Денят за размисъл - мрачна разходка сред интровертни типове, поголовно мълчание и комуникационна нищета

4552
Денят за размисъл - мрачна разходка сред интровертни типове, поголовно мълчание и комуникационна нищета
Снимка: Pixabay

Проверка на специалния ни коресподент, изпратен на живо да отрази Деня на размисъл, показа, че още от сутринта денят действително се е превърнал в Ден за размисъл. 

Тази необикновена новина е видима с просто око. Дори при най-пестелива разходка по улиците се вижда, че заради задълбочения размисъл, почти никой не обелва дума - не само за политика, а и по принцип. Безотказно разговорливи хора, немлъкващи никога и съответно неописуемо досадни, не се съгласяват да общуват дори с най-дребна размяна на реплики. Те едва-едва споделиха, че се затворили в себе си, понеже се опасяват, че някой без предупреждение би могъл да превключи на политическа тема, и така да ги лиши от възможността да охраняват монолога в главата си от чужди сугестии. 

До този момент в Деня на размисъл също не е забелязан нито един човек, който да чете политическо съдържание в телефона си. За разлика от обсесивно-компулсивното разстройство, което в други дни го кара да скролва, лайква, споделя и коментира през пет минути нещо политическо в социалните мрежи, днес всички са минали на самолетен режим. В деня на размисъл някои се връщат към забравени традиционни занимания, които помагат за концентрацията - плетене, шиене на гоблени, и гледане през шпионката за това кой минава през входа.

Малкото хора, все пак използващи социалните мрежи, забелязват радикална промяна там. В Деня за размисъл те не приличат на това, което са - стандартната тъпотия, а на това, което бяха - друг тип стандартна тъпотия, но с котки. Не е забелязан нито един човек, който да е сменил профилната си снимка със снимка в рамка на партията, за която иска да гласува, както и не е забелязан нито един политик, който да упражнява политическия си глас. Подобно мъртвило цари и в други мрежи за споделяне на информация, където не се точат вериги от агитационни текстове и кратки призиви, понеже това е напълно невъзможно в деня за размисъл, на който - както става все по-ясно - се размишлява уединено. 

Ключовата разпоредба да не се продава и купува алкохол в съботния ден също се спазва поголовно. Пробвахме в поне няколко магазина да си купим алкохол, и ако самите продавачи не бяха изпаднали в интровертно настроение, щяха да ни изгонят с викове и крясъци, но сега само учтиво ни съобщиха, че в Денят за размисъл няма как да ни продадат алкохолни напитки. И ако бяхме размислили по този въпрос, щяхме да разберем. 

На няколко пъти по погрешка полицията пристига пред жилищни блокове, понеже са постъпили сигнали за хора, стоящи твърде дълго с вперен през прозореца в нищото поглед и съответно заподозрени в суицидно настроение. За щастие, нищо подобно - денят за размисъл предизвика подобно зарейване, подобна хипноза, спомагаща както за ускорението, така и за задълбочаването на мисловния процес. 

Прогнозата е, че денят ще продължи по същия начин, но точно в 00:01 часа, подобно на онези силно ентусиазирани за рождения ден на приятел хора, които му звънят нетърпеливо в първите секунди на празника, всички ще излязат от медативното вцепенение, обладало разума им през целия мълчалив съботен ден, и отново ще проговорят за политика.

Ако не са забравили как. 

 

Автор: Райко Байчев 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Иде Промяната, ама друг път!

Синодът има уникален шанс да спечели доверието ни

Автогол! Костадинов даде начален тласък на следващата проруска партия

Тихата смърт на гражданското общество. И неговия отвъден живот

Ако случаят с Нотариуса бъде заметен, това е краят на всички илюзии

Червени линии и "общности": Как да ротираме и шикалкавим успешно

Преговорите за кабинет: Канят ме, мамо, на тежка сватба

След НЕкоалицията ще видим ли и НЕротация?

Странното облекчение при срива на Фейсбук

Интересувам се дълбоко от ротацията и не мога да мигна, докато не стане факт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com