X
 
 

Цинизъм на Прехода има, но той дойде отгоре-надолу

5778 21
Цинизъм на Прехода има, но той дойде отгоре-надолу
Снимка: Dversia.net
Политологът Иван Кръстев каза следните неща в интервю пред "Дойче веле".

"България не е нито Унгария, нито Полша, защото в страната липсва идеологическата поляризация, която е характерна за тези страни. В Полша избирателите на двата големи политически блока са убедени, че победата на другата партия е краят на демокрацията. А в България хората са загубили вяра в демокрацията, но не защото другите са победили, а защото който и да победи, нищо не се променя. И ако Унгария и Полша страдат от екстремизъм, в България екстремен е само цинизмът."

Не остава ясно тези думи по каква тънка реторична линия се движат: обяснение ли е, или обвинение, или сравнение. Ако е обяснение, звучи така: българите губят вяра в демокрацията, защото нищо не се променя, тоест, нека се отнасяме с разбиране към българите. Ако е обвинение: българите не трябваше да губят вяра в демокрацията, но са изпаднали в цинизъм, тоест тяхната воля така и не стигна, за да разберат и заживеят в демокрация, и те, очаквано, изпаднаха в цинизъм. Ако е сравнение: Унгария и Полша страдат от екстремизъм, но ние и за това не ставаме, иска се някаква политическа жизненост за тези неща, затова ни е останал екстремния цинизъм. Или пък обратното: слава богу, че ни липсва онази политическа жизненост, която те имат, по-добре спасителните брегове на апатията, отколкото масово радикализиране.

За този цинизъм се говори твърде често почти мистично, като за масов източноевропейски нагон за отчаяние, който винаги е имал солидна психологическа основа и веднага след 89'та се е въздигнал като цунами, неовладян от скъсаните диги на прехода, защото, общо взето, няма какво друго да стане. И е настъпил нов край на историята, който допълва Фукуяма: пак единственият модел ще е западният, но невключените в него, разбрали че са невключени, ще се отдадат на екстремизъм - или на отчаянието, или на радикализацията. 

Нека тук кажем обаче следното: този цинизъм никога не би съществувал, ако нe бе обладал всички политически институции от 89-та насам и не бе инсталиран отгоре-надолу. И аргументът, че политическата класа "е избрана", тоест, тя е концентриран израз на неумението да се дава власт на този, който я заслужава, едва ли е валиден - обладаните от цинизъм електорати всъщност имат твърде малко лостове за влияние върху политическия елит, а изборите са през прекалено дълго време, прекалено корумпирани, прекалено прекарани през населване на огромната държавна администрация с хора с "партийни книжки": предвид и ниската избирателна активност те не репрезентират почти нищо. На всичкото отгоре другият инструмент освен изборите - протестът, също започва да губи всякаква мобилизираща мощ, благодарение на прокараните разделения от лятото на 2013-та насам и бунта срещу Пеевски - неговите първи ранни седмици, но не и осребряването му по-късно, ще останат като единственото автентично всенародно несъгласие след 2000-ната година насам. Оттук насетне винаги ще има протестиращи, контрапротестиращи, реконтрапротестиращи и няма да има кауза, която да не се представя в долу-горе равноправен плуралистичен сблъсък, за да може да се обезцени. Навремето например определени медии отразяваха контрапротеста повече протеста и ние считахме това за, в началото, смешно, а после за нагло. Сега се мина дори на следващо ниво - медии организират контрапротест, сами го износват и сами си го отразяват, говоря, разбира се, за онези трибуквените. Нека добавим към това и демографската карта, в която поколението от социализма доминира възрастово, поколението на прехода е изнесено с над двумилионен мащаб навън, а поколението на най-младите едва в последните години получи известни възможности за емиграция навън, която обаче да минава не през "черните пътища на Европа", каквито бяха през 90'те, а през образование и оставане там: за да се случи това обаче бе необходимо няколко буферни поколения да бъдат смазани в рамките на 30 години, а за ключови професии - учителска, лекарска и много други, да започнат да се вземат мерки едва след като няколко поколения са изпомпани докрай и вече неизбежно лъсне как например учителите под 30 години са 1 % от всички останали и ако заплатите им не се повишат, скоро или няма да има кой да провежда занятия, или тези, които ги провеждат, ще превеждат Вазов на...български.

Какво друго да породи всичко това освен цинизъм? Целият волеви ресурс за промяна от ранните 90' бе вкаран в такива модели и такава липса на лостове на влияние върху тях, че това изглежда наистина неизбежно. Но не е нито необяснимо, нито причината са общите положения на отношенията Изток-Запад, нито ролята на догонващи, които няма какво да догонят, когато непрекъснато им се подлага крак. 

 

Автор: Райко Байчев

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 11 Анонимен преди 2 дена Профил на трол?
  Мършата, мътилката са българските наемници в Дойче сере, сере, те са доказани врагове на България ! Този Регенерат Господ Бог го е дъмгосал по зурлата и това се вижда от далече ! Иван Кръстев, чийто баща е бил заместник-завеждащ отдел на ЦК на БКП, но от две десетилетия се препитава като ексхуматор на комунизма.
 • Октомври 10 Октомври преди 2 дена Профил на трол?
  Между другото как е желю желев , actualno com ? От много време нищо не съм чувал за неговото жалко и мизерно съществуване. А , да май отиде на гости при ГОСПОДАРЯ му ДЕГЕНЕРАТ НОМЕР 1 андрей луканов и от тогава не се е връщал. Колко е хубаво така , а колко по хубаво може да стане. Да, да припомних си.
 • Октомври 9 Октомври преди 3 дена Профил на трол?
  Отново Другарят Октомври разлая кучетата. Само , че кучето е високоинтелигентен вид и със сигурност почти всички кучета по Планетата дори и лошите ги уважавам за разлика от вас 80% от форума . Да. Защото колкото и да е лошо едно куче то няма как да е по лошо от вас. Истина ви пиша. вие 80% от форума сте съзнателни Съучастници на Враговете на Народа или направо такива и няма как да пречупите СТОМАН виж още ›› АТА.
 • Македонецъ 9.1 Македонецъ преди 2 дена Профил на трол?
  Добре, че такива като теб са толкова малък процент от народа, че няма такава малка цифра за да ги посоча. Това, че сам се назоваваш "народ", е достъчно показателно.
  : 2 !
 • Октомври 9.2 Октомври преди 2 дена Профил на трол?
  Нали съм голям преостак? А???
  : 0 !
 • Нестор 8 Нестор преди 3 дена Профил на трол?
  О, това е кратко, ясно, много избистрено И много сериозна заявка за нещо значимо нататък. От мен голямо браво!.............. Демокрация и капитализъм просто са несъвместими. А как ще я бъде нататък е големият въпрос. ....Може и никак да не я бъде, животът не е приказка, която задължително има добър край, просто може всичко да приключи. Особено ако криична маса хора, обикновени хора, не се замисля виж още ›› т.
 • Началото на цинизма 7 Началото на цинизма преди 3 дена Профил на трол?
  Цинизъм на Прехода има, но той дойде отгоре-надолу с унищожаване на икономиката ни с тъй наречената масова приватизация и реституция когато държавната собственост се заграби от бъдещите олигарси за жълти стотинки.
 • Октомври 7.1 Октомври преди 2 дена Профил на трол?
  Така е ,така. Но няма как в 12.13 да го пишеш това , а пък в 18 с тези рушители да си приказваш дружески. ТОВА ЯВЛЕНИЕ Е МАСОВО В България. Понякога се чуда кой кого иска да заблуди ?
  : 2 !
 • Октомври 6 Октомври преди 3 дена Профил на трол?
  ЦЯЛАТА ВЛАСТ В РЪЦЕТЕ НА НАРОДНИЯТ ФРОНТ И ПАСТИР СТОМАНА. КРАЙНО ВРЕМЕ Е АНТИНАРОДНАТА ИГРА НА дЪмокрация ДА ПРИКЛЮЧВА. НАПУСКАМЕ ес и нато , правим Народен съд за вас Кликата и Съучастници и всички си тръгва както трябва, но КРАЙНО ВРЕМЕ Е ТАЗИ АНТИНАРОДНА ИГРА НА дЪмокрация да ПРИКЛЮЧВА.
