Байдън обяви Азиатско-тихоокеанска търговска мрежа и предупреди Китай относно Тайван

4015
Байдън обяви Азиатско-тихоокеанска търговска мрежа и предупреди Китай относно Тайван
Снимка: Getty Images

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви създаването на нова Азиатско-тихоокеанска търговска мрежа, към която първоначално се присъединяват 13 държави, включително Индия и Япония.

"Тази рамка е ангажимент да работим с нашите близки приятели и партньори в региона по предизвикателствата, които са от най-голямо значение за осигуряване на икономическа конкурентоспособност през 21 век", каза американският държавен глава от Токио, където се срещна с премиера Фумио Кишида.

САЩ: Възможно е Северна Корея да извърши ядрен опит при обиколката на Байдън в Азия

САЩ смятат за "напълно възможно" Северна Корея да извърши "ново ракетно изпитание" или "ядрен опит" по време на обиколката на президент...

Двамата лидери се ангажираха да работят в тясно сътрудничество за решаване на проблемите в областта на сигурността, включително по отношение на ядрената и балистичната програма на Северна Корея, както и на все по-заплашителното поведение Китай спрямо Тайван, което противоречи на международното право, стана ясно от съобщението на Байдън и Кишида след срещата.

Президентът на САЩ заяви също, че обмисля да отмени някои търговски мита за Китай, като отбеляза, че те не са били наложени от неговата администрация. „БВП на САЩ ще нарасне по-бързо от този на Китай за първи път от 40 години“, каза Байдън, цитиран от БГНЕС. Той заяви още, че Вашингтон ще помогнат за защитата на Тайван от евентуална китайска инвазия. Според него Пекин "флиртува с опасността" по отношение на Тайпе, тъй като започна нови и по-мащабни учения в моретата около острова.

"Това е ангажиментът, който поехме", каза Байдън, когато бе попитан дали САЩ ще се намесят с военна сила срещу китайски опит за насилствено поемане на контрола над Тайван. "Съгласихме се с политиката на единен Китай, подписахме се под нея, но идеята, че той може да бъде превзет със сила, просто не е приемлива".

Президентът на САЩ се изказа и в подкрепа на това Япония да получи постоянно членство в Съвета за сигурност на ООН, ако той бъде реформиран. През март Фумио Кишида се застъпи за тази реформа във връзка с настоящата война в Украйна. Месец след това управляващата Либерално-демократическа партия поиска от правителството да обмисли удвояване на бюджета за отбрана до 2% от БВП. Байдън подкрепи това предложение.

Защо Китай ненавижда затягащите се връзки между Индия и САЩ

Индия може изобщо да не е близо до това да превърне партньорството си със САЩ в официален или неофициален военен съюз, но засилващите с...

Кишида заяви пред американския президент, че Япония и САЩ няма да толерират опитите където и да било да се променят установеният световен ред и статуквото със сила, визирайки войната в Украйна и положението в Южнокитайско и Източнокитайско море. Японските и американските власти ще си сътрудничат в решаването на енергийните и продоволствените проблеми, влошени от случващото се в Украйна, заяви японският премиер. „Русия трябва да плати дългосрочна цена за инвазията в Украйна“, допълни Байдън.

Властите в Япония, САЩ и Южна Корея ще си сътрудничат тясно по въпроса за севернокорейската ядрена ракетна програма. Това ще бъде една от най-важните теми на следващата среща на върха на Г-7.

Японските власти се надяват, че САЩ ще се върнат към Всеобхватното и прогресивно споразумение за Транстихоокеанско партньорство, от което Вашингтон се оттегли при управлението на бившия президент Доналд Тръмп, заяви Кишида.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Съветници на Тръмп обсъждат наказания за държавите, които се отказват от долара

Американските ВВС с уникално ВИДЕО: Хеликоптер CH-53K пренася изтребител F-35 и едновременно зарежда във въздуха

Говорителка на Държавния департамент напусна заради политиката на САЩ за Газа

Доналд Тръмп осъди пропалестинските протести в САЩ

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com