Обама предупреди: Ние сме последните, които могат да спрат климатичните промени

4296
Обама предупреди: Ние сме последните, които могат да спрат климатичните промени
Снимка: Getty Images/Guliver

Бившият американски президент Барак Обама произнесе пламенна реч, с която отправи зов към света да прегърне чистата енергия и да предотврати последиците от климатичните изменения, предаде БГНЕС.

В Аржентина Обама се обърна към публиката си, състояща се от министри, бизнес лидери и млади природозащитници, припомняйки им, че именно те са специалното поколение, което има силата и иновативността да поправи състоянието на планетата.

Заради климатичните промени извънредните жеги през лятото са 10 пъти по-вероятни

Климатичните промени, които настъпват вследствие на замърсяването на околната среда, увеличават с 10 пъти шансовете за рекордно висок...

"Това вече не е някаква спекулация, не е проблем, който може да се остави на заден план, това е настоящето ни. И ако се възползваме от този критичен момент, имаме възможността да забавим или дори да спрем една тенденция с катастрофален край", заяви Обама и добави, че не иска хората "да обрекат децата си на едно непоправимо бъдеще" чрез бездействието си.

"Ние сме първото поколение, което става свидетел на ефекта от климатичните промени, но и сме последното, което може да стори нещо по въпроса", алармира бившият държавен глава.

В речта си Обама отправи и деликатна критика към решението на настоящия президент Доналд Тръмп да изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата, но и изрази увереност, че "САЩ ще постигнат своите цели, въпреки различния подход на настоящата администрация".

"Защото много от това, което направихме, сега е неразделна част от нашата икономика и нашата култура, защото нашите щати и градове, нашите университети, нашите най-големи компании са решени да продължат напред в името на бъдещите поколения", аргументира се Обама.

До 100 години България ще е с климат като на Африка

В близките 50-100 години климатът в България ще се доближи до африканския, което ще се отрази на селското стопанство. Това каза проф....

Двудневната конференция "Зелена икономика" в централния аржентински град Кордоба включва широк спектър от експерти в областта на екологията, включително Нобеловия лауреат Едмънд Фелпс, които подкрепят тезата, че борбата за чистата енергия трябва да се води не само от правителствата, но и от бизнесмените и обикновените хора. Обама особено вярва, че е важно младите хора да "разберат, че това не е просто работа за политиците" и да не отричат научните доказателства.

"Ние трябва да образоваме нашите приятели, нашите семейства, нашите колеги и да опишем какво е заложено. Трябва да говорим в кметствата и в църквите. Длъжни сме да се обърнем срещу онези, които биха се опитали да разпространяват погрешна информация и да отричат науката.", категоричен бе демократът и даде за пример медийната група Fox News, която се опитва да убеди аудиторията си, че "изменението на климата не е кой знае какъв проблем".

"Ако можем да погледнем отвъд дневния цикъл на новините и да помислим за основните неща, за въздуха, който децата ни дишат. Ако това е нашият фокус и ние сме готови да го поставим над всичките си краткосрочни интереси, то няма да е твърде късно", заключи Обама.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

47-годишна жена е първият евтанизиран човек в Перу

Закон в САЩ: Руски пари може да се харчат за Украйна, забрана за TikTok

Венецуела изгони хиляди от незаконна златна мина

Над 60 млрд. долара: Ново оръжие от САЩ за Украйна

Директорът на ФБР: TikTok е проблем за националната сигурност на САЩ

Републиканците за малко да сложат прът за новата военна помощ на САЩ за Украйна

Две жени са открити мъртви, а дете е отвлечено във Вашингтон: Полицията издирва бивш полицай

CNN: Оръжията от САЩ са близо до Украйна, ще пристигнат светкавично

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка