X
 
 

А дали не заслужаваме да изчезнем като нация?

11097 19
photo of А дали не заслужаваме да изчезнем като нация?
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински
Нацията се топи, намаляваме драстично, до едикоя си година ще сме едиколко си по-малко, а след едикоя си направо няма да ни има. Тези новини за пореден път бяха притоплени и сервирани в момент, в който мина отчитането на статистиката.

Да, намаляваме. Тенденцията не е от вчера, за да се учудваме – всъщност е от много десетилетия и е резултат от липсата на адекватна политика за вдигане на жизнения стандарт, която да даде стимул да не намаляваме. Макар че дали това ще е достатъчно също е съмнително, защото и в западни държави с добър стандарт на живот демографският проблем е факт – може би защото прекалено добре си живеят и почва да ги мързи да правят каквото и да е.

В България със сигурност не си живеем добре, но ни мързи. Мързи ни например да мислим – сетете се за прословутото ЕСЕ. Съвсем скоро ми попадна и друг такъв пример – пост във Facebook да пратиш в Messenger определена дума и да получиш в отговор три въпроса, на които да отговориш, за да вземеш награда. И, разбира се, под поста масово пишат ли пишат, не в Messenger.

Мързи ни и да хванем да изметем хората, които издигнаха мързела и безхаберието в култ. Поредното доказателство е от съвсем скоро – изследване как се пишат законите у нас. В 9 от 10 случая – без анализ и мисъл. В 7 от 10 случая – без срокове за постигане на заложени цели. В 9 от 10 случая – без да се търси мнението на гражданите, без дори да бъдат информирани.

И какво чакаме – да стане в 10 от 10 ли? Ми щом това чакаме, да изчезваме тогава. Като ни мързи да се оправим, мързелът ще ни оправи – но не по хубавия начин.

Автор: Ивайло Ачев

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 3 от 5. Гласували общо: 4 потребители
 • Анонимен 14 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Ами, да, изчезваме напълно заслужено!
 • Американците - врагове на България ! 13 Американците - врагове на България ! преди 1 месец Профил на трол?
  За обществото е позабравен плана “Ран-Ът” от ДОКАЗАНИТЕ ВРАГОВЕ на България, с който започва българският Мирен преход към гробищата . Планът "Ран-Ът" на американците, за намаляване на българите до 5 млн. стриктно се изпълнява от ГЕРБ ! За това и големците ходят в Америка непрекъснато .
 • Анонимен 13.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Кои са враговете всички знаем. Лошото е, че липсват врагове на враговете! Какво сме направили за да неутрализираме враговете? Отдавна е ясно, че който и да назначим за управляващ, ако го оставим сам да решава, ще съдейства на враговете, а не на нас. За да защитава нашата позиция, трябва ние да контрираме всяко действие което не е в наш интерес. Никой друг няма да го направи.
  : 1 !
 • БългаринъТ 12 БългаринъТ преди 1 месец Профил на трол?
  С обезлюдяването на България продажната управляваща върхушка ( в голяма степен чужди агенти ), както и техните подръжници доказват директно, че са ВРАГОВЕ на България ! Хвалбите да си ги заврат в едно задно тъмно място .
 • ГРОБарите 11 ГРОБарите преди 1 месец Профил на трол?
  Демографската криза е "богатството", което ни носи ГЕРБ ! Слепи и заспали сме ние българите щом гласуваме и избираме да ни управляват враговете на БЪЛГАРЩИНАТА ! Време е Вонящата Тиква да си отива в племето на Винету .
 • ГРОБарите 10 ГРОБарите преди 1 месец Профил на трол?
  Демографската криза е "богатството", което ни носи ГЕРБ ! Слепи и заспали сме ние българите щом гласуваме и избираме да ни управляват враговете на БЪЛГАРЩИНАТА ! Време е Вонящата Тиква да си отива в племето на Винету .
 • СИК Мафиот 9 СИК Мафиот преди 1 месец Профил на трол?
  Бойко : Изгоних децата ви . Унищожих и съсипах страната ви . Заробих ви с милиарди заеми . Съсипах здравеопазване, образование и армия ! СТОПИХ ДЪРЖАВАТА ВИ С ДВА МИЛИОНА ! А вие пак дремете !!! ... ЖАЛКИ РОБИ !!!
 • Октомври 8 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ. ДА СЕ ЧЕТЕ В 6.1 ДА СЕ СЛУЖИ НА НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ . АМА вие НАЛИ ВСЕ ДРЪНКАТЕ ЗА някаква си Швейцария бе ? Макар , че от много време дрънкате за европейският съюз ?
 • Анонимен 7 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Преди 1989 г наближавахме 8 милиона а след това с настъпването на демокрацията намаляхме с 2 милиона. Причината е намаляването на БВП и съответно доходът на глава от населението на последно място сме в ЕС.Много хора едва свързват двата края и не мислят за деца.
 • Анонимен 7.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Кифлите обичат кучета, а не деца. Е, как да сме ОК?!
  : 1 !
 • Македонецъ 6 Македонецъ преди 1 месец Профил на трол?
  Точно така ивайло ачев , Народа /Член*5/ се смалява. НО , НЕ ТИ СИ човека дето ще задава този въпрос, както и който и да е било във /Беседа/ в actualno.За ОТГРОМНО СЪЖАЛЕНИЕ малцина са като мен. Тоест как точно мисля. Аз Гражданин еди кой си на Р.България и по рождение на Н.Р.Б.съм положил военна клетва към Р.България и това е преди всички Дълг и най вече Задължение.
 • Македонецъ 6.1 Македонецъ преди 1 месец Профил на трол?
  Какъвто е Народа е такъв и аз не съм никой да го коментирам , а да Служа на Р.България , но най вече на НАРДОНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ. Тоест аз съм субект , както и ти ивайло ачев и всички в Беседа actualno
  : 4 !
 • Македонецъ 6.2 Македонецъ преди 1 месец Профил на трол?

  Коментарът е премахнат текстово от actualno.com, тъй като нарушава общите правила за ползване на сайта и съдържа нецензурно съдържание.


  За да видите коментара, натиснете тук

  : 3 !
 • Октомври 6.3 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  В заключение , ама аз непрекъснато го твърдя , че вашата страна Е BABYLON и ПОНЯКОГА се питам СЕРИОЗНО ама от какво се страхувате открито да си го кажете ? Та Гражданина еди кой си на Р.България е от страната на БЪЛГАРИЯ. Не , че би ми било проблем да бъда от вашата , но просто съм дал КЛЕТВА . Аз не съм съдия. ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ/МАКЕДОНИЯ И ПРЕБЪДЕ. ПО нататък е ЯСНО как ще завърши.
  : 3 !
 • Анонимен 5 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Хмммммм... "А дали не заслужаваме да изчезнем като нация?" Много интересен въпрос. А наистина ли все още сме нация? Ако сме нация коя е националната ни ценност? Нацията предполага някакви признаци на сплотеност. Всички, отвън и отвътре, в държавата се стремят да сведат до минимум сплотеността. За чия нация говорим?
Нагоре
Последно в Актуално