X
 
 

На първо четене: Намалиха партийната субсидия на 1 лв.

3414 15
photo of На първо четене: Намалиха партийната субсидия на 1 лв.
Снимка: iStock/Guliver
Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за държавния бюджет, отнасящи се за партийните субсидии. С предложените изменения се намалява държавната помощ на 1 лев от 1 юли до края на настоящата 2019 година.

Измененията са внесени от Министерски съвет и „за“ тях гласуваха 117 народни представители, „против“ бяха 90.

Предложението бе прието с гласовете на народните представители от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“, а „БСП за България“ и ДПС бяха против, но с различни мотиви.

Причината за приемането на законопроекта е желанието на правителството да отговори на обществените очаквания, обясни мотивите шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Годишната държавна субсидия за политическите партии и коалиции за 2019 г. ще се преизчисли на базата на действителните гласове, получени от съответната партия или коалиция, умножен по размер от 11 лв. за един получен действителен глас за периода от 1 януари до 30 юни 2019 г. и в размер от 1 лв. за периода от 1 юли до 31 декември 2019 г.

С намаляването на партийните субсидии от 11 лв. на 1 лв. за действително получен глас ще се реализират по-малко разходи от държавния бюджет за финансиране на дейността на политическите партии и коалиции.

Бюджетната икономия за второто полугодие на 2019 г. би възлязла в размер на 14,6 млн. лв. За изпълнението на законопроекта няма да бъдат необходими допълнителни бюджетни средства.

Фиксирането на субсидиите в размер 1 лв. за действително получения от партията или коалицията глас в годишен размер, считано от 1 юли 2019 г., ще намали разходите по държавния бюджет и редуцираният разход на бюджета за второто полугодие ще бъде само 1 460 402 лв.

При така предложената законова уредба общият размер на държавната субсидия за политическите партии и коалиции за една година при 44-ото Народно събрание би възлязла за последните две тримесечия на 2019 г. в размер на 1 460 402 лв., гласят мотивите на законовите промени.

ДЕБАТИ

Стойнев: Идеите на ГЕРБ и ДПС за субсидиите застрашават партиите с изчезване

До пореден скандал в парламента между БСП и ГЕРБ се превърна обсъждането на партийните субсидии в парламента.  Червеният депутат ...

Депутатът Йордан Цонев от ДПС коментира, че още от 2001 е поставен въпросът, като идеята за държавна субсидия е да се намалят зависимостите на партиите от бизнеса. От тогава се започна с 1 лев на глас, припомни депутатът от ДПС. В началото е запазена възможността за допълнителни финансиране. Ефектът от публичното финансиране е много подобен, според Цонев. Забранено е финансирането от фирми. Официално тези връзки са скъсани, смята той.

Според него парите, които партиите получавали от бюджета, се харчели прозрачно. У нас имало тежък данъчен механизъм за контрол на похарчените средства. Това трябваше да обясним на медиите и обществото, изтъкна депутатът. В закона било записано за какво могат да се харчат парите от субсидията. А референдумът за намаляването на субсидията бил върхът на популизма, по мнението му. В Европа финансирането е публично през бюджета, допълни Йордан Цонев.

В Германия имало и друг стълб на партийно финансиране освен 1 евро на глас. И държавата давала за германските партии. Партийният живот не можел да не се финансира.

Цонев каза, че се "гледало на боб" колко да е субсидията. Как стигнахме до този 1 лев, недоумява Йордан Цонев. Според него обществото не е доволно от работата на партиите и затова иска намаляване на субсидията.

ДПС иска дискусия по темата. Иначе това е откровен, много див популизъм, опасява се той. Депутатът прогнозира, че тази тема ще влезе и в европейските доклади. Като контра на предложеното Йордан Цонев предложи нула лева субсидия.

ДПС определи като "див популизъм" субсидии по един лев, но предложи нулеви

Не приемаме подхода за намаляване на партийната субсидия – ако ще има промяна на модела, това трябва да се случи след дискусия. ...

Червеният депутат Драгомир Стойнев обясни, че БСП е за намаляване на партийната субсидия, но това да не застрашава функционирането на партиите. Предложенията в настоящия им вид щели да доведат до заличаване на партиите.

БСП се противопоставят на заличаването на партиите, тъй като това е застрашаване на демокрацията. Управляващите не търсели устойчиво решение. Ние от БСП ще се противопоставим, изтъкна Стойнев.

