Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви глоби плащат автомобилните марки за вредни емисии

15 април 2024, 17:08 часа • 1422 прочитания

Добре известно е, че ако платите глобата за нарушение на пътя в рамките на две седмици след нейното налагане, ползвате отстъпка от 30% от сумата. Това обаче не важи за автомобилните производители, които плащат непропорционални глоби за нарушения на стандартите за вредни емисии.

Само през 2020 г. автомобилните марки са платили на ЕС над 510 милиона евро глоби. Санкциите са наложени на автомобилните производители, които не са успели да постигнат целите за намаляване на въглеродния диоксид. Именно през 2020 г. влязоха нови стандарти за вредни емисии, като доклад на европейската комисия посочва какви глоби са платили най-големите компании-

Сред „отличниците" по този показател е групата Volkswagen, която е трябвало да отдели повече от 100 милиона евро за глоби. И това само защото компанията не е изпълнила целта си за емисии само с 0,75 грама CO2 на километър! На свой ред Jaguar Land Rover е бил глобен с 40 милиона евро за допълнителни 3 грама на километър.

Още: Електромобилите свалят вредните емисии и Сан Франциско го доказва

В регламента в ЕС е написано, че стандартът за вредни емисии е 95 гр/км за цялата гама на всеки отделен производител. И той плаща по 93 евро за всеки грам отгоре за всеки продаден автомобил. Затова и не е изненадващо, че Suzuki е след най-сериозно пострадалите компании.

По данни на ЕС японската марка е пропуснала целта с 10,4 г/км, което означава глоба от почти 1000 евро на автомобил. Като се вземат предвид 160 000 продадени коли от марката, санкцията е 160 млн евро. Друга японска компания превишава нормата с 34 грама и размерът на глобите възлиза на 3230 евро на автомобил.

Още: Едва 57 производители са отговорни за по-голямата част от въглеродните емисии

Сред производителите, които са пропуснали целите си през 2020 г., са още Bentley, Lamborghini McLaren и SsangYong. Стандартите обаче не важат за компании, които продават под 1000 коли на година.

Всичко това беше обявено, след като станаха ясни резултатите от новото изследване, което се отнася за 2022 г. Тогава всички производители в Европа са успели да покрият стандарта и съответно няма да плащат глоби. Изключение прави Bugatti, но тъй като френската компания продава малко коли, тя няма да бъде наказана.

Вдигат двойно глобите за замърсяване на водата, въздуха и почвата

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес