НА ЖИВОВойната в Украйна

ГЕРБ обвиниха Кирил Петков за нанесена щета от 1 млн. лв. на ББР

2379

ГЕРБ обвиниха бившия премиер и министър на икономиката Кирил Петков, а също Даниела Везиева и Даниел Лорер, за нанесена щета от 1 млн. лв. на Българската банка за развитие (ББР). Според Десислава Атанасова, Деница Сачева и Теменужка Петкова Управителният съвет на държавната банка е отказал да се емитира емисия за 1 милиард лева, но сума от 1 млн. все пак била платена за адвокатски и консултантски услуги.

"Отделно от това – за становища за неемитираната облигация – ББР плаща още 560 хиляди лева за консултантски и адвокатски услуги", каза Атанасова на брифинг в понеделник и замеси името на Лена Бориславова, бивш началник на кабинета на Кирил Петков.

Трите представителки на ГЕРБ изнесоха обширна предистория за това как се е стигнало до този случай. Върнаха се чак до 16 май 2021, когато Кирил Петков като служебен министър на икономиката "развива теза, базирана на лъжи и полуистини, че 900 млн. лв. са дадени от ББР на 8 фирми, 4 от които свързани с едно лице (б.а. - Делян Пеевски)", според Деница Сачева. "Публикуваните по-късно отчети на БНБ показват, че към този момент около 1,4 млрд. лв. е уставният капитал на банката и те са налични. Активите на банката са почти 4 млрд., а кредитите са със солидни обезпечения", допълни тя.

Бившият социален министър обвини Петков в лъжа и за думите му, че ББР не подпомага малките и средните предприятия. Според нея била оказана помощ на 18 500 малки и средни предприятия, в които не се включват още 2000 по ковид-програмата за подпомагане. "99% от клиентите са малки и средни предприятия", заяви Сачева. Според нея Петков "безскрупулно" нарушавал законодателството, като опитал да смени Надзорния съвет на банката и атакувал конкретен съдия в Софийския градски съд, че спрял вписването.

"7 дни преди Надзорният съвет да има такова правомощие, сключва договор за правно обслужване с адвокатска кантора, но с точно посочване на Лена Бориславова – 164 хил. лв. годишно, без разноски и без допълнително уговорени 274 лева на час", твърдят от ГЕРБ.

Теменужка Петкова поде темата за емитирането на облигация за 1 милиард лева, която банката възнамерявала да направи. "Тогава не се появи никаква информация и отправихме въпроси към служебния министър на иновациите. От отговора на Александър Пулев и от публичната информация установихме няколко съществени факта и обстоятелства. Става ясно, че действително е имало решение на Управителния съвет да бъде емитирана такава облигация. Взето е на 19 октомври 2021 г. и на 18 ноември е потвърдено от Надзорния съвет, но няма решение на принципала – на едноличния собственик на капитала. Става ясно още, че тази процедура е прекратена, но само с решение на УС", каза тя.

"От публичната информация на сайта на ББР, от годишния отчет става ясно, че ръководството е възнамерявало да емитира тази облигация през второто или третото тримесечие на 2022 или тази емисия да не се състои. Ръководството е обсъждало да не бъде реализирана, на практика се отказва", добави бившият енергиен министър.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова добави, че ББР обмисляла да развие облигационната емисия в някакъв срок с решение, взето от УС. "Възлага на консултанти и адвокати правомощието да обсъдят всички данни по тази емисия. Взето е решение само от УС да бъде прекратена, само че са изхарчени 1 млн. лв. за консултантски и адвокатски договори. Министър Пулев ми е отговорил в петък за парламентарен контрол, задала съм и допълнителни въпроси дали има становища на консултантските кантори за причината ББР да се откаже от емисията", каза тя.

За същия период ББР ползвала други консултантски и адвокатски услуги на стойност 560 хиляди лева, твърди Атанасова. Тя поиска търсене на отговорност от бившите министри на икономиката Кирил Петков и Даниела Везиева, както и от тогавашния министър на иновациите Даниел Лорер. "Кой ще носи отговорност за изразходване на 1 милион, без реално да е осъществено намерението на банката за тази емисия? Ще сезира ли Пулев АДФИ по този казус? Неприемливо е за нас "нулево толерантните" към корупцията да си служат с тези договори, които може да са прикрити договори за други услуги, които Лена Бориславова е имала със същата банка", твърди Атанасова.

Десислава Атанасова: Да се говори за правителство, но без ултиматуми

Ако искаме да решаваме важните теми за българските граждани - инфлация, доходи и бюджет, трябва да започнем конструктивни разговори за ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Политика

Атанас Пеканов: Партиите, които...
Асен Василев: Въпросът не е за...
Борисов: Партиите реално абдикираха...
Външно опроверга Ковачевски:...
Проф. Огнян Герджиков: Не изключвам...
Лорер: Заболя ме от думите на Радев,...
Журналист: Неправилно е да се...
Минеков предаде поста на Найден...
Служебният кабинет обяви колко...
Политолог: Изглежда се е изчерпал...
Карадайъ ще настоява Пеевски...
ДПС обяви, че иска да е от управляващите...

Последни новини