X
 
 

Сенатът не успя да забрани на Тръмп да продава оръжие на Саудитска Арабия

1063 0
photo of Сенатът не успя да забрани на Тръмп да продава оръжие на Саудитска Арабия
Снимка: Getty Images/Guliver
Сенатът на Съединените щати не успя да отмени ветото на президента Доналд Тръмп върху три резолюции на Конгреса, които призоваха администрацията да не продава определени оръжия на Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, предаде БГНЕС.

При гласуването, 45 сенатори гласуваха за отмяна на ветото, а 40 бяха против. За да се преодолее президентско вето, са необходими две трети от 100-те гласа в Сената.

Тръмп блокира законопроекта, ограничаващ доставките на оръжие за Саудитска Арабия

Американският президент Доналд Тръмп наложи вето на законопроект, който ограничава военно-техническото сътрудничество на страната в обл...

По-рано Тръмп наложи вето на резолюции, които изискват замразяване на продажбите на оръжие от над 8 милиарда долара. Според него, интересите на подкрепата на съюзниците в региона на фона на заплахите от Иран изискват това. Тръмп заяви, че отмяната на продажбите ще отслаби конкурентоспособността на САЩ на оръжейния пазар и ще навреди на отношенията с партньорите.

Американският президент трябваше да предприеме юридически ход и да обяви така нареченото извънредно положение, за да попречи на Конгреса да спре продажбите на оръжие в редица държави, включително Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

През май Сенатът също не успя да преодолее ветото на Тръмп върху законопроект, забраняващ американската подкрепа за Саудитска Арабия в Йемен.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 1 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално