Нинова: Безапелационна е само тенденцията подкрепата за ГЕРБ да намалява (ВИДЕО)

3945
Нинова: Безапелационна е само тенденцията подкрепата за ГЕРБ да намалява (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

БСП се завръща в местната власт. На първия тур е отчетено увеличение на гласовете за кметове и съветници спрямо 2015 г. Това заяви на пресконференция лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Чу се, че сме се скрили и не коментираме резултатите. Ние никога не се крием. Изчакваме окончателните резултати и коментираме резултати, а не хипотези и предположения. За това се изправяме днес пред вас", коментира в началото на пресконференцията Нинова.

"От БСП печелим на първи тур 34 общини, в 56 общини и 16 района на Пловдив, София и Варна общо - 72 балотажа ни предстоят. Четири от районите във Варна, два в Пловдив и 10 в София", заяви Нинова.

"Резултатите обобщени - БСП увеличава гласовете за подкрепа на своите кандидати за кметове спрямо 2015 с около 100 000 гласа.

Увеличаваме подкрепата си за общински съветници спрямо 2015 г. с около 45 - 50 хил. гласа. Имаме кмет избран с 82 %. Поздравяваме го - Димитър от Садово, а до мен стои Владимир Москов, който тези дни е и емблема за най-дълго управляващ кмет и ще има следващ мандат", продължи отчета Корнелия Нинова.

И направи извода: "Запазваме червените общини досега!" И изброи - Троян, Гоце Делчев, Садово, Горна Малина, Балчик.

"В тези избори цялата държавна машина беше изправена срещу вас! Бяхте подложени на заплахи. Стигна се до куриозни случаи да се конфискуват баници като веществени доказателства. Благодаря ви, че не се поддадохте на всичко това", продължи лидерът на БСП.

"Благодаря на всички вас - страхотен национален отбор сме! Вярвам, че той ще се запази и след тези избори и тези, които спечелихте и тези, които не спечелихте. Нека бъдем заедно като национален отбор, защото всеки един от вас е богатство за партията", продължи Нинова.

Местните избори донесоха изненадващи възходи и падения

Първият тур на местните избори донесе шокиращи успехи, неочаквани падения и поява на нови местни субекти из страната. Като цяло ситуаци...

Имаме намаление с две трети от общините, в които не сме имали общински съветници, каза Нинова пред медиите.

На тези избори има около 15% невалидни бюлетини, това са 400 хиляди гласа, сочат предварителните ни данни, подчерта Нинова. И изтъкна, че решението на този проблем е машинното гласуване.

Бедност, страх и репресии - срещу това трябва да се борим, подчерта Корнелия Нинова.

И призова хората: "Предстоят много балотажи, обединявайте се, не позволявайте да ви разделят! Имаме обща цел - промяна на статуквото, тази промяна започна в неделя!"

"Безапелационна победа не се обявява с гняв, сипане на обиди срещу опонента. Така победа не се обявява, победа се обявява с усмивка, а не с жлъч и омраза", каза в отговор на въпрос Нинова. Медиите поискаха коментар на думите на премиера Бойко Борисов.

Борисов: Безапелационна победа за ГЕРБ! БСП си играят с демокрацията (ВИДЕО)

Първо искам да благодаря на всички избиратели, благодаря и на колегите, на структурите. Говорят за промяна, но промяната започна от ГЕР...

Колко безапелационна е тази победа - в някои от областите, които са ти били бастиони си трета политическа сила, Борисов. Даже на балотаж не отиваш.

Като Ямбол например. Къде е безапелационната победа? Отиваш в София на балотаж, което не се е случвало от 14 години. Не бастион на ГЕРБ, а бастион на n-та степен.

Губиш общински съветници в цялата страна, в крепости на ГЕРБ. Може би не сте видели още, но ние направихме тези анализи. Губиш в Бургас, емблемата ти на управление и на добрия ти кмет - 5 съветника. БСП увеличава с двама", каза Нинова. Тя посочи, че ГЕРБ губи съветници във Варна, Русе и Благоевград.

Безапелационно тези избори доказаха, че ГЕРБ са в тенденция да намаляват подкрепата си в България. Безапелационно БСП расте. Да, трудно е. Да, не е изведнъж, не е революционно, но без това да е оправдание", допълни още лидерът на БСП.

Подавам публично сигнал МВР да пази ромските секции в София - само при честна игра може да говориш за безапелационна победа. Това каза заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски, каза на брифинга.

Борисов не е доволен от изборните резултати, смята психолог

"При лидера на ГЕРБ Бойко Борисов си проличава, че семейният модел и начинът му на развиване е наказван от неговия егоцентризъм, затова...

В София г-жа Фандъкова води с 8 % на Мая Манолова. В София г-жа Фандъкова има около 120 хил. гласа. в София г-жа Фандъкова има между 4 и 5 % вот в ромските секции. Около 4-5 % вот от страх, вот купен, вот корпоративен. Когато ги махнем тези 5 % от тези 8 или 7, колко става разликата, сметнете", посочи Свиленски.

Той се спря на 70-та секция в "Слатина" от 420 гласували, 383 човека са гласували за Фандъкова. "91 %. 420 гласували, 383 - забележете за листата общински съветници на ГЕРБ - само 11 човека. За районния кмет - 350 човека. Там жителите и избирателите са направили такъв анализ на политиката на ГЕРБ, че са избрали г-жа Фандъкова с 380 гласа , а подменения екип има само 11 гласа.

Същият е случаят в 76-та секция", подчерта Свиленски. Според него, ако е било само "Слатина" е щял да спре. Свиленски даде подобен пример и в "Красна поляна". "Документите и доказателставта, които ние имаме са секционните протоколи.

Нека МВР и прокуратурата да работят така, както работиха в другите градове и да проверят как от 420 гласували 383 гласуват за г-жа Фандъкова. Да отидат, да поживеят в този район, кой за какво ги търси, как гласуват. Няма нужда да подаваме сигнал. Ето го - подавам го публично", подчерта зам.-председателят на ПГ на "БСП за България".

"Само в честен мач можеш да говориш за безапелационна победа", бе неговият извод. Търсим широко обединение за промяна на статуквото, каза на свой ред Корнелия Нинова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме без охрана (ВИДЕО)

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика