Преподаватели не искат да се ваксинират срещу COVID-19, търсят начини да ги мотивират

3748
Преподаватели не искат да се ваксинират срещу COVID-19, търсят начини да ги мотивират
Снимка: БГНЕС

Процентът ваксинирани учители у нас остава нисък, мотивацията на преподавателите да се имунизират също. Най-често преподавателите отказват заради придружаващи, хронични и други заболявания или страх от алергични реакции. Други изчакват новата учебна година или вече са преболедували. Трети пък споделят, че личните им лекари са ги съветвали да не се ваксинират, разкриват от МОН за "Труд”. Преподавателите не ги блазни да променят решението си и обявеният бонус от два дни допълнителен отпуск, показа проверка на изданието.

Проучване на МОН към 5 юли сочи, че едва в 4% от училищата над 70% от персоналът е имунизиран. В детските градини този дял е 3%. Почти половината от директорите са ваксинирани. Затова Регионалните управления на образованието започнаха активната информационна кампания за ваксиниране в системата, която миналата седмица обяви МОН. До момента по нея са проведени 19 регионални срещи с директори на детски градини и училища. На тях медицински специалисти с национален и регионален авторитет отговорят на всички въпроси за ползите и рисковете от ваксините срещу коронавирус. В някои райони активно участват и представители на РЗИ.

Училищните синдикати и директорите в сериозни противоречия за ваксинирането срещу коронавируса

Директори и синдикати буквално се скараха относно идеята да има 2 дни допълнителен отпуск за учителите, които се ваксинират срещу корон...

Междувременно идеята преподавателите да получат допълнителни дни отпуск, ако си поставят ваксина, също не среща голямо одобрение. Решението бе взето на Отраслов съвет, а от вчера председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева пусна клип, с който апелира колегите си да последват примера є и да се имунизират. Видеопослание изпрати и проф. Георги Момеков от МУ - София.

На този фон в Пиринско, например, само 23% от учителите са имунизирани. Повечето не желаят да си поставят ваксина, а има и доста голям брой преподаватели, които са преболедували. Над 90% смятат, че бонусът от допълнителни дни не е стимул, за да изберат да се ваксинират - това било лично решение. 

"Около 30% от учителите в Шуменско са имунизирани, ще обсъждаме как да повишим интереса към ваксинацията”, каза за "Труд” Юлиян Тодоров, временно изпълняващ длъжността началник на РУО-Шумен. Масово местните педагози споделят, че имат право на дълги ваканции и два дни бонус към тях не биха мотивирали много хора. В Габрово, Сливен, Монтана, Враца, Перник и София няма нито едно училище с над 70% ваксинирани педагогически и непедагогически специалисти, сочат данните на МОН, предоставени на изданието. В Кюстендил, Силистра, Сливен, Търговище, Монтана, Благоевград, Пловдив, Враца, Перник, Хасково и Ямбол няма нито една детска градина с над 70% ваксинирани. Пример е и Велико Търново, където едва 19% от учителите от всичките 84 училища във Великотърновска област са ваксинирани или са преболедували COVID-19. В детските градини обхватът е само 16 на сто.

Тенденцията пък е положителна в Бургас, където обаче преподавателите също не искат бонуси за ваксина. "С две игли вече са 2500 учители от общо 4500. Много са се ваксинирали в зелените коридори, но статистика за тях няма”, каза пред "Труд" инж. Виолета Илиева, началник на РУО.

Кои пациенти може да се разболеят от COVID-19 дори след пълна ваксинация?

Хора в напреднала възраст с множество хронични заболявания и имуносупресия е по-вероятно да се заразят с коронавирус и да развият тежка...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Ето кога ще са допълнителните матури

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com