Американският заместник-държавен секретар Уес Мичъл подаде оставка

1445
Американският заместник-държавен секретар Уес Мичъл подаде оставка
Снимка: iStock/Guliver

Американският заместник държавен секретар по европейските и евроазиатските въпроси Уес Мичъл е подал оставка. Това съобщи вестник Washington Post, цитиран от БГНЕС.

Уес Мичъл, най-високопоставеният американски дипломат, отговарящ за европейските въпроси, ще напусне Държавния департамент следващия месец. Това ще освободи ключов пост в момент, когато европейските лидери поставят под въпрос ангажимента на президента Тръмп към историческите съюзи.

САЩ: Съперниците ни разширяват влиянието си на Балканите

Американският заместник държавен секретар по европейските и евроазиатските въпроси Уес Мичъл заяви, че съперниците на САЩ разширяват св...

Мичъл, който е на 41 г., изброява лични и професионални причини в писмото за оставката си от 4 януари, подадено до държавния секретар Майк Помпео. Последният му ден като помощник-държавен секретар по европейските и евроазиатските въпроси ще е на 15 февруари.

„Тъй като администрацията завършва втората си година на власт, аз чувствам, че съм свършил това, което исках да направя, заемайки тази позиция”, пише Мичъл, имайки предвид разработването на европейска стратегия и подпомагането на прехода на Помпео в работата след като Рекс Тилърсън беше уволнен през март.

"При това положение, аз вярвам, че е дошло времето да прекарам повече време с младото си семейство, което преживя много дни без мен през последните няколко месеца".

В интервю Мичъл каза, че оставката му не е протест срещу политиката на администрацията или на посоката на външната политика и похвали ръководството и визията на Помпео. "Аз напълно подкрепям него, работата, която той върши, ръководния екип тук", каза Мичъл. „Но чувствам, че съм свършил това, за което дойдох. Децата ми имат по-голяма претенция към моето време, отколкото обществото“.

През септември 2017 г. Мичъл стана първият помощник-държавен секретар в администрацията на Тръмп, потвърден от Сената, и ще бъде първият назначен от Тръмп, който напуска.

Москва: Международните споразумения пречат на САЩ да бъде военен хегемон

Голяма част от американския политически елит не се нуждае от споразумения за контрол на оръжията заради намерението на САЩ да си осигур...

Мичъл се присъединява към високопоставени служители, напускащи администрацията на Тръмп, в началото на третата му година в Белия дом. Мичъл идва в Държавния департамент от мозъчен тръст, на който той е съосновател. Това е Центърът за анализ на европейската политика. Експертът току-що публикува книга, в която той и Якуб Григиел разкритикуваха външната политика на президента Барак Обама и настояваха за „обновяване“ на съюзите. Григиел също се присъединява към Държавния департамент, като работи по европейски въпроси преди да напусне миналата година.

По време на 16-те месеца в европейското направление на американската външна политика Мичъл наблюдава отношенията с 50 страни и важни блокове като Организацията на Северноатлантическия договор и Европейския съюз.

"Влизаме в ера на конкуренция на големите сили", каза Мичъл. По думите му Западът, САЩ и "нашите съюзници не са достатъчно подготвени за този преход".

Мичъл няма друга работа, освен да научи сина си да играе бейзбол и да заведе дъщеря си на първите ѝ уроци по балет. "Имам две големи причини да направя това", каза той за оставката си. „Едната се нарича Уесли. Другата се нарича Шарлот“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Говорителка на Държавния департамент напусна заради политиката на САЩ за Газа

Доналд Тръмп осъди пропалестинските протести в САЩ

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com