Учените откриват най-добрия начин за успокояване на ПЛАЧЕЩО БЕБЕ

2707
Учените откриват най-добрия начин за успокояване на ПЛАЧЕЩО БЕБЕ
Снимка: iStock/Guliver

Вместо да се спъват в леглото в ранните часове, след като най-накрая са успокоили плачещото си бебе, лишените от сън родители могат да се поинтересуват от най-новата научна литература за успокояване на бебета. В опит да помогнат на тези, които са изтръпнали от загубата на сън, изследователите са провели серия от експерименти, за да установят кой подход към плачещите бебета ги успокоява най-добре. След като заснели родители, които гушкат бебетата си, носят ги, люлеят ги в количка и ги слагат да легнат, учените стигнали до оптимална стратегия или поне до такава, която се справя по-добре от другите.

Защо бебе не трябва да се гледа в огледало?

Учените препоръчват на родителите да вземат плачещото си бебе, да се разхождат с него в продължение на пет минути, без резки спирания или внезапни промени в посоката, и след това да седнат и да го държат в продължение на пет до осем минути, преди да го положат отново. Доказано е, че прекомерният плач, особено през нощта, е основен източник на родителски стрес. Този приблизително 15-минутен метод си струва да се опита, преди те да започнат сериозно да се тревожат какво не е наред с бебето. Прозрението е резултат от изследване на бозайници, тези, които са безпомощни при раждането си, като котки, кучета, мишки, катерици и най-вече хора. Изследванията показват, че когато са носени от майките си, малките стават по-послушни - ефект, наречен "реакция на транспортиране". Тъй като животните често преместват малките си, за да избегнат непосредствена опасност, реакцията може да е еволюирала чрез подобряване на преживяемостта на потомството.

Как да обясним на дете откъде идват бебетата: отговори на „неудобни въпроси“

Изследователите са използвали видеозаписи и монитори за измерване на детското сърце, за да класират четири различни подхода за успокояване на плачещи бебета: 

- държане на детето в седнало положение

- поставяне в креватче

- държане по време на разходка или люлеене в детска количка

Плачът намалявал само когато бебетата били в движение - люлеени или носени. Седенето неподвижно с бебето или поставянето му в креватче не помагаше за спиране на сълзите. Изследователите съобщават, че след като бебетата са били носени на ръце в продължение на пет минути, всички плачещи бебета са спрели да плачат и почти половината от тях са заспали. Но дори и за тези родители, чиито бебета са се успокоили, опасността далеч не е била отминала. Около една трета от бебетата се събуждали отново почти веднага след като били поставени обратно в леглото.

Как да обличаме бебето си през пролетта

За да разберат какво е събуждало бебетата, учените се вглеждат в данните от сърдечния монитор. Това показало, че сърдечният ритъм на бебетата понякога се повишавал достатъчно, за да ги събуди, когато физическият контакт с родителя бил прекъснат. Опитите да се сложи бебето да легне по-нежно не довели до промяна. Това, което помогнало, било да седнете със спящото бебе за пет до осем минути след разходката, така че то да изпадне в по-дълбок стадий на сън. Изследването върху 21 бебета в Япония и Италия е "проучвателно", като резултатите трябва да се проверят в по-големи проучвания.

20 изумителни факта за бебетата

Плачът е важен и нормален метод за комуникация на бебетата. Плачът дава на бебето глас, начин да бъде чуто и забелязано. Бебетата плачат за различни нужди, като например умора, дискомфорт, глад или желание да бъдат държани и да си играят с тях. С течение на времето родителите научават чрез проби и грешки, и опит какво означава всеки плач. Няма един отговор или стратегия, които да отговарят на нуждите на всички плачещи бебета по всяко време - различните отговори ще бъдат подходящи в различни моменти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Как да се държим с хипохондрик, така че да му помогнем?

Първа помощ при високо кръвно: Ето какво трябва да се направи

Как числата могат да съсипят живота ви?

8 уникални предимства на витамин Е

9 заболявания, които водят до умора и сънливост

7 тихи признака, че имате дефицит на желязо

Когато стресът ви удари в тялото: 15 неподозирани симптоми

Как да облекчим мускулния спазъм на врата?

Опасни симптоми: болка в ушите и главоболие - какво да правим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com