Училищните синдикати и директорите в сериозни противоречия за ваксинирането срещу коронавируса

6400
Училищните синдикати и директорите в сериозни противоречия за ваксинирането срещу коронавируса
Снимка: БГНЕС

Директори и синдикати буквално се скараха относно идеята да има 2 дни допълнителен отпуск за учителите, които се ваксинират срещу коронавирус. Сблъсъкът на позициите стана видим на вчерашния Отраслов съвет в МОН, пише в. "Сега".

Двете страни са на коренно противоположни позиции и относно информационната кампания за ваксиниране в детските градини и училищата, която МОН обяви, че стартира. Спорове се нагорещават също заради идеята на МОН училищата с поне 70% ваксиниран персонал да получават свидетелство за принос към общественото здраве.

Допълнителен отпуск

Учителите, които се ваксинират, ще получат 2 дни допълнителен платен отпуск. Те ще могат да го ползват по свой избор - наведнъж или на два пъти след първата или след втората доза ваксина. Това решение, предложено от синдикатите, е одобрил Отрасловият съвет в МОН, съобщиха от министерството на образованието.

"Предложението на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" беше за 5 дена платен годишен отпуск. Отрасловият съвет прие 2 дни допълнителен платен отпуск за работещите в системата, които ще се ваксинират", коментира председателят на синдиката д-р Юлиян Петрова.

"Ние сме категорично против. Против са и частните училища, а от Независимия учителски синдикат се въздържаха", казва обаче Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета. Той припомни, че през 2020 година учителите са получили 10 дни допълнителен отпуск при тежко преболедуване, а непедагозите - 20 дни. "Не бива да се губи мярката и да влизаме в нова вълна на допълнителни отпуски, това едва ли ще се възприеме добре от останалите съсловия", коментира той. По думите му, немалка част от учителите вече са ваксинирани, т.е. те няма да могат да се възползват от мярката и биха били неравнопоставени спрямо колегите им.

"За да се въведе допълнителната отпуска, трябва да се подпише анекс към колективния трудов договор. Надяваме се, докато подготвяме анекса, социалните партньори, които не подкрепиха предложението, да променят мнението си, защото 2 допълнителни дни са нещо добро за учителите, които решат да се ваксинират", коментираха от МОН.

Информационна кампания за ваксинация

Синдикатите не само подкрепят МОН в провеждането на информационна кампания за ваксините, но и настояват министерството да бъде водещо в нея, а "не да прехвърля само заповеди на директори на образователни институции". 

Директорите обаче не одобряват горещо. Тяхната позиция е, че учителите били "здравомислещи, интелигентни и образовани хора" и сами могат да решат. Учители припомнят из социалните мрежи, че срокът на годност на доста от ваксините изтича, затова и изразяват подозрение, че кампанията се активизира, именно за да не се изхвърлят дозите. Има и опасения, че ваксинацията се прави прибързано - "боцкат те на плочките на площада, сякаш за да се изпълни план" и т.н.

Дискриминация ли е свидетелството за училища със 70% ваксиниран персонал?

Още едно решение на МОН се възприема нееднозначно от гилдията - а именно, училищата, които достигнат поне 70% ваксиниран персонал, да получават специално свидетелство от министерството за принос към опазване на общественото здраве. В социалните мрежи учители обаче се бунтуват срещу подобен документ, който според тях е дискриминиращ. "Какви са тези сертификати? Дори всички учители да са ваксинирани, пак е възможно цяло училище да пламне, ако дойде и един заразен родител", ядосват се те.

Доц. Кунчев почва да се съмнява, че имаме време до есента преди новата вълна коронавирус

Говорихме за септември, сега не съм толкова оптимист за варианта Делта – може по-рано да се случи. Това каза националният здравен...

Педагозите негодуват и срещу събирането на справки от учителите по време на отпуск дали и кога са боледували от коронавирус, дали това е регистрирано в РЗИ, или при личен лекар, кой и кога е ваксиниран срещу COVID-19 и т.н. Според тях това е нарушаване на конфиденциална информация, каквато е и информацията за болести на учениците или осиновителите. Те намекват и за сериозен натиск срещу неваксинираните учители. Някои се опасяват дори от намаляване на часовете при нежелание да се имунизират.

Специалистът по медицинско право Мария Шаркова обаче коментира темата с ваксинирането във Фейсбук така: 

Различните по интензитет и вид ограничения за ваксинирани и неваксинирани не представляват дискриминация, не променят и препоръчителния режим на ваксинирането срещу Ковид.

Всеки наш избор има последици, затова решенията се взимат след като преценим всички ползи, рискове и следствия от решението, което взимаме.

Руската православна църква: Неваксинираните ще изплащат греха си цял живот

Онези, които не желаят да се ваксинират срещу коронавирус извършват грях, който ще изплащат цял живот. Това заяви ръководителят по вън...

От гледна точка на науката ваксинираните представляват по-малък риск за общественото здраве и редица ограничения биха били прекомерни, докато същите ограничения за неваксинираните са пропорционални. Толкоз.

(...)

Нека сме наясно, че облекчаването на отделни ограничителни мерки за ваксинираните при наличие на достатъчно ваксини, не задължава никой да се ваксинира. В случая различното третиране идва от факта, че има разлика между риска за общественото здраве, който ваксинираните и неваксинираните представляват.

Къде има най-много ваксинирани срещу COVID-19?

Информация за водещите държави по отношение на процента на гражданите, ваксинирани срещу COVID-19 спрямо общото им население, предостав...

Да виждаме дискриминация в подобни случаи граничи с истерия и е лишено от формална логика.

Да мислим, че някой ни задължава да се ваксинираме, защото ваксинираният не търпи същите ограничения, може да се обясни само с функционална неграмотност.

Още: Само в 4% от училищата 70% от персонала е ваксиниран

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com