Източна Либия обяви автономия

61560
Източна Либия обяви автономия
Снимка: Getty Images / Guliver

Източна Либия обяви автономно регионално правителство с официална церемония, което е предизвикателство към слабото централното правителство на страната, което не успя да обедини бунтовниците и различните племена след войната от 2011, която свали Муамар Кадафи, предаде Стандарт нюз.

Лидерите на движението за автономия са се срещнали в неделя в малкия град на Адждабия и са обявили правителството под името Барка, или Киренайка, както още е известно, заявиха техни поддръжници, предаде Ал-Джазира.

Две години след Кадафи

В неделя либийците отбелязаха втората годишнина от смъртта на полковник Муамар Кадафи, чието убийство от опозицията сложи край на либи...

Телевизионен канал показа повече от 20 министри да полагат клетва на подиум украсена с флаг на Киренайка.

Към тях се присъедини племенния лидер Ибрахим Джатран, бившият шеф на силите за защита на петролните полета на Либия, който завзе най-големите пристанища Рас Лануф и Ес Сидер с войските си през лятото.

За министър-председател се е обявил Абд- ал-Рабо Бараси, бивш командир от военно=въздушните сили.

Съобщението е символичен удар за усилията на правителството в Триполи за повторно отваряне на източните пристанища и находища на нефт, които са блокирани от лятото от бунтовници и племена, изискващи по-голям дял във властта и петрола.

Либийският премиер вече е на свобода

След като тази сутрин група въоръжени мъже отвлякоха временния либийски премиер Али Зейдан, той беше пуснат на свобода абсолютно невред...

Като цяло решението няма практическо значение, но със сигурност ще влоши отношенията между Изтока и Триполи, който отхвърля идеята за самоуправление.

Длъжностни лица не са били открити за коментар.

Беззаконието е най-големият проблем за Либия след свалянето на Кадафи през 2011 година. Правителството не е в състояние да овладее бунтовническите групи и въоръжените племена.

Министър-председател Али Зейдан се е опитал да започне преговори с източните територии през последните няколко дни, за да възобнови блокираните петролни пристанища в областта, дом на 60 на сто от производството на петрол в страната.

Отвличането ми е опит за държавен преврат, каза либийският премиер

Либийският премиер Али Зейдан нарече отвличането си „опит за държавен преврат”, предаде АФП. „Аз не мисля, че над 10...

Протестиращите и стачки на пристанищата и на петролните находища намали производството на около 10 процента от капацитета на Либия от 1,25 млн. барела дневно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com