Хакери блокираха голяма болница в Лос Анджелис, искат милиони долари откуп

2482
Хакери блокираха голяма болница в Лос Анджелис, искат милиони долари откуп
Снимка: Thinkstock/Guliver

Хакери блокираха компютърната система на холивудската Презвитерианска болница в Лос Анджелис, щата Калифорния. Те поискаха откуп от 3,6 млн. долара за възстановяване на достъпа до нея за персонала, съобщи телевизия Fox News, цитирана от БГНЕС. Дотук болничната администрация категорично отказва да плати откуп.

С разследването на случая са се заели полицията на Лос Анджелис и Федералното бюро за разследване (ФБР). Те препоръчват на служителите в медицинското заведение да не включват както служебните, така и собствените си компютри, до разрешаването на проблема.

Признание - редица сайтове на държавни институции нямат поддържка за защита

Бих казал, че такива инциденти, да ги наречем, се случват много отдавна. Така шефът на „Компютърни престъпления” към ГДБОП ...

Действията на хакерите частично парализираха работата на болницата, която е принудена да прехвърля много пациенти за лечение в други болници на мегаполиса. Няма достъп до базата данни на пациентите, медицинските им досиета, резултатите от изследвания, изпратени по електронна поща. Не се извършва компютърна томография и други подобни процедури.

Засега не може да се установи как хакерите са успели да блокират достъпа до системата. Не е ясно и дали са се опитали да източат лични данни за пациентите и персонала, дали са инсталирали вируси.

Хакерите са осъществили кибер атаката преди седмица, но за нея се разбра едва вчера (16 февруари).

Много популярен вирус за такъв тип атаки е създаденият от руския хакер Евгени Богачев RANSOM. Чрез този код се "замразяват" компютърните файлове на потърпевшите и се заплашва да бъдат унищожени, ако не се плати откуп онлайн. Вирусът RANSOM е измислен още през 2005 година. Богачев го създава под псевдонима Lucky 12345. С негова помощ той е откраднал над 100 млн. долара.

Трети ден хакери вършеят и удрят лошо защитените ни държавни сайтове

Вече трети ден продължават хакерски атаки срещу сайтовете на министерства и държавни агенции. Днес (11 февруари) на прицел е сайтът на ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка