Разследват двама наши генерали заради продаване на тайни на НАТО и ЕС

8582
Разследват двама наши генерали заради продаване на тайни на НАТО и ЕС

Военната прокуратура в София е започнала досъдебно производство срещу двама генерали, ръководители на служба "Военна информация" в Министерството на отбраната (МО). Производството е стартирано след намеса на ДАНС.

Става въпрос за случаи на достъп до информация, класифицирана като държавна тайна с ниво на класификация "Секретно" и "Строго секретно" в нарушение на Закона за защита на класифицираната информация. В информацията за старта на производството се посочва, че са издадени 504 такива разрешителни за 3 години - 01.04.2016 година – 01.05.2019 година. Същите разрешения, издадени от некомпетентен орган, са довели до издаване на сертификати за достъп до класифицирана информация /КИ/ на НАТО и ЕС.

ДАНС отне достъпа до класифицирана информация на човека на ДПС за СРС

ДАНС отне достъпа до класифицирана информация на заместник-председателя на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни с...

За посочения период, двама души са ръководили "Военна информация". Първият е бригаден генерал Светослав Даскалов, а вторият е бригаден генерал Пламен Ангелов, който и в момента е начело на службата. Даскалов е начело на "Военна информация" до 21 май, 2018 година.

Според ДАНС, и двамата директори на службата за сигурност не са изпълнили задълженията си по служба, регламентирани в чл. 24 ал.1 от Закона за военното разузнаване по ръководство, организиране и контролиране на дейностите по защита на класифицираната информация и са допуснали служителите по сигурността на информацията в подопечната им служба да издават разрешения за достъп за нива на класификация, които нямали право да издават, тъй като е изключително правомощие на директора на служба "Военна информация".

Всъщност, срещу двамата вече има обвинения, като те са повдигнати в края на месец май. Генералите са с мярка "подписка", а обвинението е по чл. 387, ал. 1, което е за превишаване с власт по служба и се наказва с до 3 години затвор. Интересното е, че чак на следващия ден е дадено предложение на Ангелов да му се ограничи достъпът до класифицирана информация.

В хода на разследването се събират доказателства и за извършени злоупотреби с финансови средства и нарушения на Закона за обществените поръчки в служба "Военна информация". Информация за това се съдържа отново в сигнали на ДАНС, оправени до прокуратурата. Военната прокуратура е възложила на АДФИ извършване на финансова инспекция, резултатите от която се очакват.

Висш служител по сигурността, избран от ДПС, давал информация на подсъдими

Заместник-председателят на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (НБКСРС) Георги Гатев е лишен от достъп ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Бургаските митничари задържаха контрабандно оборудване за яхта

Граничари хванаха големи количества контрабандни цигари на Лесово (СНИМКИ)

Полицията иззе незаконно оръжие от дома на пловдивчанин

Опит за подкуп: Мъж поиска полицаите "да си затворят очите" срещу 50 лева

Пиян шофьор вилня на паркинг във Велико Търново

Пореден случай на насилие: Mъж отвлече и преби 19-годишно момиче в Козлодуй

Внезапно изскочи пред камиона: Дете е в болница след инцидент в Бургас

Ало измамници заплашваха с часове възрастна жена, взеха и 4 000 лв.

АПИ трябва да плати солидно обезщетение за смърт при потопа в село Бисер

Младеж получи солена глоба за опасно шофиране в Перник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com