Зает с безумията си днес, светът утре просто няма да го има

12369
Зает с безумията си днес, светът утре просто няма да го има
Снимка: Screenshot/YouTube

Вероятно сте видели едно видео, което обиколи света заради драматичното послание, което изпраща. Умираща от глад полярна мечка в Канадска Арктика трогна милиони хора по света и ги принуди да видят живите и все още дишащи последици от безумното ни поведение, променящо климата на цялата Земя.

Топенето на ледниците в полярните области представлява смъртна опасност, което не осъзнаваме достатъчно сериозно. Освен драматична промяна на хабитата на много видове, които са пряко свързани със запазването на екологичния баланс на световно ниво, топящите се ледени шапки крият и риска от освобождаване на праисторически патогени, срещу които може и да не сме способни да противодействаме.

Глобалното затопляне се очертава да е още по-силно

До 2100 година Земята може да се затопли с 15% повече от най-лошите досегашни прогнози на експерти от ООН, сочи изследване на климатоло...

Докато цялата планета ни крещи, че я тровим, задушаваме и убиваме, и че в крайна сметка нейният край ще повлече и нас, ние се занимаваме с пълни безумия.

В Близкия изток се чудят дали да започнат нова война заради Йерусалим.

В Европа пък се чудят как да се справят с бежанци от региони, в които сами предизвикват конфликти, и в които целият иначе цивилизован Запад продава оръжия. Чудят се и как да задържат цял един съюз, който все повече демонстрира слабости и недостатъци.

САЩ нямат представа как да се справят с президент, който им вреди системно, но който сами са избрали.

Китай се разкъсва от амбициите си да стане устойчиво най-голямата икономика в света, държейки едновременно на каишка Северна Корея, заплашваща да изпепели враговете си с един ядрен удар.

Обама предупреди: Ние сме последните, които могат да спрат климатичните промени

Бившият американски президент Барак Обама произнесе пламенна реч, с която отправи зов към света да прегърне чистата енергия и да предот...

Русия работи неуморно на толкова много фронтове на влияние, мобилизирайки все по-голямата си армия от хакери, интернет тролове, агенти и шпиони.

В Африка успяват едновременно да измират от глад и да се избиват безмилостно, а тук - на Балканите - вечно спорим кой е по-велик, чия земя на кого принадлежи и кой може да се върне по-назад в историята, за да оправдае интригите си днес.

И все ни изглежда, че всички тези неща са важни. На никой не му минава през ума, че докато светът се разправя с Иран и Северна Корея за ядреното им оръжие и имитира борба с "Ислямска държава", след няколко века може и да не е останало нищо, на което "победителите" от тези конфликти да се радват.

По данни на ООН заради проблема със задълбочаващото се глобално затопляне и упорството на човечеството да гори изкопаеми горива, до 2100 г. температурите на Земята ще са поне 15% по-високи от най-лошите прогнози досега.

Също така учените са категорични, че най-естествените и полезни гори са смесените. Разполагайки с повече и разнообразни видове, те растат по-бързо, складират повече въглерод и са по-устойчиви на вредители и заболявания. Човешката дейност обаче унищожава все повече хабитати и видове и засилва парниковия ефект, в резултат на което експертите смятат, че смесените гори няма да оцелеят при задаващите се климатични промени.

Глобалното затопляне застрашава добива на 4-те най-популярни култури в света

Глобалното затопляне е намалило добива на четири от най-популярните култури в световен мащаб, показва ново проучване, цитирано от аге...

През 2017 г. нивата на въглеродните емисии в глобален мащаб започнаха отново да растат и прогнозите не са оптимистични.

Биолозите представят все повече доказателства, че светът е изправен пред "шесто голямо измиране на видовете", като последиците ще са катастрофални. Нови изследвания сочат, че до края на века 50% от видовете на планетата ще изчезнат. Животът ни пряко зависи от флората и фауната на Земята и изчезването на дори един вид може да коства оцеляването ни.

Замърсяването на цялата екосистема е повсеместно. До 2050 г. в океаните ще има повече пластмаса, отколкото риба. Замърсяването на въздуха и почвата пък ще има не само пагубен ефект върху човешкото здраве, причинявайки смъртта на милиони хора всяка година, но и ще засегне производството на храна, а от там - и световната икономика.

Проблем, с който също ще трябва да се сблъскаме, е смяната на полюсите на планетата. Това е естествен процес и се е случвал многократно, но този път, заради човешката дейност, последиците могат да са по-тежки. Размяната на полюсите би отслабила магнитното поле на Земята, което ни предпазва от радиация. Така освен силно радиоактивно излъчване, вероятно ще трябва да се справяме и с жестоки бури, блокиране на сателитните и навигационни връзки, и проблем с голяма част от животинските видове.

И въпреки че човечеството е наясно с всичко това, то предпочита да се занимава с дребните си крамоли, вместо да предприеме мерки. 

Експерт: Ако светът се откаже от въглищата, глобалното затопляне ще спре

За да стопира светът глобалното затопляне, всички страни трябва да се откажат от производството на 80% от въглищата и от 50% от газта...

Масовата психология на "тук и сега" ще обрече бъдещите поколения на гибел. И това не е абстрактен проблем. Борба с него може да започна всеки, днес, избирайки как да се отоплява, какъв автомобил да кара, как да изхвърля отпадъците си, дали да разхищава вода, дали да купува ненужно отсечена жива елха за Коледа и още, и още. 

Следващата стъпка е, осъзнали проблема, да принудим правителствата си да работят за неговото решаване. Защото има реална опасност, заети в ежедневните си безумия, утре да нямаме свят, който да оставим на децата си.

Автор: Десислава Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com