Знаете ли кой е най-топлият град в България?

24042
Знаете ли кой е най-топлият град в България?
Снимка: Кирил Котев

Като държава с множество високопланински населени места, България се слави с благоприятни за отдих, туризъм и бягство от летните жеги китни села и градове, където температурите дори лятото рядко превишават 25 градуса. Разбира се в страната ни има и градове, от които лятото мечтаем да избягаме заради жегата и парещите лъчи на слънцето, които в съчетание с асфалта, бетона и сградите създават усещането за пещ. Сред най-топлите градове у нас са разположените на юг и в област Благоевград, а най-топлият град в България е Сандански – град с минерални извори, носещ името на Яне Сандански, разположен в Югоизточна България в област Благоевград.

Сандански – най-топлият град в България

Полегнал в подножието на Пирин – в Санданско-Петричката котловина, със средна годишна температура от 14 градуса, мека зима почти без валежи, през която много рядко и само за кратко се натрупва тънка снежна покривка, горещо лято и много топла пролет, Сандански е първенецът, когато говорим за високи температури на въздуха. Това съвсем не е учудващо, като се има предвид, че продължителността на слънчевото греене е цели над 2 450 часа годишно. Сезонните и денонощните температурни амплитуди са малки, а валежите са предимно през зимния сезон и са основно от дъжд. Надморската височина е само около 240 метра, въпреки че градът е много близо до Пирин планина – в подножието ѝ.

Името на кой наш град означава „бели момичета“?

Най-топлият град в България и минералните му води

Сандански е известен не само с това, че е най-топлият град в България, но и с условията си за отдих, туризъм и СПА лечение с минерална вода. Градът е подходящо място за релакс, профилактика и отдих на страдащите от дихателни алергии и особено за пациентите с астма, тъй като се смята за кътчето от България с най-малко полени, предизвикващи алергичните реакции, както и с изключително ниска влажност на въздуха – средно около 66%, което също е благоприятно за пациентите с дихателни проблеми. Благоприятното въздействие на климата в Сандански върху заболяванията на дихателната система му дава правото да се нарича „природен санаториум“ за лечение на заболявания на дихателната система. Над 80 извора с температура 42 – 81 °C в района на Сандански, 20 от които в самия град, обуславят развитието му като балнеоложки център, посещаван от хиляди туристи всяка година. Именно минералните води и мекият благоприятен климат са основните фактори, които обуславят заселването по тези земи още в дълбока древност – през 2 век пр.Хр.

Кой е най-големият морски град в България?

Любопитен факт за Сандански, който прави впечатление, е, че за разлика от редица други малки градове в България, Сандански не се обезлюдява. Последните преброявания на населението сочат, че броят местни жители се запазва сравнително постоянен. Вероятно благоприятният и мек климат, минералните извори и възможностите за бизнес и работа обуславят това. Данните от преброяването на населението през 2001 година сочат дори неговото увеличение в сравнение с данните от преброяването от 1992 година.

Най-топлият град в България по Черноморието

Колкото и да е горещо, морето си е море, температурите съществено се различават от тези в големите прашни градове във вътрешността на страната. Ако се чудите кой е най-топлият град в България, разположен на морския бряг, той е Ахтопол. Класацията е неофициална, но Ахтопол безспорно е морският първенец със средна дневна температура на въздуха през летните месеци от около 28 градуса. В сравнение с 40-градусовата жега, които очаква Сандански, е направо прохладно, нали?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com