Нечуван прецедент в Сенегал: Страната вече има две първи дами (ВИДЕО)

2127
Нечуван прецедент в Сенегал: Страната вече има две първи дами (ВИДЕО)
Снимка: iStock

В самия край на кандидатпрезидентската си кампания новоизбраният сенегалски президент Басиру Диомайе Файе се качи на трибуната, като държеше за ръце двете си съпруги – Мари и Абса, нещо, което никога досега не се е случвало в Сенегал, посочва Франс прес.

Аплодиран от хиляди ликуващи поддръжници, кандидатът на опозицията реши да покаже открито че има повече от една брачна партньорка преди триумфалната му победа на първия тур на изборите с 54,28 процента от гласовете. Полигамията (многобрачие) е традиционна и религиозна практика, здраво вкоренена в сенегалската култура. 

Мари Кхоне - първата му съпруга, за която е женен от 15 години и от която има четири деца, е от неговото село. За втората си съпруга Абса Файе се жени преди малко повече от година.

Още: Без диктатура в Сенегал: Обявиха отлагането на изборите за незаконно

"За" и "Против" полигамията

Полигамията отдавна е спорен въпрос в Сенегал, където има преобладаващо мюсюлманско население, но публичната поява на Файе, заобиколен от двете си съпруги, отново постави темата в центъра на дебата в медиите, социалните мрежи и сред обикновените хора, предизвиквайки разнопосочни реакции. 

Известната социоложка Фату Соу Сар написа в социалната мрежа X, че "полигамията, моногамията и полиандрията са брачни модели, определени от историята на всеки народ", а след това допълни, че "Най-дълбоката ми мисъл е, че Западът няма легитимност да съди нашите култури". 

Много жени в Сенегал обаче са против тази практика, която смятат за лицемерна и несправедлива спрямо тях. Комисията на ООН за правата на човека постанови в доклад, публикуван през 2022 г., че полигамията дискриминира жените и трябва да бъде изкоренена, посочва АФП. 

Още: За да спре да изневерява: Мъж се ожени за четири жени едновременно (ВИДЕО)

Една от водещите фигури в литературния живот на Сенегал, Мариама Ба, е била остър критик на полигамията още в известния си роман "Едно толкова дълго писмо", публикуван през 1979 г. В него тя описва болката и самотата на омъжена жена след втория брак на съпруга ѝ с много по-млада жена, и как е принудена да приеме този съюз – трудна ситуация, която преживяват много сенегалски жени.

Според преподавателката по история Пенда Мбоу, която е и бивш министър на културата, новата ситуация в президентския дворец "е напълно безпрецедентна. Досега е имало само една първа дама. Това означава, че целият протокол трябва да бъде преразгледан". 

Полигамията е широко разпространена особено в селските райони на Сенегал и е възприета от много сенегалци, които обикновено я приемат като начин за разширяване на семейството си. Мюсюлманската религия също така позволява на един мъж да има до четири съпруги, ако разполага със средства за това, пише БТА.

В такива случаи ислямът предвижда редуване на различните съпруги в изпълнението на съпружеските им задължения на равни интервали, които може да варират от два до три дни, отбелязва АФП.

Още: В ЮАР планират да разрешат на жените да имат повече от един съпруг

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Африканска държава депортира британски депутат заради Китай

Принц Хари и Меган Маркъл превземат Нигерия

Повече от 100 затворника избягаха от затвор в Нигерия

Сериозни наводнения и десетки загинали: Кения е на ръба (ВИДЕО)

Режим на тока в Египет

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com