Санкциониран си по "Магнитски"? Ставаш за водач на листа

9954
Санкциониран си по "Магнитски"? Ставаш за водач на листа
Снимка: БГНЕС

Явно санкционираните по закона „Магнитски“ са най-подходящи за водачи на депутатски листи. Че и на евродепутатски.

Това няма как да е случайно. Пеевски беше номиниран от организацията в Благоевград за водач на партийната листа за Брюксел, а Владислав Горанов – на тази на ГЕРБ за 24 МИР в София. Редно е Васил Божков също да се появи като водач, пък и ще му отива да кръстоса най-сетне шпага с онези, които обвини в рекет.

Следвайки тази закономерност, можем да си направим един основен извод – че голямото пудрене за изборите е подчинено най-вече на това чия пудриера е по-пълна.

Е, чия да е, ако не най-видимата? Онази, дето чак от Щатите се вижда?

Това нещо само по себе си е едно скандалиозо грандиозо. Само че чичо Пешо, който е най-редовен в гласуването, вярва главно на телевизора. А там денонощно виси – знаете кой – любимият на Сараите Феномен. Както и онзи, дето вратът му бил голям и всички висели на него. Борисов, както знаем, не е санкциониран по "Магнитски", поне на този етап. Но Горанов има славата на негова дясна ръка, а и твърденията на Васил Божков са в тази насока. Още: На 4-часов разпит Божков е потвърдил, че е дал над 60 млн. лева на властта

Няма край тази бурлеска. Няма край и постоянното присъствие на недояли си и ненапечелили се хора в българската политика. Подхвърлят небрежно реплики като в треторазрядно читалищно представление в очакване салонът да ги аплодира.

Салонът обаче ръкопляска все по-малко на лиро-епичната двойка Борисов-Пеевски. На хората им омръзнаха дори самите им физиономии, камо ли нещата, които постоянно повтарят. Ако и листи водят, съвсем през просото сме го ударили или поне така би се тълкувало политическото ни поведение от европейските партньори.

Цели 8 души имаме с марка "Магнитски", което говори за сериозен проблем. По-голям шамар за българската правораздавателна система никога не е имало. И ако продължим в същия дух, неизбежно стигаме до липсата на морално право у тези лица да бъдат законодатели – както български, така и европейски.

Ето кои са те до момента: съпредседателят на ДПС Делян Пеевски, бившият хазартен бос Васил Божков, бившите министри на ГЕБ Владислав Горанов и на БСП Румен Овчаров, бившият висш служител на спецслужбите Илко Желязков, подсъдимият за шпионаж в полза на Русия лидер на движение "Русофили" Николай Малинов, както и бившите директори на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов и Александър Николов.

Всъщност цялата тази акция за овладяване на листите от санкционирани лица може да има като една от целите си именно да се обявят въпросните санкции за недействителни, незаконни и каквото още се сетите. Затова коалицията "Магнитски" с голяма доза вероятност ще бъде сформирана, най-вероятно след изборите. Още: След жалби на майката на Пеевски и жената до Божков: Българският списък "Магнитски" е незаконен

Големият въпрос изобщо не е за това дали на наша територия действат разпоредби от чуждо законодателство, а дали ще можем да си ползваме паричките от заключените пудриери. По време на избори това е жизнено важно, още повече ако на другите не са им стопирани основните финансови потоци.

Съдейки по развихрянето на намагнетизираните политици, явно очакванията са в близко време по-скоро да няма нов списък, включващ българи. В Щатите са твърде заети със собствените си президентски избори и следващата партида санкционирани нашенци не им е до главата сега, за после е. Още: Божков: Царят ми прати Пеевски. Той е в Дубай, но се избягваме (ВИДЕО)

А дотогава – който хванал влака – хванал. Тези, които не успеят сега, могат да пробват при следващото раздаване на водачески места, защото най-вероятно следващите парламентарни избори ще са отново предсрочни. И дали ще имаме още санкционирани българи, зависи от Бюрото за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на САЩ към Министерство на финансите.

Това, че България е сочена като участник в международни схеми за пране на пари и финансиране на тероризъм е повече от срамен атестат за нас – и за законодателната ни власт, и за службите за сигурност, и за съдебната ни система. Излизането ни от този сив списък няма скоро да стане, ако слагаме санкционирани лица в парламента или в министерствата. За това излизане е необходимо нашите власти да представят достатъчно убедителни доказателства, че недостатъците са преодолени и в най-оптимистичния вариант ще бъдем извадени до една година.

Върховенството на закона е издигнато в култ в САЩ и там наистина недоумяват как публично изнесени данни за корупция и връзки с мафията могат да не попречат на някого в политическата му кариера. Не, у нас нещата стоят по друг начин. Не само че не пречат тези неща, ами са и задължително условие за успех.

Автор: Евелина Гечева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Ергенът се оказа пухльо

Лозунгът на негласуващите: Нещо, което трябва да пише на всеки билборд

Кандидатирам се за Невродепутат - най-дългата листа

Stop that train: Да прогоним колхозния дух от парламента

Познахме: Скопие направи крачка назад, тоест - към Тито

4 вида патологичен евродепутат: Класическите архетипи

Феновете на Путин в Грузия да слушат Каспаров, защото Зимата идва и при тях

Агитирай лесно: Как се печелят избори с международното положение

Лидерските битки за София: Добро наместване, но кофти Фън шуй

Кампания като слънце, въпросът е кой стои в сянката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com