Нинова: Властта беше употребена да плаши хората, Дариткова съзря внушения

2329
Нинова: Властта беше употребена да плаши хората, Дариткова съзря внушения
Снимка: БГНЕС

Властта беше внушаваща и използваща страховете и бедността на хората, а след втори тур поставяме въпроса за машинното гласуване. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на групата.

„Мина първият тур на изборите за местна власт. Партийните отчети за безапелационни победи ще правим след втори, а не им е тук мястото. Искам да поставя някои изключително остри въпроси, които касаят всички нас. Всички партии, всички парламентарни групи.

Нинова: Безапелационна е само тенденцията подкрепата за ГЕРБ да намалява (ВИДЕО)

БСП се завръща в местната власт. На първия тур е отчетено увеличение на гласовете за кметове и съветници спрямо 2015 г. Това заяви на п...

Става въпрос за пороците в изборния процес, които изкривяват реалния вот на българския народ“, каза още Нинова. „Следващото страх, внушаван у хората отново от управляващите. Властта беше употребена да плаши хората“, допълни Нинова. Според нея цялата държавна и общинска администрация по страх и по списък е гласувала за властта, защото ще си загуби работата, ако не го направи.

„Развихри се ужасяваща компроматна война срещу опонентите, жлъч, омраза и насъскване на българския народ един срещу друг. Управляващите опорочиха и тези избори. Сега искам да кажа нещо за всички ни – управляващи, опозиция, партии, извънпарламентарни и граждански сдружения. Уважаеми колеги, по предварителни данни, 400 хил. невалидни бюлетини, 15 % невалидни бюлетини.

Още на първия ден след минаването на втория тур, отново ще поставим въпроса за машинното гласуване. Премахнахте го, за да фалшифицирате. 400 хил. гласа не са отчетени по ваша воля“, подчерта лидерът на БСП.

Според нея избирателната активност отново е ниска и това е удар срещу всички. „Замислете се върху това. Това е шамар за всички ни. За всички партии, за цялата политическа система и за статуквото. Ако не променим това, хората ще ни изгонят всички. Няма да правят разлика между управляващи и опозиция“, допълни Нинова.

По думите й това показва аполитичност, недоверие и апатия. „Накрая призовавам всеки свободен българин, който иска това да се промени. Злоупотребите на властта в избирателния процес могат да бъдат преодолени само с висока избирателна активност. Затова уважаеми българи, не стойте по домовете си. Как ще живеете утре зависи от това какво правите днес. Излезте и гласувайте. За себе си и за промяна“, каза Нинова.

От БСП с нови аргументи защо местните избори са голям успех за тях

Няма никакво скриване. Може би днес или утре ще има официална пресконференция. Вчера беше прекалено рано да се коментира. Така депутатъ...

След изборите ще търсим обсъждане на Изборния кодекс - но не смятам, че внушенията са полезни преди балотажите. Това каза на свой ред председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова в декларация от името на група.

"Благодаря на всички парламентарни групи, че подкрепиха решението да нямаме пленарни заседания. Това ни предпазва именно от употребата на парламентарната трибуна за предизборна агитация. Нещо, което е недопустимо", подчерта д-р Дариткова по адрес на Нинова.

Според нея с поведението да се говори предизборно от трибуната депутатите не мотивират гражданите да имат по-добро отношение към Народното събрание и да имат по-добро отношение към политическите партии.

"Отговорността е на всички нас, още по-голяма е отговорността на лидерите на политическите партии. Тук от тази трибуна ние категорично заявихме, че след изборите ще търсим едно сериозно, конкнтруктивно, диалогично обсъждане на Изборния кодекс с цел да избегнем всички негативни прояви, които сме отчели по време на изборите. Ще търсим решения, които да направят процедурата максимално прозрачна.

Не смятам, че внушенията, че поради една или друга причина някой не е спечелил гласове на тези избори са полезни преди балотажите", каза д-р Дариткова. "От една страна преди няколко дни чухме от колегите от ляво, че са спечелили максимален брой гласове и са изключително успешни на тези избори, при условие, че имат наистина шанс само в два областни града.

Без машинно гласуване - само на местните избори

Няма да има машинно гласуване само на местните избори. Засега опцията за гласуване чрез машини на парламентарини, президентски и европе...

От друга страна сега слушаме за манипулации. Нали всеки български гражданин, когато има информация за нарушение на законите трябва да подаде сигнал и това се доказва по надлежния ред. Аз смятам, че сте достатъчно смели и отговорни, за да сигнализирате органите на властта", допълни д-р Дариткова.

Председателят на ПГ на ГЕРБ призова гражданите за актвино участие във вота. "Тук абсолютно се солидирализирам с призива на г-жа Нинова. Надявам се да приключим успешно днешното пленарно заседание и изборите да приключат успешно за всички тези, които искат местната власт не с цел да се гордеят с нея, а с цел да работят в интерес на хората", каза д-р Дариткова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радев притеснен: Страстите на войната между Русия и Украйна се разпалват и в Европа

Борисов в Кърджали. Ето какво обеща предизборно

Проблеми и очаквания на старта на летния сезон: Говори Евтим Милошев

Нови данни за катастрофата с Кирил Петков: Кой как шофира? (СНИМКИ)

Никола Минчев: Нямам охрана, но и в момента ползвам транспорт на НСО

Стана ясна цената на бюлетините за изборите на 9 юни

"Война с медиите" и дело-шамар: Спор между депутат от ГЕРБ и АЕЖ-България

България е "за" свикване на Среща на върха за мир в Украйна

Проблемите пред Източния фланг на НАТО, ако има война в Европа: Говори адм. Ефтимов

Първан Симеонов: Борейки се с Путин, не бива да заприличваме на него

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика