с COVID-19 с повишен риск от влошаване на заболяването, което ще доведе до понижаване на натиска върху болниците.

Профилът на безопасност на Regkirona се счита за благоприятен с малък брой реакции, свързани с инфузията. Затова Европейската агенция по лекарствата е решила, че ползите от Regkirona са по-големи от рисковете и може да бъде разрешен за употреба в ЕС.

Агенцията за обществени поръчки е осъществила контрол по механизма на възлагането и на 21-ви януари излиза с обобщение, че то е законосъобразно.   

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Онлайн обучение заради коклюш - по преценка на директора

Поставят първата ваксина срещу коклюш при бебетата по-рано

Държавата да се раздвижи и да подсигури ваксини: Личен лекар за завръщането на коклюша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com