Хълцат ли бебетата в корема на майката, или е просто мит?

6926
Хълцат ли бебетата в корема на майката, или е просто мит?
Снимка: iStock/Guliver

Стотици въпроси вълнуват бъдещите майки, като сред тях са както въпроси, свързани със страховете и притесненията им, така и въпроси, породени от любопитство. Един от тях е хълцат ли бебетата в корема на мама, или това е мит. Много бъдещи майки, очаквайки първото си бебче, се притесняват, когато усетят бързи и повтарящи се движения в утробата си, а някои ги считат за малки ритничета. Реално обаче те са породени от феталното хълцане. Така че да – отговорът на въпроса хълцат ли бебетата в корема на мама е положителен.

Защо хълцат бебета в корема на мама?

Освен хълцат ли бебетата в корема бъдещите майки се вълнуват и защо се случва това, кога е нормално, да запазят спокойствие или да се консултират с лекаря си и какви точно са причините. Хълцането на бебето може да бъде усетено от  неопитните майки с напредване не бременността. То е резултат от дразнене на блуждаещия нерв и свиването на  диафрагмата, както е и при възрастните. При бебчето хълцането може да бъде причинено и от поглъщане на околоплодна течност, докато си смуче пръста например. Не се притеснявайте, поглъщането на тази течност също е нещо нормално.

Учените откриват най-добрия начин за успокояване на ПЛАЧЕЩО БЕБЕ

Хълцането на бебето в утробата се нарича фетално хълцане. То е абсолютно нормално, не влияе отрицателно на развитието на плода и не е белег за нещо притеснително в мнозинството от случаите. Напротив. Подобно на ритниците в корема и на преобръщането, хълцането е етап от развитието на бебчето. Плодът просто се развива, място за притеснение няма. Нещо повече – учени от Лондонския колеж по медицина твърдят, че хълцането е важен показател и инструмент за развитието на главния мозък и помага на бебето да се учи да регулира дишането си. Теориите на учените защо хълцат бебетата в корема на мама са много, но нито една не е категорично доказано, така че може да приемете хълцането просто като нормален рефлекс. 

Защо бебе не трябва да се гледа в огледало?

Кога хълцат бебетата в коремчето?

Резонен въпрос, следващ въпроса хълцат ли бебетата в корема на мама, е кога се случва това – през кой период на бременността. Хълцането може да бъде усетено обикновено през втория или третия триместър на бременността, макар да започва по-рано. Първоначално може да бъде сбъркано от неопитната бременна с ритниче, но постепенно тя започва да различава двете дейности на бебето. Хълцането се усеща като преминаване на газ или малко подскачане в корема и е различно от преобръщането и ритането на бебчето. То е абсолютно безобидно и за майката, и за бебето и не следва да му се отдава голямо внимание, когато не е непрекъснато и ежедневно, извън радостта, че плодът се „обажда“ и проявява активност.

Колко често хълцат бебетата в корема на мама?

Точен отговор на този въпрос липсва. Процесът е индивидуален. Някои бебета хълцат  веднъж  в седмицата,  а други по-често. Ако обаче забележите твърде често ежедневно и продължително хълцане, най-добре се консултирайте с вашия лекар, за да бъдете спокойна, че всичко е наред. Някои учени загатват, че прекалено активното и непрекъснато хълцане може да подсказва липса на достатъчно кислород – хипоксия и че е важно да бъдат извършени изследвания, за да се уверите, че всичко е наред. Това за щастие се случва рядко и рядко се оказва причината за хълцането на бебето. В огромен процент от случаите хълцането е нормално, безобидно и неболезнено и не следва да ви притеснява.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как правилно се пържат бланширани картофи, така че да са много хрупкави?

Какво може да се използва вместо фолио: 5 варианта за перфектни ястия

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Златни правила: как да изберем добро вино в магазин?

Черният шоколад преди лягане не вреди на нощния сън

Ябълка през нощта: добре или зле?

„Лазаре, стани“ – какво се случва с Лазар след възкресяването му?

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com