Стрижат ви, не е проблем - пишете "есе" и чакате кадем!

10897
Стрижат ви, не е проблем - пишете "есе" и чакате кадем!
Снимка: Facebook

"Напиши есе, спечели къща!", после си виж хороскопа и продължавай да разчиташ на съдбата и провидението.

"Свещена глупост", както би казал поетът-революционер Христо Ботев. Преди време социологът и депутат Иво Христов окачестви сериозен процент от българския народ като "дебили". Въпросната фраза се превърна в "пикантна новина", въпреки че далеч не беше най-съществената част от изказването му. Защото видите ли, той "обидил" българския народ.

Доста по-обидно обаче е поведението на голяма част от българските граждани. Липсата на всякакво критично мислене е колкото потресаваща, толкова и логична и целенасочена. Вината за това е поделена между българския елит, медийната среда и обикновените граждани.

И те написали "есе" десетки пъти...

"Напиши есе, спечели къща". Това е името на конкурс, обявен от жена, решила да се раздели с дома си в Канада по ред причини, една от ко...

Затова и в голяма степен ми се струва смешен плачът на журналистическата среда колко е "изпростял народът". Защото ние, драги колеги, сме много съществена част от проблема. Защото сме се превърнали в обикновени новинари, търсачи на кликове и сензация. летописци на разграбването и убийствата. Ще ми кажете, живеем в пазарна икономика и конкурентна среда и трябва да се храним. Вярно е, но с този стил на работа стимулираме плиткоумието и идиотизма.

Всеки ден си правим нова сензация, но не се задълбочаваме в реалните обществени проблеми. Направете си труда да проверите колко медии осветлиха въпроса за новият Закон за защита на личните данни, който е очевидно подготвян за бухалка срещу журналистиката? Колко попитаха защо е освободена Валя Ахчиева от БНТ, дали всички нейни разследвания са видели бял свят? Истината е, че българската журналистика е в доста тежка ситуация. Рядко се наблюдава директна политическа намеса в медиите, но колко статии срещу монополните корпорации и олигарси сте видели? Въпросът е риторичен. Дори няма да отварям темата за автоцензурата, защото тя заслужава отделна статия.

Стигаме и до читателското търсене. Колко от вас са добре запознати дори със скандалните поправки в законите, свързани с гражданските арести, конфискацията на имущество без доказана вина, условията в закона за горивата и т.н. и т.н. Убеден съм, че сте по-добре запознати със "звездите" от Big Brother и новите хитове в социалните мрежи. Прочитате клюките за "Благо Джийзъса" и "Златките" и "почвате да бегате, бате".

Наченки на активизация се появиха едва след директното "бъркане" в джоба с по-големите данъци за старите коли. Но и това отмина, като всяко чудо за три дни в България.

Сещаме се за проблемите, когато станат модерни в рамките на няколко дни и после продължаваме по същия модел. България категорично продължава да бъде най-бедната страна в ЕС и разликата с останалите държава се увеличава. Независимо от това, българските политици не спират да говорят за растеж и стабилност. А ние да ги избираме отново и отново - едни и същи до болка познати лъжци. Дребният бизнес съществува само благодарение на кредити, които връща двойно. Държавната администрация е безумно раздута, бюрократична и неефективно. Но именно благодарение на нея, политическите ни фигури се хвалят с ниска безработица.

Мургавият проблем на България - законодателен, изпълнителен и съдебен

В българското публично пространство често се появяват яростни полемики по различни поводи, но с един и същи причинно-следствен генезис....

Икономиката ни е структурирана подобно на страна от Третия свят. Васалната ни външна политика си личи от самолет за самолети. Делим се на цветове, на фили и на фоби, а приемаме съдба на икономически роби.

Същевременно в много други страни се провеждат многохилядни протести. Дали те ще доведат до съществени промени ще покаже времето. Но е факт, че общественото недоволство се показва на улицата, а при нас остава в социалните мрежи, евентуално.

Българската нация е изправена през историческо изпитание. Държавотворният български етнос масово напуска родината, мургавият остава все така неинтегриран, като дори не се виждат стъпки в тази посока.

Бъдещето ни като народ става все по-нЕСигурно, защото ние самите сме нЕСЕриозни и безотговорни към собствените си проблеми. Междувременно стана ясно, че 26 души имат толкова средства, колкото половината човечество. И тази тенденция няма принципи да се промени. Но кой се интересува от това? Напишете "есе", пък да става каквото ще!

Автор: Тодор Беленски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Режим "ротация": Държавата-пумпал, завинаги въртяна без промяна

"Перфектният полицай" и неговите неприятели: войната между ГЕРБ-ДПС и ПП-ДБ ескалира

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com