Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Познахме: Скопие направи крачка назад, тоест - към Тито

13 май 2024, 09:39 часа • 10894 прочитания

С новия си президент Скопие очевидно ще каже сбогом на евроинтеграцията си. При встъпването си в длъжност Гордана Силяновска-Давкова положи клетва пред парламента, като употреби името Македония вместо Република Северна Македония.

"Заявявам, че съвестно и отговорно ще изпълнявам функцията президент на Република Северна Македония..." - така, съгласно протокола, председателят на парламента Йован Митрески започна клетвата. Силяновска обаче произнесе: "Заявявам, че съвестно и отговорно ще изпълнявам функцията президент на Македония".

Това не изненада - докато беше в предизборна кампания, Силяновска постоянно повтаряше, че няма да използва думата "Северна" в названието на държавата, защото сърцето ѝ не можело да приеме това.

Честно казано, нашето българскко сърце също предпочиташе името Македония, защото оттам са дядовците и бабите на една четвърт от нас. Но междудържавните спогодби, договори и всякакви документи не са кафански приказки. Те трябва да се спазват. Още: Проф. Ангел Димитров: Северна Македония тръгва към югославското си минало

Името на страната беше променено под натиска на Гърция, която има сериозни претенции точно към названието Македония. Според Преспанския договор, който Скопие подписа с Гърция през 2018 г. това отвори пътя на държавата към членство в НАТО и даде тласък на евроинтеграцията.

В Гърция, разбира се, са бесни. Тамошните медии нарекоха изцепката на Силяновска "брутална и безпрецедентна провокация", а посланичката на Атина в Скопие София Филипиду възмутена е напуслала церемонията. Което си е силно послание и звучи като "Е, вече настъпихте мотиката". Още: Историк притеснен, че Северна Македония ще се нареди до Сърбия, Русия и Китай

Новоизбраният македонски президент наруши впрочем и собствената си конституция, в която фигурира новото име на държавата. Силяновска май още не е излязла от предизборната си кампания и си мисли, че мобилизира националистическия електорат. Може да си мисли каквото си иска, но е факт, че встъпването ѝ в длъжност беше фалстарт. И то - само ден, след като ЕС отпусна сериозна сума в подкрена на Скопие. Още: ЕК: Осигурихме заем от 50 млн. евро за РСМ

Ако гафът е умишлен, а той явно е такъв, ще се окаже, че сме познали. Съвсем точно сме прогнозирали, че след победата на ВМРО-ДПМНЕ Скопие ще направи крачка назад. И че вървейки назад, скоро ще се върне към времената на Тито. И точно това се случи. Още: Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

Как ще отекне в Европа, отсега е ясно. Урсула фон дер Лайен вече излезе с призив към властите в Скопие да спазват Преспанския договор. Ако не я чуят, ще е върховно нахалство, наистина.

Какво следва оттук-нататък? Гърция има традиционно силна дипломация, както и силни лобита - и в ЕС, и сред страните-членки на НАТО. Тя няма да остави нещата така. Ще употреби всички лостове, за да получи своето.

Къде сме ние? Ние май не знаем какво точно искаме, съдейки по колебливата ни политика в последните години. Но със сигурност искаме РСМ в Евросъюза и неведнъж сме търсили точно в това база за нормален диалог. Уви, към днешна дата той изглежда все по-малко възможен.

За Скопие предстоят тежки дни да изолация, на изпитание. Инатът не е печеливша позиция. В международните отношения той стои инфантилно, незряло и провокативно. Никой не иска такива страни за партньор.

И тогава накъде ще погледне Скопие? От кого ще очаква братска подкрепа? Няма да е от нас - ние сме "бугарски фашисти". Нас не ни обичат. Ние сме им криви за всичко. И Гоце е техен, и цар Самуил, и всичко, което реално е наша обща история.

Но на тях корени не им трябват. Ако бяха малко по-хитри, точно тези корени щяха да използват - още преди 5-6 години. И вече щяха да бъдат в ЕС. Но каквото сам си направиш, никой не може да ти го направи. С езика на омразата ще си стоят далеч от Брюксел, ако изобщо някой ги иска там. Още: Антибългаризмът е кривият макарон, през който Скопие гледа ЕС

Пропутинските кръгове в Сърбия могат да се поздравят с успех. Постигнаха това, което искаха и Република Северна Македония ще си остане в тяхната орбита. Само да не им излязат сметките криви, защото всяка провокация, особено на Балканите, завършва зле. И печеливши просто няма.

Автор: Евелина Гечева

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес