Американското разузнаване: Модерните технологии на Китай са заплаха за САЩ

4063
Американското разузнаване: Модерните технологии на Китай са заплаха за САЩ
Снимка: iStock

Днес официални представители на САЩ отправиха нови предупреждения за амбициите на Китай в областта на изкуствения интелект и редица модерни технологии, които в крайна сметка биха могли да дадат на Пекин решаващо военно предимство и евентуална доминация над здравеопазването и други важни сектори в Америка, съобщи „А Нюз“, цитиран от БГНЕС.

Предупрежденията включват подновяване на усилията за информиране на ръководители на предприятия, учени и представители на местната и щатската власт за рисковете от приемането на китайски инвестиции или експертиза в ключови отрасли, заявиха служители от Националния център за контраразузнаване и сигурност.

САЩ: Глобалното затопляне е заплаха за националната сигурност

Разузнавателните служби на САЩ за първи път изготвиха специален отчет за последиците от измененията на климата, в който глобалното зато...

Агенциите за национална сигурност в администрацията на президента Джо Байдън предприемат агресивни публични действия срещу Китай, който някои служители наричат „най-голямата стратегическа заплаха за Съединените щати“. Едновременно с това администрацията на Байдън се опитва да намали някои напрежения с Пекин, датиращи от времето на администрацията на Тръмп, и да търси общи позиции по въпросите на търговията и изменението на климата.

Пекин многократно е обвинявал Вашингтон в насаждане на страх относно намеренията му и е атакувал американското разузнаване за оценките му за Китай, включително твърденията, че китайските лидери са укрили критична информация за пандемията от коронавирус.

Под ръководството на президента Си Цзинпин китайското правителство заяви целите си за създаване на печеливши технологии в областта на роботиката и други области в планове, известни като "Произведено в Китай 2025". През последните години Министерството на правосъдието върна за разглеждане няколко обвинителни акта, в които се твърди, че от името на Китай е извършена кражба на чувствителна американска информация, включително за изследвания на ваксини и технологии за автономни превозни средства.

Изпълняващият длъжността директор на контраразузнавателния център Майкъл Орландо заяви пред репортери на рядък брифинг в четвъртък, че САЩ "не могат да си позволят да загубят" позиции пред Китай в няколко ключови области: изкуствен интелект, автономни системи, квантови изчисления, полупроводници и биотехнологии.

Орландо отбеляза, че китайските предприятия и учени са подчинени на Китайската комунистическа партия и са длъжни да обслужват нейните интереси. "Въпреки че казваме това година след година, хората не го възприемат", каза той. Орландо отказа да каже дали САЩ трябва да въведат по-строги ограничения или пълни забрани за китайските инвестиции в определени сектори, като заяви, че ролята му не е да предлага политика.

Недостигът на магнезий от Китай ще затвори много промишлени предприятия в ЕС

Редица промишлени асоциации на Европейския съюз призоваха Европейската комисия и правителствата да предприемат спешни мерки срещу спира...

Но контраразузнавателният център провежда редовни брифинги с представители на частната индустрия и академичните среди, като отчита, че промишлените предприятия и университетите все още търсят студенти, експерти и инвеститори от Китай, каза Орландо. Той не назова имената на компаниите, с които центърът се е срещал.

Служителят на центъра за нововъзникващи и разрушителни технологии, Едуард Ю, отбеляза инвестициите на китайски компании в американски и европейски биотехнологии и фармацевтика.

От 2019 г. насам WuXi Biologics е изградила завод за производство на ваксини в Ирландия, обявила е планове за производствено предприятие в Масачузетс и е придобила завод на Bayer в Германия. Длъжностните лица не разкриха никаква информация, която да свързва тези придобивания с влиянието на Пекин, но заявиха, че те са част от по-широк модел от страна на китайските медицински компании.

Китайски компании също така са предлагали комплекти за изследване на COVID-19 и генетични изследвания в САЩ, като са спазвали федералните стандарти за защита на личните данни и други разпоредби, каза Ю. Но данните, събрани от компании, свързани с Китай, в крайна сметка могат да се окажат в ръцете на Пекин, добави той.

Китай вече има най-голям достъп до медицински данни от всички държави, каза още Ю. Със събирането на данни и технологичния си напредък един ден Пекин може да стане доминиращ в здравеопазването и да остави САЩ изцяло зависими от Китай, заключи той.

Китай успешно тества монолитен ракетен двигател с най-голямата тяга в света

Експерти от Китайската корпорация за космически науки и технологии (CASC) успешно тестваха монолитен ракетен двигател на твърдо гориво ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Съветници на Тръмп обсъждат наказания за държавите, които се отказват от долара

Американските ВВС с уникално ВИДЕО: Хеликоптер CH-53K пренася изтребител F-35 и едновременно зарежда във въздуха

Говорителка на Държавния департамент напусна заради политиката на САЩ за Газа

Доналд Тръмп осъди пропалестинските протести в САЩ

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com