Да обичаш на инат: Защо Сърбия остава вярна на Путин

10108
Да обичаш на инат: Защо Сърбия остава вярна на Путин
Снимка: принтскрийн/YouTube/Комсомольская Правда

Често се твърди, че тезата за дългата ръка на Путин е параноя, шизофрения и какво ли още не. Може и да се дразнят хората, които го харесват, но истината е, че инструментите му за влияние не са за подценяване: Колеж в Русия затвори, защото не иска да лъже за войната в Украйна

Открай време руснаците обичат сърбите. Много повече, отколкото нас. Това нашите русофили някак все го забравят. Още от времето на войните, та през Тито, който я е карал и тако, и вако, докато стигнем до наши дни.

Взаимност във всичко

Сърбия (почти) винаги е получавала от Русия това, което е искала. Но и (почти) винаги е давала в замяна своята преданост. При нас нещата не стоят така, защото винаги сме били не по-малкият, а най-малкият брат. И македонската линия на Русия пак е в наш ущърб.

Може би имаме малко повече национално достойнство или просто в очите на Дядо Иван изглеждаме като неблагодарници. А може би просто историческият ни път е доста по-различен от този на сърбите. Те обичат Русия донякъде и на инат – просто за да направят сечено на американците, които ги и бомбардираха.

Едно от нещата, за които сърбите разчитат на безусловна руска подкрепа, е свързано с Босна. Милорад Додик, президентът на Република Сръбска, отдавна мечтае да отдели своята  република от босненската държава, а напоследък доста се е активизирал. Плановете му за отцепване са безусловно поддържани от Путин. Още: Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

„В повечето страни от Западните Балкани все още е налице силна прозападна ориентация, докато в Сърбия се наблюдава обратната тенденция - проруските настроения нарастват, а подкрепата за членството в ЕС намалява“. Това твърди Пол Маккарти, регионален директор за Европа на Международната републиканска партия, в интервю за института „Гласът на Америка“. Поводът е ново проучване в региона, проведено от Ipsos и базирано на извадка от 1238 пълнолетни граждани.

Данните от него показват, че подкрепата за ЕС е спаднала до 40%, Русия се смята за най-големия партньор, а Съединените щати - за заплаха. В Черна гора, където извадката е от 1036 пълнолетни граждани, подкрепата за членството в Европейския съюз расте, но подкрепата за НАТО намалява. Най-голям брой от анкетираните в Черна гора са отбелязали Америка като най-голяма заплаха, а Сърбия - като най-голям партньор. Според проучването най-голяма подкрепа за Америка и западните институции има в Косово и Албания.

Губи ли Запада?

Но въпреки преобладаващите прозападни настроения в региона Маккарти смята, че Запада започва да губи битката, когато става въпрос за усилията да се гарантира, че Западните Балкани няма да загубят вяра в процеса на евроатлантическа интеграция.

Той казва още, че е изумен от това колко много хора в Босна, Северна Македония и особено в Сърбия обвиняват Щатите за руското нахлуване в Украйна. По думите му подкрепата за Сърбия в Северна Македония също е „доста поразителна“. Проучването е показало и по-силна поляризация в обществото след началото на войната. Още: Путин продължава да се преструва на радетел за мир в Украйна

Белград вече 10 години води преговори за членство в Европейския съюз. Най-правдоподобното обяснение за това протакане е, че и от двете страни няма достатъчно стъпки за постигане на тази цел.

Първо, Сърбия изобщо не крие близостта и поддръжката си за Русия, която перманентно заема антиевропейски позиции и громи Запада почти като по времето на Студената война. Белград продължава да смята, че не само Косово, но и Черна гора, и Република Сръбска, както населената със сърби част от Босна и Херцеговина, трябва да бъдат под неговото влияние. И този стремеж се подкрепя от Москва, за разлика от ЕС.

В Брюксел отлично знаят това и са наясно, че Сърбия не планира сериозни стъпки към членство в съюза. И така нещата си стоят замразени без изгледи в скоро време да има някакво развитие.

Нищо в ущърб на Москва

Че Белград няма скоро да изостави Путин, личи по много неща. Неотдавна Дойче веле писа, че в Сърбия не търпят руснаци, които не харесват руския президент, а ги връщат в тяхната родина. Случаите далеч не са единични, а по-скоро редовна практика. Всички знаем какво заплашва противниците на Путин, ако се озоват обратно в родината си. Още: ПАСЕ не признава легитимността на Путин: Обвини го в убийство на Навални и изтребване на народи

Двустранните контакти се задълбочават и на парламентарно ниво. Групата за сътрудничество между горната камара на руския парламент и Сърбия неотдавна беше домакин на среща със сръбски делегати, след която беше подписана декларация за стратегическо партньорство. Всички знаем какво означава това – нито един закон няма да бъде приет от сръбския парламент, ако по някакъв начин може да причини ущърб на руските интереси.

Руската пропаганда работи доста активно в Сърбия и резултатът може да се види от всеки страничен наблюдател. Правят се дори паралели между казуса с Косово и войната в Украйна. И това напълно устройва Белград. Поне засега.

 Автор: Евелина Гечева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Лозунгът на негласуващите: Нещо, което трябва да пише на всеки билборд

Кандидатирам се за Невродепутат - най-дългата листа

Stop that train: Да прогоним колхозния дух от парламента

Познахме: Скопие направи крачка назад, тоест - към Тито

4 вида патологичен евродепутат: Класическите архетипи

Феновете на Путин в Грузия да слушат Каспаров, защото Зимата идва и при тях

Агитирай лесно: Как се печелят избори с международното положение

Лидерските битки за София: Добро наместване, но кофти Фън шуй

Кампания като слънце, въпросът е кой стои в сянката

3 предизборни изненади и компромати, идеални за след празниците

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com