Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

23 април 2024, 17:22 часа

Според Световната здравна организация (СЗО) подходящата консумация на захар дневно е максимум 25 грама (около шест чаени лъжички).

Д-р Драузио Варела коментира този проблем. 

Високият прием на свободни захари, т. е. както захарта, която се добавя към храната или напитките, така и естествено присъстващата в храни като мед, сиропи, плодови сокове и техните концентрати, е тревожно явление. Това носи рискове от затлъстяване и диабет.

Големият проблем е, че съществуват повече от 250 наименования на добавената захар в индустриализираните продукти, което затруднява идентифицирането им в някои от тях, например: царевична глюкоза, глюкоза, лактоза, малцов сироп, фруктоза, малтоза, нектари, малтодекстрин, декстроза, царевичен сироп, инвертна захар, захароза.

Независимо от гореспоменатата стойност от 25 грама, препоръчана от Световната здравна организация за зрял човек с нормално телесно тегло, малцина хора знаят колко лесно се достига и надхвърля това количество. Захарта се среща в различни хранителни продукти, като плодове (под формата на захароза и фруктоза), но главно в индустриализирани такива. Прекомерната консумация на това вещество може да причини различни здравословни проблеми. Става дума конкретно за добавената захар, която може да се крие в най-неочаквани храни.

Ограничението от 25 грама, препоръчано от Световната здравна организация, представлява цялата добавена захар, която консумираме през деня. Това количество включва захарта в чай, компот или каши, както и в десерти и други продукти, към които производителят добавя захар – например, сладки газирани напитки или сосове. Но естествените захари, които се намират естествено в някои храни (например плодове или млечни продукти), не са включени в тези 25 грама.

Експертите обаче са единодушни, че няма нужда напълно да се откаже захарта. Организмът ще реагира негативно на дефицита на глюкоза, което ще доведе до метаболитни нарушения, слабост, проблеми със съня и продължителна депресия. По-добре е хората просто да са наясно с полезните и вредните свойства на захарта.

Ползата от захарта

Основната полза е, че тя бързо възстановява силите. Захарта ни дава бърз, експедитивен прилив на енергия - а това е важно в случаите, когато човек трябва да възстанови силата си, например след рязко изтощение или тежък работен ден. Глюкозната енергия осигурява метаболитните процеси; главният и гръбначният мозък, мускулите, черният дроб и далакът се нуждаят от нея.

Тя помага на черния дроб да образува специални киселини, които гарантират, че този орган неутрализира токсичните вещества (в случай на отравяне или на различни чернодробни заболявания захар се приема през устата или кръвта се насища с разтвор на глюкоза). Малко количество сладко помага на човек да се справи по-лесно със стреса; важно е да не се увлича и това да не му стане навик.

Вредата от захарта

Захарта сама по себе си не е вредна, подчертават диетолозите. Опасността се крие в нейното излишно количество.

При прекомерна консумация на сладкиши или газирани напитки организмът не може да се справи с необходимата цялостна преработка на захарта и започва да натрупва мазнини. Най-често срещаният проблем за любителите на сладкото е наднорменото тегло. Редовното високо ниво на кръвната захар може да предизвика развитие на захарен диабет поради факта, че панкреасът спира да произвежда необходимото количество инсулин.

Също така, прекомерното увлечение по сладко води до зъбен кариес и кожни заболявания. Подсладените напитки са особено опасни заради високото си съдържание на захар. Те повишават нивата на холестерол и глюкоза, нарушават метаболизма на мазнините и функционирането на клетките, което води до стесняване на артериите и увеличаване на мазните обеми. Това може да доведе до затлъстяване, диабет, атеросклероза, стомашно-чревни патологии, влошаване на зъбите, разрушаване на мускулния корсет и дори до болест на Алцхаймер.

Внимание! Статията има само информационно предназначение. Не се самолекувайте и винаги търсете медик-специалист!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес