Психолог: Вербуваното от ИД момче не е било готово да извърши атентат

3794
Психолог: Вербуваното от ИД момче не е било готово да извърши атентат
Снимка: iStock/Guliver

"На етапа, на който е бил той не е бил готов да извърши теролистичен акт." Това заяви криминалният психолог Иван Тричков, който е работил с момчето от Пловдив, вербувано от "Ислямска държава" (ИД).

Той изтъкна важността на поведението на майката, която е потърсила помощ от службите, виждайки кореспонденцията на сина си с хора на чужд език и допълни, че ако родителят не познава детето си може да не забележи важни промени в поведението си. Сред тях може да бъдат затваряне в себе си, промяна в храненето, проявата на силен интерес към религията. 

Момчето от Пловдив е първият случай у нас на вербуване на етнически българин

Продължава разследването на случая с предотвратения атентат в Пловдив. Според информация на Специализираната прокуратура 16-годишният м...

"Нещата, които видях бяха притеснителни и страшни. Добре, че майката се е обадила, защото много родители не обръщат внимание на тези неща", каза още криминалният психолог. 

По думите му хората, чиято цел е да вербуват действат на принципа на невинна комуникация, "хвърлят си стръвта в зависимост от целта, която е отсреща."

Според Тричков свързването на момчето с ИД е станало съвсем случайно, когато то е влязло в "някаква интернет мрежа."

В отговор на въпрос дали в детето е имало натрупан гняв, психологът обясни, че обикновено има някакъв дефицит, но хората, които вербуват са добри манипулатори. Той добави, че повечето тийнейджъри искат да се отделят и това създава предпоставка за включването им в неформални групи. Психологът беше категоричен, че това е будно и интелигентно момче, което е търсило нещо, което не му достига. По думите му причината може да е била любознателност, а не желанието да извърши терористичен акт. 

Тричков отбеляза в интервю за bTV, че за да извърши атентат при човека трябва да паднат две защити - съзнанието и съвестта, "при него това не е станало. Намесата на майката е била точно навреме. Момчето излиза от ситуацията, съзнава, че са го закачили."

Момчето-терорист от Пловдив било вербувано от "Ислямска държава"

16 годишното момче, което е готвило терористичен акт в Пловдив, било вербувано от "Ислямска държава". Това заяви зам.главният прокурор ...

Според проф. Радослав Радулов "случаят е необичаен, защото това, което знаем през последните години е, че тези действия обикновено са насочени към затворени групи, а тук имаме едно нормално дете от добро семейство, добро училище. Това което прави впечатление, че родителитe са се обърнали към службите - това значи, че все пак в нашето общество донякъде има доверие в службите." Проф. Радулов отбеляза още, че родителите трябва да са концентрирани върху това с какво се занимават децата и какво точно ползват в интернет. 

Как защитаваме съзнанието на младите хора, защото виждаме, че срещу себе си имаме сериозни противници? Радикализацията ще продължи на различни фронтове – няма да е само на ислямистка основа. Възможна е на християнска и друга религиозна основа. Това е заключението на Тихомир Стойчев, бивш директор на ЦСБОП, по случая с 16-годишния младеж от Пловдив, станал жертва на вербовка от "Ислямска държава" (ИД).

Според данни по случая от Пловдив, всъщност бащата на младежа му е купил литература за ИД с образователен характер. А Стойчев предупреди, че трябва да има законодателни промени и има опасност в случая младежът да се почувства предаден заради това, че бащата е потърсил помощ от службите.

Моделът на вербовка от ИД е същият като при педофилите – виждат интерес от страна на жертвата. Това заяви Георги Апостолов от Центъра за безопасен интернет пред Нова телевизия. Става въпрос за това дори да харесаш снимка или видео, да потърсиш повече за него и в един момент към теб да бъде закачен вербовчик.

50% от децата в България са в интернет преди 7-годишна възраст, също толкова родители и деца си признават, че не могат да различат фалшиви новини от истински според изследване на Центъра за безопасен интернет, каза още Апостолов. Децата не могат да се ориентират в това информационно цунами, родителите не могат да им помогнат, образователната ни система спи дълбок сън, добави той.

Десетки членове на ИД са убити при операция на Синайския полуостров

Египетските сили за сигурност убиха 14 екстремисти в северната част на Синайския полуостров, става ясно от официално изявление. Според ...

"Имаме хора, завършили образование, които почват да вярват, че Земята е плоска", категоричен беше Апостолов. Той даде пример в Пакистан – там имало център за дерадикализация, като основата на програмата му е образованието!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Пиян полицай катастрофира във Велико Търново

Бургаските митничари задържаха контрабандно оборудване за яхта

Граничари хванаха големи количества контрабандни цигари на Лесово (СНИМКИ)

Полицията иззе незаконно оръжие от дома на пловдивчанин

Опит за подкуп: Мъж поиска полицаите "да си затворят очите" срещу 50 лева

Пиян шофьор вилня на паркинг във Велико Търново

Пореден случай на насилие: Mъж отвлече и преби 19-годишно момиче в Козлодуй

Внезапно изскочи пред камиона: Дете е в болница след инцидент в Бургас

Ало измамници заплашваха с часове възрастна жена, взеха и 4 000 лв.

АПИ трябва да плати солидно обезщетение за смърт при потопа в село Бисер

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com