8 трика, с които да спреш да преяждаш

8806
8 трика, с които да спреш да преяждаш
Снимка: iStock/Guliver

Когато сме под стрес, сме склонни да похапваме много повече от нужното. Понякога го правим и защото ни е скучно или пък поради наличието на вкусна храна. Без значение от причините, факт е, че преяждането е навик, който може сериозно да навреди на здравето ни. Прекомерният прием на храна е свързан с повишено кръвно налягане, диабет, затлъстяване, хормонални проблеми и куп други рискове за здравето. 

Представяме ви 8 трика, с които да спрете да преяждате. С тях ще се засищате по-бързо и вниманието ви няма винаги да е насочено към храната. 

Пийте вода преди ядене

Защо ядем толкова много и как да се справим с проблема?

Преяждането е не по-малко лош навик от злоупотребата с алкохол и тютюнопушенето. Апатия, хронична умора, заболявания на вътрешните орга...

Приемът на течности преди същинското хранене ще запълни стомаха ви и ще ви даде усещане за ситост по-лесно. 

Яжте често, но по малко

Причината да преяждаме понякога е, че гладуваме часове наред. След това, когато буквално сме освирепели от глад, сме способни да погълнем огромно количество храна, когато все още сме подвластни на чувството. Ако просто се храните през 3 часа и в малки количества, няма да изпитвате такъв екстремен глад и няма да преяждате. 

Започвайте деня си с яйца

Някои хора пропускат закуската, а след това преяждат по време на вечеря. Това не е нито здравословно, нито полезно, ако се опитвате да отслабнете. Много по-разумно е да започнете деня си с яйца, които ще ви дадат енергия до края на деня и ще ви спестят преяждането преди сън. 

Четири начина да спрем „емоционалното преяждане“

Неспособността да се откажем от нездравословното хранене се дължи на промяна в системата за вземане на решения и импулсния контрол. Зат...

Яжте храни с много фибри

Ако искате да потушите непрестанния глад и вълчия си апетит, яжте храни с фибри. Ще ги намерите в растителните храни. Пресните плодове и зеленчуци ще ви държат сити и ще ви откажа от навика да преяждате с вредни храни като пици, дюнери и бургери. 

Движете се повече

Организирайте ежедневието си така, че да сте винаги в движение, или поне винаги да имате какво да правите. Често пъти преяждаме, защото ни е скучно и се застояваме пред телевизора. Ако се разхождате повече и умът ви все е ангажиран с нещо, няма да мислите за храната. 

Яжте в малки чинии

Как да се спасим от преяждане и болки в корема по празниците?

Идва Коледа, което всички и навсякъде свързваме с богата трапеза и много храна. Бабите в цялата страна чакат своите внуци да се пр...

Навик от детските ни години е да си изяждаме всичко в чинията. Ако обаче чиниите ви са големи, тялото ви ще бъде принудено да усвоява огромен брой калории всеки ден. Опитайте се да замените големите чинии с по-малки съдове. Така хем няма да се лишавате от любимите си вкусове, хем няма да преяждате. 

Не гледайте телевизия, докато ядете

Проблемът тук не е телевизията, а това, че умът ви е ангажиран с предавания, докато се храните. По този начин не ви прави впечатление кога сте се заситили с храната и продължавате да преяждате. По-добре седнете и се наяжте в спокойна обстановка и след това изглеждайте любимото си шоу. 

Споделете храната си с други хора

Един от начините да не преяждате, когато сте на ресторант например, е просто да си разделите дадено ястие с някой друг, който е на масата ви. Така няма да се лишавате от храната, но и ще намалите броя на калориите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Кои 15 храни да ядете, за да качите качествена мускулна маса?

Кои са 4-те зодии, които са най-добри в леглото

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com