ЕС и Канада сключиха спорното споразумение за свободна търговия

23525
ЕС и Канада сключиха спорното споразумение за свободна търговия

Канадските и европейските лидери официално сключиха споразумение за свободна търговия, което е възприема като образец за подобно споразумение между ЕС и САЩ.

1600-страничното споразумение е публикувано, сега започва дългия процес на ратификация, който ще протича на фона на продължаващите опасения от някои държави-членки на ЕС. Германия настоява спорният арбитражен механизъм да бъде изключен от споразумението, както и от бъдещото споразумение със САЩ за трансатлантическата търговия и инвестиционно партньорство, по което в момента се преговаря. Въпросният механизъм позволява на частните инвеститори да съдят държавите, ако чувстват, че местните закони застрашават инвестициите им, предаде БГНЕС.

България и Румъния също могат да блокират споразумението заради отказа на Канада да отмени визовия режим за техните граждани, въведен поради опасения от ромска емигрантска вълна в Страната на кленовия лист.

Но в четвъртък еврокомисарят по търговията Карел де Гухт предупреди в германския вестник, че всяка промяна в споразумението ще го убие.

"Ако ние отново да започнем преговорите по Всеобхватното икономическо и търговско споразумение, то ще бъде мъртво," каза Де Гухт за в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

На съвместна пресконференция в Отава с председателя на Европейския съвет Херман Ван Ромпой и канадският премиер Стивън Харпър председателя на Еврокомисията Жозе Барозу заяви, че споразумението "е напълно подкрепено от всички страни-членки на Европейския съюз, включително и Германия." "Би било много странно", добави той, ако Германия се опита да блокира споразумението, което ще бъде от полза за самата Германия като най-голямата икономика и износител на ЕС.

Междувременно Канада обяви, че ще махне визовия режим за Румъния и България "колкото се може по-бързо".

Очаква се споразумението да бъде подписано идната година и да влезе в сила през 2016 г., каза Барозу.

Пактът ще премахне 98 процента на митата върху стоки и услуги, ще увеличи мобилността на работната ръка между Канада и ЕС и ще хармонизира професионалните квалификации.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com