Според Стойнев иначе трябвало да се намалят парите за партиите, защото има партии, които не успявали дори да си изхарчат парите. Левицата също поиска дебат по темата, за да не се застраши политическият живот в страната. Стойнев настоя да се намери най-правилното решение. Според него управляващите подхождали детински.

Румен Гечев от БСП подчерта, че партиите трябва да бъдат финансирани от държавата, като за пример подчерта, че такава е практиката в почти всички европейски държави. В Европа има само една страна, в която партиите не получават държавно финансиране и това е Швейцария.

От левицата разкритикуваха практиката някои от партиите да държат неизразходваните си средства от субсидии на банков депозит заради лихвата и направиха свое предложение – тези средства да бъдат върнати в държавния бюджет.

Партийната субсидия да стане минус 10 лева

Надпреварата за свалянето на партийната субсидия започна вълнуващо. Щастливият от изборната си победа и прескочил трапа на "Апартаментг...

Във връзка с аргумента на управляващите, че с намаляването на размера на субсидиите ще се стигне до икономии в бюджета, той заяви: „Закрийте отбраната и ще спестите 1 млрд. лв. Закрийте образованието и ще спестите още няколко милиарда“.

Тома Биков от ГЕРБ се заяде с левите, които уж се оказали омърсени от надвзетата субсидия, която им дали.

Хората излязоха и гласуваха, отчете Биков визирайки референдума. По думите на депутата "резултатите от референдума се превърнаха в политически факт", а с предложението си за субсидия от 1 лев герберите искали да кажат, че не те раздават субсидиите.

Депутатът също очаква дебат. Не е съгласен едната част от залата да бъде обвинявана в чорбаджийство. Никой от ГЕРБ няма желание българската политическа система да се олигархизира, подчерта Тома Биков.

Въпреки че дадоха подкрепата си на първо четене, от ВМРО пък се заканиха да направят свои предложения в следващите обсъждания. „Партиите вземат повече пари, отколкото би трябвало да вземат. Тези пари могат да бъдат намалени. Въпросът е с колко и на каква цена?“, коментира депутатът Искрен Веселинов.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 11 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Браво на г-н Премиера Борисов! Както винаги - силно интуитивен и съобразяващ се умело с указанията, които му спускат "отгоре"!? Ха сега да видим - кой какъв е и защо такъв е?!
 • Анонимен 10 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Субсидията за партиите трябва да остане твърдо и ВЕЧНО 1 лв. и да се "актуализира" годишно по "швейцарското правило" (както пенсиите)! В зависимост от инфлацията и растежа на БВП!!!! Ха ха ха....за да може когато въвеждат ТАКИВА ПРАВИЛА, да се сещат какво и за кого ги въвеждат!!!!
 • Клюкар 9 Клюкар преди 4 месеца Профил на трол?
  Снимката кърти хахаха
 • Анонимен 8 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Мечтата на гласувалите,1 лев субсидия,се сбъдва.(Господ) Борисов и СлаФчо Трифонов (дето не му знае номера на джисиема), сбъдват мечти.
 • Анонимен 7 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Сега на второ четене ще ни спретнат един театър, какъвто вече сме гледали и субсидията ще си остане 11 лв. А цар Бойко ще каже - аз исках, ама те не го приеха....
 • Анонимен 6 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Мечтата на гласувалите,1 лев субсидия,се сбъдва.(Господ) Борисов и СлаФчо Трифонов (дето не му знае номера на джисиема), сбъдват мечти.
 • Анонимен 5 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Като сте почнали... Направете и депутатите 50 и да взимат по две минимални преди облагане с данъци...
 • Анонимен 5.1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Какво значи "Фалит на партиите" както ни агитират тия дни? Те да не са търговски дружества?
  : 1 !
 • Анонимен 4 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Нищо, тамън сега ще поотслабнете всички партийни велможи с едни петдесетина кила. То това е здравословно..
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  В сметката си ГРОБ имали едни 20 милиона, значи или не им трябват толкова много субсидия или си набират от другаде средства.
  : 2 !
 • Мафията си има държава ! 3 Мафията си има държава ! преди 4 месеца Профил на трол?
  Белгийският министър председател Шарл Мишел днес също като австрийският канцлер е представил идеята да бъдат спрени парите от Еврофондовете за страни като България . Белгийският премиер : Спрете парите от ЕС за България, храним мафията на Борисов !
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Пенка : Държавата си има Кръстник и това е СИК Мафиота !
  : 0 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  МенТаТа е добре тъй като Цар Киро е зад нея .
Нагоре