 • Октомври 5 Октомври преди 3 дена Профил на трол?
  А , за леля Ани дето се побеля и бял ден не видя зашото нейният син , моят приятел Митака се самоуби кой ЩЕ ЖАЛИ ? А , Митака беше добър млад човек , но психиката не му издържа по време на дЪмократичното управление на иван костов. Е , МРАЗЯ ВИ ОТ теб съучастнико байчев , през този кръстев та до ахмед доган. Мразя е слаба дума , ВИЕ ме лишихте от чувства и ме превърнахте в СТОМАНА. Просто искам да виж още ›› го усетите и нищо лично.
 • Македонецъ 5.1 Македонецъ преди 3 дена Профил на трол?
  'Къф Октомври си ти бе, мърльо? По зле си даже от Ноември!
  : 4 !
 • Май 5.2 Май преди 3 дена Профил на трол?
  Другарю Октомври, вие сте невменяем. Трябва да се лекувате и това ваше бълнуване да спре. Нищо лично, просто диагноза :))
  : 2 !
 • Октомври 5.3 Октомври преди 3 дена Профил на трол?
  Ама аз не съм ти Другар. Разбира се , че НЕ съм /невменяем/ от вашата дегенератска п*смина и разбира се , че основателно считам , че вашето место е в трудововъзпитателните домове от затворнически тип/ и да местите камъни от точка А до точка Б от сутрин до вечер.
  : 2 !
 • Май 5.4 Май преди 2 дена Профил на трол?
  Вий, за мене сте другар! :)) Затова и другарски ви предлагам лечение. На вас, другарю, нищо не ви се разбира от написаното. Ето, например ще ви попитам, защо според вас Пеходът е неуспешен, кой сложи прът в колелата му?
  : 1 !
 • Октомври 4 Октомври преди 3 дена Профил на трол?
  А , аз преди го уважавах ,но Стоманата затова е СТОМАНА защото не се огъва и отново ще повторя , че с. данаилов си отиде като Враг на Народа. А , пък с нетърпение очаквам и този иван кръстев да го последва.Още помня радоста с която разбрах за онзи неговият приятел крисито таков. Дегенерат / соросоид/ Абсолютно безстойноста човешка/оркска/маса която са просто вредители. За съжаление е така.
 • Октомври 3 Октомври преди 3 дена Профил на трол?
  Някакъв ми е написал относно погребението на с.данаилов че надали бих събрал толкова хора на моето бъдещо погребение. Защото с. данаилов съвсем доброволно се превърна в част от тази Антинародна клика. И тези на погребението му бяха такива като него. Дегенерати , явни и скрити ВРАГОВЕ НА НАРОДА , ТЕХНИ съучастници/чки , безполезната безгръбначна ЕнЕтелегенция /ояла се по партита/. Е , БЛАГОДАРЯ , о виж още ›› т сега НЕ ГИ ИСКАМ.
 • Октомври 2 Октомври преди 3 дена Профил на трол?
  Значи преход от една развита Социалистическа държава към една жалка Компрадорска полудържава / де факто/ разрушила всичко в полза на евроАтлантическият и турски Империализъм. И съществото дегенерат иван кръстев е висш Съучастник на Антинародната клика. Висш. Знаете Другарят Октомври как примерно би гласувал за този на един бъдещ Народен съд. Та дето го е написал е само за вцето или за подпалки и виж още ›› за нищо друго.
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 3 дена Профил на трол?
  Дезертьор89, ти къде беше нощта на 10.11.89г.?!
  : 1 !
 • Анонимен 2.2 Анонимен преди 3 дена Профил на трол?
  Много искам да ти покажа къде ще бъда във ВЕЛИКИЯТ ДЕН. ПОБЕДАТА НА НАРОДНИЯТ ФРОНТ И ПАСТИР СТОМАНА. По скоро ще го почувстваш.
  : 0 !
 • Анонимен 2.3 Анонимен преди 3 дена Профил на трол?
  Ще бъдеш на същото място където си бил на 10.11.1989г, под полата на майка си! Дезертьорът си остава дезертьор! Нямаш сърцето на другаря Гаврош!
  : 1 !
Нагоре