НА ЖИВОВойната в Украйна

Автомобилни експерти разсеяха митовете за турбомоторите

3755

Все още много шофьори, особено тези от по-старото поколение не харесват двигателите с турбокомпресор. Основната причина за негативното отношение към такива агрегати са стереотипите от миналото, според всички такива мотори имат значително по-ниска надеждност в сравнение атмосферните двигатели с вътрешно горене.

Това е причината, поради която експертите от New Cars разсеяха няколко мита за турбодвигателите. Първото, което трябва да се знае е, че модерните двигатели с компресор са станали значително по-издръжливи от своите предшественици от началото на 2000-те години. Проектирането на такива задвижващи е финализирано, като се вземат предвид всички проблеми, забелязани през десетилетията след масовото им въвеждане.

Сега повечето турбодвигатели са оборудвани със специална система за охлаждане на дъното на буталото и специална глава на цилиндъра. Освен това за частите на газоразпределителния механизъм се използват материали, устойчиви на високи температури. Всичко това значително увеличи ресурса на турбомоторите.

Второто погрешно схващане е за т.нар. „турбояма“ или загуба на мощност на двигателя при определени скорости. Конструкторите на водещите световни автомобилни гиганти отдавна са неутрализирали тази слабост с помощта на двоен или дори троен турбокомпресор.

Третият мит е, че компресорните двигатели се характеризират с повишен разход на гориво. Съвременните турбомотори, напротив, са с 20-40% по-икономични от атмосферните двигатели с вътрешно горене.

Четвъртата заблуда е, че агрегатите с турбо се ремонтират по-трудно. Това също не отговаря на истината – съвременните двигатели могат да бъдат ремонтирани, при това не само официалния сервиз на техния производител.

Експертите отбелязват, че за да може турбодвигателят да работи възможно най-дълго, е важно да зареждате автомобила с висококачествено гориво, препоръчано от производителя, както и да сменяте двигателното масло по-често и да наблюдавате неговото ниво.

Масло 5w30: подходящо ли е за вашата кола?

Всички моторни масла се оценяват въз основа на техния вискозитет и устойчивост на температурни разлики. Важно е как се представят при е...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Авто

Новият екологичен стандарт ще...
Три случая, в които маслото трябва...
Как чистачките да не надраскат...
Фалитите в германската автомобилна...
Как да разпознаете, че една кола...
Нова марка направи най-мощния...
Как да защитим трайно и ефикасно...
Кои зодии катастрофират най-често?...
Шофьорските навици, които „убиват“...
Париж готви забрана на електрическите...
Посочиха най-надеждните автомобили...
Volvo очаква еднакви цени на електромобили...

Последни новини