Асен Василев: Инвеститорите идват и ни питат дали няма ли да ги рекетираме

13948
Асен Василев: Инвеститорите идват и ни питат дали няма ли да ги рекетираме
Снимка: БГНЕС

В момента има изключително засилен интерес от външни инвеститори. Те обаче идват и ни питат само един въпрос: "Нали вие няма да ни рекетирате и да ни кажете кой е подизпълнител?" Това каза вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев при обсъждането на първо четене на законопроекта за държавния бюджет за 2022 г. в парламента.

По думите му инвеститорите се интересували и дали ще им бъде определяно с коя адвокатска кантора да работят, кой архитект да наемат, за да им мине проектът.

"Те са много щастливи като им кажем, че нищо от това няма да правим и казват, че за пръв път в България им се случва и след това започват да работят и виждат, че наистина никой нищо не им казва", обяви вицепремиерът.

Икономист за Бюджет 2022: Кабинетът пак си остави джобни от капиталовите разходи

Правителството отново залага в Бюджет 2022 високи капиталови разходи и ако не ги изпълни, ще отчете излишък. Така кабинетът си оставя д...

"Като цяло този бюджет е инвестиционен", каза той. "Ако ние не инвестираме в хора, в инфраструктура и не подобряваме институциите и публичната среда, така че те да не губят времето на гражданите и на бизнеса, няма как да очакваме висок икономически растеж и, съответно, по-високи доходи", посочи Василев.

По думите му няма как конкурентното ни предимство да е това, че сме бедни и с ниски доходи.

Василев посочи, че е заложено двойно увеличаване на капиталовите инвестиции до 5,8 процента от БВП, значително увеличение на средствата в образование, здравеопазване, култура и спорт, и една социална програма, която да осигури социална солидарност към нашите съграждани.

"Този бюджет, въпреки значителните допълнителни инвестиции, всъщност се изпълнява с по-малко дълг от бюджетите, които са били предвидени миналата година", заяви финансовият министър.

"Когато колегите от ГЕРБ питат къде са допълнителните приходи, къде са 8-те млрд., къде са спрените кранчета - тук са. Ние правим инвестиции от 12 млрд. лева повече с дълг, който е по-малко от това, което вие сте предвидили", обърна се той към опозицията.

Няколко думи за бюджет 2022 и иновациите

На един професионален форум имах възможността да се запозная както с проектобюджета за 2022 година на настоящето правителство, който вл...

Асен Василев обясни, че дългът, който взимат тази година, е малко по-нисък от дълга, който беше предвиден в бюджета миналата година, а разходите са увеличени значително спрямо миналата година.

Той посочи, че при 4- 4,5 млрд. дълг за миналата година и за тази година, имаме увеличение на разходите с около 12 млрд. лева. "Т.е., 8 млрд. увеличение на разходите не се правят за сметка на дълг, а на допълнителни постъпления в хазната", отбеляза Василев. По думите му, това означава, че, от една страна, приходните агенции са си свършили работата и тази година е заложено също повишаване на събираемостта, а, от друга страна, българските фирми и работници са успели да изработят този продукт.

Министърът на финансите посочи, че бюджетният дефицит без ковид мерките е 2,5 процента, с ковид мерките е 4,1 процента." Инфлацията, заложена в бюджета, е 5,6 процента на средногодишна база, като се очаква във втората половина на годината да е по-ниска. При нас инфлацията до голяма степен е внос и зависи от решенията на Европейската централна банка, която за момента дава сигнали, че ще започне по-рестриктивна политика, съответно политика по овладяване на инфлацията. Ако това не се оправдае, съответно ще бъде отразено в макроикономическите прогнози и в актуализацията на бюджета през юни", заяви Асен Василев.

Той отбеляза новия подход при изготвянето на бюджета - за какви резултати какви средства са заделени. Василев посочи, че амбицията е в актуализацията, когато всички политики са подробно разписани, подробно остойностени, бюджетът да бъде "направен от нулата по този начин"." За един месец нямаше как това да стане, това се случи с допълнителните средства и допълнителните политики там, където имаше готовност от съответните министерства", допълни министърът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Ваня Григорова: Търсим мнозинство за отмяна на конюнктурните промени в Конституцията

Симеоновският лифт и Витоша станаха предизборна тема

Служебното правителство иска да ползва държавна банка за купуване на гласове: ПП-ДБ с позиция

Политолози очакват осем партии да влязат в новия парламент

Радев притеснен: Страстите на войната между Русия и Украйна се разпалват и в Европа

Борисов в Кърджали. Ето какво обеща предизборно

Проблеми и очаквания на старта на летния сезон: Говори Евтим Милошев

Нови данни за катастрофата с Кирил Петков: Кой как шофира? (СНИМКИ)

Никола Минчев: Нямам охрана, но и в момента ползвам транспорт на НСО

Стана ясна цената на бюлетините за изборите на 9 юни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com