Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Няма прошка: Съветник на Тръмп трябва да влезе в затвора на 1 юли

06 юни 2024, 20:48 часа • 3160 прочитания

Федерален съдия нареди на бившия съветник на Доналд Тръмп Стив Банън да се яви в затвора на 1 юли. Там той трябва да изтърпи присъда от четири месеца за неподчинение на призовка от комисията, разследваща събитията около 6 януари, след като висша инстанция отхвърли жалбата му.

Още: Подготвят наказателно обвинение за бивш помощник на Доналд Тръмп

Банън беше признат за виновен по две обвинения – за неуважение към Конгреса през юли 2022 г. за неподчинение на призовките на комисията, но присъдата му беше отложена, докато той обжалва делото. Американският окръжен съдия Карл каза в четвъртък, че не вярва, че „първоначалната основа“ за отлагането на наказанието на Банън вече съществува, след като апелативен съд потвърди присъдата на Банън. Той все още може да обжалва решението на Никол, че трябва да се яви в затвора.

Предисторията

Банън беше осъден преди повече от година и половина, през октомври 2022 г., на четири месеца зад решетките, същата присъда в момента излежава бившият съветник на Тръмп Питър Наваро, който също отказа да се съобрази с призовката на Комитета от 6 януари.  „Обвиняемият избра вярността към Доналд Тръмп пред спазването на закона“, каза пред съдебните заседатели по време на заключителните аргументи през 2022 г. помощник-прокурорът на САЩ Моли Гастън, която сега служи в екипа на специалния прокурор Джак Смит.

Още: Призовка за Тръмп: Ела да обясниш какво направи, за да се случи бунтът в Капитолия

Присъдата на Банън беше отложена в очакване на обжалване и адвокатите му изнесоха делото си пред състав от трима съдии във федерален апелативен съд през ноември. Апелативният съд потвърди присъдата на Банън през май и федералните прокурори подадоха искане на Никълс да нареди на Банън да се яви в затвора. Федералните прокурори казаха на Никълс, че "няма правно основание" за продължаване на присъдата, след като федералният апелативен съд отхвърли жалбата.

Адвокатите на Банън твърдят, че присъдата трябва да бъде отложена, докато не я обжалват пред пълния апелативен съд и Върховния съд. Всяко забавяне, разбира се, би било от полза за Банън, ако Тръмп бъде избран за президент през ноември и реши - точно както направи в последния ден от президентството си на 20 януари 2021 г. - да помилва Банън по федерални наказателни обвинения.

Още: Бивш топ съветник на Тръмп, който бившият президент помилва, въпреки това може да бъде съден

Банън се усмихна, докато минаваше през охраната, за да влезе в съда в четвъртък сутринта. Човек наблизо каза „Тръмп '24!“ към него и Банън се усмихна и му стисна ръката. След решението на съдията той изглеждаше спокоен и остана усмихнат. Адвокатът на Банън, Дейвид Шоен, се впусна в действие, като стана много по-страстен, отколкото беше по време на останалата част от изслушването.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес