Хълцат ли бебетата в корема на майката, или е просто мит?

1387

Стотици въпроси вълнуват бъдещите майки, като сред тях са както въпроси, свързани със страховете и притесненията им, така и въпроси, породени от любопитство. Един от тях е хълцат ли бебетата в корема на мама, или това е мит. Много бъдещи майки, очаквайки първото си бебче, се притесняват, когато усетят бързи и повтарящи се движения в утробата си, а някои ги считат за малки ритничета. Реално обаче те са породени от феталното хълцане. Така че да – отговорът на въпроса хълцат ли бебетата в корема на мама е положителен.

Защо хълцат бебета в корема на мама?

Освен хълцат ли бебетата в корема бъдещите майки се вълнуват и защо се случва това, кога е нормално, да запазят спокойствие или да се консултират с лекаря си и какви точно са причините. Хълцането на бебето може да бъде усетено от  неопитните майки с напредване не бременността. То е резултат от дразнене на блуждаещия нерв и свиването на  диафрагмата, както е и при възрастните. При бебчето хълцането може да бъде причинено и от поглъщане на околоплодна течност, докато си смуче пръста например. Не се притеснявайте, поглъщането на тази течност също е нещо нормално.

Учените откриват най-добрия начин за успокояване на ПЛАЧЕЩО БЕБЕ

Хълцането на бебето в утробата се нарича фетално хълцане. То е абсолютно нормално, не влияе отрицателно на развитието на плода и не е белег за нещо притеснително в мнозинството от случаите. Напротив. Подобно на ритниците в корема и на преобръщането, хълцането е етап от развитието на бебчето. Плодът просто се развива, място за притеснение няма. Нещо повече – учени от Лондонския колеж по медицина твърдят, че хълцането е важен показател и инструмент за развитието на главния мозък и помага на бебето да се учи да регулира дишането си. Теориите на учените защо хълцат бебетата в корема на мама са много, но нито една не е категорично доказано, така че може да приемете хълцането просто като нормален рефлекс. 

Защо бебе не трябва да се гледа в огледало?

Кога хълцат бебетата в коремчето?

Резонен въпрос, следващ въпроса хълцат ли бебетата в корема на мама, е кога се случва това – през кой период на бременността. Хълцането може да бъде усетено обикновено през втория или третия триместър на бременността, макар да започва по-рано. Първоначално може да бъде сбъркано от неопитната бременна с ритниче, но постепенно тя започва да различава двете дейности на бебето. Хълцането се усеща като преминаване на газ или малко подскачане в корема и е различно от преобръщането и ритането на бебчето. То е абсолютно безобидно и за майката, и за бебето и не следва да му се отдава голямо внимание, когато не е непрекъснато и ежедневно, извън радостта, че плодът се „обажда“ и проявява активност.

Колко често хълцат бебетата в корема на мама?

Точен отговор на този въпрос липсва. Процесът е индивидуален. Някои бебета хълцат  веднъж  в седмицата,  а други по-често. Ако обаче забележите твърде често ежедневно и продължително хълцане, най-добре се консултирайте с вашия лекар, за да бъдете спокойна, че всичко е наред. Някои учени загатват, че прекалено активното и непрекъснато хълцане може да подсказва липса на достатъчно кислород – хипоксия и че е важно да бъдат извършени изследвания, за да се уверите, че всичко е наред. Това за щастие се случва рядко и рядко се оказва причината за хълцането на бебето. В огромен процент от случаите хълцането е нормално, безобидно и неболезнено и не следва да ви притеснява.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Любопитно

Какво прави Скорпионът най-силната...
Защо хората родени между 2 зодии...
Как да събудите страстта във вашата...
6 предмета, които не бива да подарявате...
5 типа хора, с които не трябва да...
Искате да се преместите в чужбина?...
Сова, бухал и кукумявка - суеверия,...
ТОП съвети за здрава и сияйна коса...
Как да овлажним въздуха при климатик...
Защо хитрите домакини слагат...
Вижте как животните са предупреждавали...
9 неочаквани начина за използване...

Последни новини