Ще се договори ли ЕС за бюджета за следващите седем години?

3226
Ще се договори ли ЕС за бюджета за следващите седем години?

Днес, 22 ноември, започва двудневната извънредна среща на Европейския съвет, на която ще се дискутира рамката на бюджета на Европейския съюз за периода 2014-2020 година. По програма заседанието на Съвета трябва да започне в 21:30 часа българско време.

Като цяло огромната пречка за постигане на компромис се явява позицията на Великобритания. Британският премиер Дейвид Камерън е твърдо против бюджет от 940 млрд. евро, но от „Файненшъл Таймс” прогнозират, че все пак той ще отстъпи.

FT: Брюксел с първа стъпка към изключването на Лондон от ЕС

Заради заплахите на Лондон да наложи вето на 7-годишния общ бюджет на Европейския съюз, в Брюксел започнаха работа по него без Велико...

Засега Камерън твърдо иска бюджетът да е 886 млрд. долара и Великобритания да запази отстъпката по своята вноска, която Маргарет Тачър извоюва още през 1984 година. Отстъпката е факт заради по-големите субсидии за селско стопанство на държави като Франция и Германия. Камерън е готов да намали размера на връщаните от ЕС пари на Великобритания, но само ако и бюджетът за селско стопанство на Съюза бъде намален.

Българският премиер Бойко Борисов също ще присъства на заседанието. Пред „Нова телевизия” той обясни, че не очаква особено добри новини за България по отношение на евентуално увеличение на отпусканите от ЕС финансови средства за страната ни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com