Японски компании се отказват от дизела за Европа

5623
Японски компании се отказват от дизела за Европа
Снимка: Toyota

Водещите яонски автомобилни производители Toyota и Nissan се отказват от производството ипродажбите на дизелови модели за европейските пазари. Причината са влизащите в сила ограничения за автомобили с такова гориво в големите градове в Европа. В Toyota вече прекратиха продажбите на дизелови леки коли на Стария континент, а в Nissan ще го сторят до края на 2019 г.

Последният дизелов модел на Toyota, предлаган в Европа, е кросоувърът RAV4 (на снимката). От компанията обявиха официално, че производството на версията с дизелов мотор е завършило, като при дилърите на марката все още има такива автомобили. И те все още може да бъдат закупени от клиентите. Моделът ще продължи да се продава с 2,0-литров бензинов мотор, като и с хибриден агрегат, в който влиза 2,5-литров двигател на бевзин.

Най-успешният електромобил в света смени поколенията си

Японският производител Nissan показа официално второто поколение на най-успешния електромобил в света - хечбека Leaf. Продажбите на мод...

След спирането на дизеловия RAV4 гамата леки коли на Toyota остава без модел с такова гориво. Все пак яповците засега ще продължат да произвеждат и продават дизелови модификации на минивановете Toyota Verso и Toyota Proace Verso, на товарния фургон Toyota Proace, на всъдехода Toyota Land Cruiser и на пикапа Toyota Hilux.

В същото време Nissan също слага край на дизелите за Европа. Те ще се произвеждат до края на 2019 г., след което японците ще предлагат само бензинови мотори. Освен ограниченията на дизеловите коли в някои европейски държави, друга причина са влизащите в сила нови изисквания за екологичност, които всеки производител трябва да покрие.

Решението на Nissan ще засегне всички модели, без значение от размерите им. Компанията ще продължи да предлага търговски транспортни средства с дизелови двигатели, които обаче ще бъдат закупени от други производители. Очаква се примерът на японците да бъде последват от партньора им по алианс – Renault. По-рано от дизела се отказа и друг голям производител – Volvo, чийто най-нов модел – седанът S60, не получи дизелов мотор.

 

Хамбург става първият голям град без дизел

Германският Хамбург ще стане първият голям град в света, който въвежда жестоки ограничения на автомобилите с дизелови двигатели. Това с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com