Щом така ни харесва - честито, Бате Бойко

13594
Щом така ни харесва - честито, Бате Бойко
Снимка: БГНЕС

Политическата (и икономическата) власт в България е в ръцете на ГЕРБ. Това е картината на завършилите вече местни избори, в които партията на Борисов пропусна да спечели в по-малко градове, отколкото са пръстите на едната ръка.

Коментар на редактора

Нагласихме ли и тези избори?

Избори по ... всъщност няма такава дума. Това гледаме вече два дни, след като пореден вот в България организационно е тотален провал. ...

Щом това показват резултатите, значи това заслужаваме. Въпреки всички приказки как едикоя си преференция не е отчетена, как протоколите били с грешки, в крайна сметка разликите са толкова огромни, че има само два възможни извода. Извод 1 – ГЕРБ печели със или без нагласяне. Извод 2 – ГЕРБ печели заради масово нагласяне.

За съжаление на всички конспиратори, извод 2 не е реално случилият се. Защото ако беше, щеше да има ощетени, които да нададат кански вой. А такъв просто липсва.

В крайна сметка обаче който каквото си направи, друг не може да му го направи. На първи тур в страната избирателната активност беше 53,60% по официалните данни на ЦИК. На втори тур тя е драматично по-малка – 33,47%. След като толкова много потенциални гласоподаватели не си направиха труда да отделят една неделя и да гласуват, значи няма за какво да се сърдят. Да, представителността на ГЕРБ в никакъв случай не е толкова огромна – например в Бургас, където Димитър Николов печели с 84% от гласовете – най-убедителната победа, гласуват 43,62% от съгражданите му към 17:00 часа. Да, това не са данните до края на изборния ден, но да кажем, че процентът е около 50 на сто. Излиза със сигурност, че четирима от десет души подкрепят Николов – няма как да знаем кой от негласувалите би дал глас за него, след като не са го направили. Е, след като от останалите шестима петима са решили, че не им се занимава, тогава четири години приемат г-н Николов.

Това е положението – мафия или не, изборите са единственият мирен начин да се търси промяна. Тя може да дойде при канализирано и масово гражданско отношение. В България то липсва – и точно защото липсва, няма промяна. ГЕРБ се окопава във властта, Борисов ще реже лентички, ще говори глупости, които ще подминаваме, защото е „харизматичен“ и ще си живеем все така като последни в ЕС по всичко хубаво и като първи по всичко лошо. Ще го правим, защото търсим по-малкото зло – харесва ни да си живеем в зло. Тези, които не им харесва, намират път навън. Тук остават тези, които или няма как да се измъкнат, или са обвързани сантиментално и чрез добра работа (о, да, намират се и доста такива хора) и не им пука, че като цяло нещата не вървят. Критичната маса за промяна ще си остане по улиците от 2013-та година. И скоро няма да се върне. Но пък хей, и БСП е на път да умре – една хубава новина. Лошата е, че умира, докато се прелива в ГЕРБ – далавераджиите никога няма да станат „изчезнал вид“.

Лицемерието изборни правила

Тотален фарс, тотален провал и тотално лицемерие. Само така мога да оценя случилото се във вчерашния изборен ден по отношение на спазва...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com