Ожесточен спор в парламента за субсидиите: Фалирала ли е БСП и кой е по-голям популист

3500
Ожесточен спор в парламента за субсидиите: Фалирала ли е БСП и кой е по-голям популист
Снимка: БГНЕС

Остри реплики между депутатите и взаимни обвинения в популизъм съпътстваха дебатите по второ четене на промените в закона за бюджета, предвиждащи драстично намаляване на държавното финансиране на партиите.

Предложението бе направено от Министерски съвет и предвижда партийната субсидия да бъде намалена от 11 на 1 лев на получен действителен глас. Точката влезе като извънредна в днешното заседание и предизвика остър дебат в пленарната зала.

Поне чистачката от финансовото министерство да дойде в парламента

От политическата група на БСП изразиха недоволство от липсата на висши чиновници от Министерството на финансите в пленарна зала по врем...

"Една фалирала политическа партия, която фалира държавата не може да казва на нашата, че субсидия от 1 лв. било лицемерие.Ч Това обвинение отправи депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов към левицата. Иванов припомни, че на 10 май 2017 г. ГЕРБ е внесла предложение за размера на субсидията на политическите партии във връзка с референдума, който беше проведен. „Тук да ни се преписват някакви обиди, не мога да бъда съгласен“, обясни той и поиска наказание за всички онези, които от трибуната си позволяват такова нещо. „Искам всички да бъдат на висотата на морала“, каза още Лъчезар Иванов

„Този дебат ще завърши така, както започна – скандално, неприятно, с повече недоизказано, отколкото казано. Колкото и да се говори последните три-четири седмици по този въпрос, нищо не се каза по същество“, заяви депутатът от БСП Крум Зарков. Според него с подхващането на темата за парите на партиите управляващите единствено искат да отклонят общественото внимание от истински важните за обществото проблеми. „Не се забелязаха протестите, свързани с цената на горивата. Не забелязахте протестите на медицинските сестри. Не обръщате внимание на протестите за застрояването на София. Слепи и глухи оставате за онези, които протестират, тъй като Законът за Черноморското крайбрежие е по-строг към тези с палатките, отколкото към тези с багерите“, продължи с обвиненията Зарков. „Предупреждавам ви, ще платите сериозна цена за това. Вие не само започнахте състезание към дъното, вие сте на път да го спечелите“, допълни той от трибуната.

Колегата му Георги Свиленски пък призова да има представители на Министерски съвет по време на обсъждането на точката.

Въпреки че и от ДПС са категорично против орязването на държавното финансиране на партиите, защото според тях това ще доведе до невъзможност една политическа сила да извършва своята дейност, те продължават да поддържат предложението си за 0 лева партийна субсидия. Тезата на движението защити народният представител Хамид Хамид, който припомни, че настояването на ДПС включва и въвеждането на т. нар. отворено финансиране на партиите и коалициите, ако те не получават средства от бюджета. „Този модел работи успешно в Америка“, аргументира се той.

Депутат от ГЕРБ обвини БСП в лицемерие и получи отговор в същия стил

Лицемерие е от страна на БСП да казват, че не е имало дебат за размера на субсидиите. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Ал...

На това предложение твърдо се възпротиви Славчо Атанасов от „Обединени патриоти“. Според него отвореното финансиране, което дава възможност на юридическите лица да предоставят средства на партиите, ще доведе единствено до дву или трипартийна система. „Ще останат само три партии – ГЕРБ, БСП и ДПС“, заяви Атанасов и допълни: „Отваряте пътя към това“.

От ГЕРБ пък се възпротивиха на твърденията на БСП, че не е проведен сериозен дебат по темата с размера на субсидиите и ги определиха като лицемерие. „Министерският съвет и ние сме заявили, че ще подкрепим това решение за 1 лев. Вие излизате от тази трибуна и лъжете българските граждани, че не сте имали време за този дебат. Две години и половина сте в парламента, без три месеца. През цялото това време имахте време да запознаете вашите избиратели с визията ви за финансиране на политическите партии“, разкритикува опозицията народният представител Александър Иванов. Той упрекна левицата още за това, че изразява несъгласие с това размерът на партийната субсидия да стане 1 лев, но не са внесли свое алтернативно предложение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Малките партии искат повече пари за предизборна реклама

Анализатори: Чака ни римейк на сглобката, но с писмено споразумение

"Сини като знамето на ЕП и зелени като гората в България": ЦИК показа бюлетините за вота 2 в 1

След поредната катастрофа с жертви: Калин Стоянов иска драстичен скок на глобите

Киселова: Приетата забрана за реклама на хазарт е противоконституционна

ПП-ДБ искат извънредно заседание на НС заради увеличението на пенсиите

Надежда Йорданова: Към ПП-ДБ има атака след атака и скандал след скандал

Бойко Борисов: Иванов и Атанасов не искаха Асен Василев за финансов министър (ВИДЕО)

ЦИК определи реда на участие в процеса на удостоверяване

Военният министър иска България да се настани в европейската отбранителна база

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика