Необичайна мумия на куче беше открита в Мексико

11069
Необичайна мумия на куче беше открита в Мексико

Свикнали сме да свързваме мумифицирането с традиция, типична за Древен Египет. Хора и животни обаче са били мумифицирани и в други части на света. Интересно откритие, свързано с този странен обичай, беше направено в Мексико. Там местните учени намериха останките на мумифицирано куче на възраст от около 1000 години.

Това е първото по рода си откритие на територията на Мексико, което може да хвърли светлина върху ловните традиции на живелите по това време в страната племенни групи, коментират специалистите.

Кучето на Бойко стана световен шампион

Какъвто стопанинът, такова и кучето! Кучето на премиера Бойко Борисов – Лазар, стана световен шампион в породата българско овчар...

Останките на мумията бяха показани от антрополога Исак Акино в регионалния музей в град Тореон. Той пояснява, че находката е открита в пещерата Канделария в щата Коауила, полусух район в северната част на Мексико. Подобни мумифицирани тела на кучета до този момент са откривани само в Перу и в Египет и никога до този момент в Мексико, коментира антропологът. Той разказва, че тялото на животното е било намерено заедно с още стотици останки от човешки тела. На мястото на погребението са били открити и множество древни артефакти, сред които фрагменти от тъкани, кошници, лъкове и стрели.

Кучето е било мумифицирано по естествен начин, като тялото му е било подложено на въздействието на парещото слънце и сухия въздух. „В този случай говорим за естествено мумифициране заради пустинните и сухи условия. Кожата е била изсушена до костите и това я е запазило по естествен път“, пояснява археологът Иури де ла Роса.

Учените възнамеряват да подложат мумията на по-детайлно проучване, за да могат да установят нейната точна възраст, както и породата, към която е принадлежало животното. Предстои тялото на „древната хрътка“ да бъде подложено на въглероден анализ, детайлни измервания и рентгеново изследване.

Специалистите са развълнувани от предположението, че е възможно кучето да е било опитомено и да е използвано от местните жители по време на лов.

Питбул се сдоби с адвокат

Служебен защитник бе назначен на питбула Ноу и стопаните му. Действието се развива в САЩ, а адвокатът ще представлява животното и сто...

„Това подкрепя идеята, че кучетата са били полагани като придружители при погребалните традиции на скитническите племена в региона, както и възможността тези животни да са били опитомявани“, коментира археологът Алехандро Валдеспино.

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com