X
 
 

Китайският износ се увеличава въпреки търговската война

1707 0
photo of Китайският износ се увеличава въпреки търговската война
Снимка: iStock/Guliver
Китайският износ победи мрачните прогнози за възстановяване през май, въпреки че вносът спадна повече от очакваното с нажежаването на търговската война със САЩ, показват официални данни.

Взаимните нападки между двете водещи световни икономики нарасна миналия месец, когато президентът Доналд Тръмп увеличи митата за китайски стоки за 200 млрд. долара.

Русия и Китай - новият алианс на века

Тази седмица западните съюзници се събраха във Великобритания и Франция, за да отбележат най-големия морски десант в историята. Но дале...

Китайският износ към света отскочи с 1.1% през миналия месец, след като се понижи с 2.7% през април, според данни на митниците. Анализатори прогнозираха спад от 3,9%.

Вносът, обаче, спадна с 8,5% след повишаване от 4,0% през април.

Търговският излишък нарасна до 41,7 млрд. долара през май в сравнение с 13,8 млрд. долара през предходния месец.

Търговските преговори между Съединените щати и Китай са в застой, докато двете страни заплашват да наложат повече санкции една на друга.

Тръмп: Ще реша дали да наложа нови мита над Китай след срещата на Г-20

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че той изчака до срещата на Г-20 в Япония в края на месеца преди да реши дали да наложи нов...

Тръмп е включил в черния списък китайския телекомуникационен гигант Хуауей и предупреди, че може да наложи мита за почти всички останали продукти от Китай на стойност над 300 млрд. долара.

Пекин отговори на последното увеличение на митата на Тръмп, като увеличи от 1 юни налозите на американски продукти за 60 млрд. долара.

Китай също подготвя свой собствен черен списък на "ненадеждни" компании и се предполага, че може да спре износа на редкоземни елементи - ключ към производството на много високотехнологични стоки - в САЩ.

Очаква се Тръмп да се срещне с китайския президент Си Дзинпин на срещата на върха на Г-20 в Япония в края на месеца.

Русия и Китай ще се разплащат в национални валути

Руският президент Владимир Путин заяви след разговорите си с китайския президент Си Цзинпин, че Русия и Китай ще развият практиката на ...

Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин заяви вчера на срещата на финансовите министри на Г-20, че всяка потенциална сделка с Китай ще изчака срещата на двамата президенти по-късно този месец, но Вашингтон е готов да наложи нови тарифи, ако преговорите се провалят.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
    Китайският износ се увеличава въпреки търговската война с фащ, Руският износ се увеличава въпреки санкциите на фащ.. Кой печели и кой губи се пита в уравнението?