Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първият човек, обиколил Луната, загина в самолетна катастрофа (ВИДЕО)

08 юни 2024, 10:48 часа • 6440 прочитания

Пенсионираният астронавт Уилям Андерс, който е един от трима души, на първия в историята пилотиран полет до Луната и заснел прочутата снимка „Изгревът на Земята“ по време на мисията на НАСА Аполо 8 през 1968 г., загина в петък при катастрофата на малък самолет в щата Вашингтон. Той беше на 90. Това съобщават световните агенции. 

Ръководителят на НАСА Бил Нелсън отдаде почит на Андерс в социалните медии с публикация на емблематичното изображение на Земята, изгряваща над лунния хоризонт, като каза, че бившият пилот на ВВС „е предложил на човечеството сред най-големите дарове, които един астронавт може да даде“.

Музеят на наследствените полети близо до Бърлингтън, Вашингтон, на който той е съосновател, потвърди, че Андерс е загинал при самолетен инцидент.

ОЩЕ: Почина командир на "Аполо 10"

Според телевизионната станция KCPQ-TV, филиал на Fox в Такома, Андерс е управлявал ретро едномоторен T-34 Mentor на военновъздушните сили, който е притежавал.

На видеозаписи, показани на KCPQ, се вижда самолет, който се спуска от небето преди да се блъсне във водата точно на брега.

Завършил Военноморската академия на САЩ и пилот на ВВС, Андерс се присъединява към НАСА през 1963 г. като член на третата група астронавти.

Той е част от екипажа на „Аполо 8“, който през 1968 г. извършва първия в историята пилотиран полет към Луната. Командир на полета е Франк Борман, Андерс пилотира лунния модул, а Джеймс Ловел управлява командния модул.

"Аполо 8", първоначално планиран за 1969 г., беше отложен заради опасения, че руснаците ускоряват собствените си планове за пътуване около Луната до края на 1968 г. Това дава на екипажа едва няколко месеца да тренира за историческата, но много рискована мисия. 

ОЩЕ: Като герой: В Анкара посрещнаха първия турски астронавт (ВИДЕО)

На Бъдни вечер през 1968 г. по време на мисията „Аполо 8“, използвайки дълъг обектив и цветен филм, Андерс прави емблематичната снимка, която нарича „Изгревът на Земята“. На нея се виждат лунната повърхност и Земята в лунна орбита.

Изображението, улавящо ярко както красотата, така и крехкостта на Земята в необятния космос, се смята за една от най-влиятелните фотографии в историята, широко смятана за вдъхновение на екологичното движение.

„Стигнахме чак до Луната, за да открием Земята“, казва по-късно Андерс.

 

 

„Беше по Коледа и Земята беше като крехка украса за елха. Помислих си, че е твърде жалко, че не се отнасяме към нея повече като към коледна украса. Наистина е много жалко, че изстрелваме ракети, снаряди и какво ли още не един срещу друг на това малко място, което наричаме дом. Това е единственият дом във Вселената“, казва Андерс по повод кадъра.

Уилям Андерс е роден на 17 октомври 1933 г. в Хонконг. Завършва Военноморската академия на САЩ през 1955 г. и след като е назначен във Военновъздушните сили на САЩ, на следващата година получава разрешителното си за пилот. През 1963 г. е зачислен в отряда на астронавтите на НАСА. Първоначално е избран за резервен пилот за мисията „Джемини 11“ през 1966 г. През 1968 г. става част от екипажа на „Аполо“ 8. Година по-късно е резервен пилот за полета на „Аполо 11“.

По-късно Андерс преминава на държавна служба. Бил е посланик на САЩ в Норвегия, заемал е ръководни длъжности в големи корпорации.

До края на живота си продължава да пилотира малки витлови самолети.

 

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес