Най-успешният електромобил в света смени поколенията си

10268
Най-успешният електромобил в света смени поколенията си
Снимка: Nissan

Японският производител Nissan показа официално второто поколение на най-успешния електромобил в света - хечбека Leaf. Продажбите на модела ще стартира още през тази есен, а премиерата му пред публика ще се състои на автосалона във Франкфурт, който стартира на 12 септември.

Електромобилът е получил фирмената система за полуавтоматично управление ProPILOT. Тя се състои от лазерен скенер, определящ точното разстояние между машината и околните обекти, както и от система за кръгов видеообзор. С тяхната помощ електрониката може да управлява автомобила, като го задържа в лентата ва движение, а също така ускорява или намалява скоростта му. Функцията ProPILOT може да се използва както на магистрала, така и в условията на тежък градски трафик.

Японците влагат рекордни суми в нови технологии

Всички големи японски автомобилни производители са обявили рязко увеличение в разработките на нови технологии. Според концерните от Стр...

Новият Leaf е оборудван и със система за подпомагане на водача e-Pedal. Тя се стартира при натискане на бутон на централната консола, като с нейна помощ може да се ускорява или намалява скоростта. Например, когато шофьорът отпуска газта, автоматично се включва спирачка, благодарение на което автомобилът спира напълно.

Хечбекът на Nissan е получил далеч по-аеродинамичен дизайн, като формата на каросерията е взаимствана от крило на самолет. Външният вид е по-устремен, което е подобрило устойчивостта и увеличило притискателната сила. Дължината на електромобила е 4480 мм, а широчината – 1790 мм. Разстоянието между двете оси достига 2700 мм, а теглото – 1535 кг.

Втората генерация на Nissan Leaf е оборудвана с електромотор, развиващ мощност от 110 кВт (150 к.с.) и 320 Нм въртящ момент За сравнение, първото поколение на модела разчиташе на агрегат с 80 кВт (109 к.с.). Захранването става с помощта на комплект акумулатори с капацитет 40 кВт/ч, които осигуряват пробег от 378 км/ч с едно зареждане. Максималната скорост на електромобила е 144 км/ч.

Вече са известни и цените на хечбека на някои пазари. В САЩ, например, те стартират от 29 990 долара, което е с 650 долара по-малко от сумата, която трябваше да се плати за предишния Leaf.

Илон Мъск обяви за нов световен рекорд на Tesla

Електрическият седан Tesla Model S е поставил нов световен рекорд по пробег само с едно зареждане, след като измина 1078 км. Това съобщ...

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Holiday Mobile: Лидерът на Camping & Caravaning Expo 2024 ни очарова за пореден път

4 мита за бензина, в които мнозина все още вярват

Продажбите на нови автомобили в ЕС падат

Tesla съкращава хиляди служители

Какви глоби плащат автомобилните марки за вредни емисии

Европейските пристанища се превърнаха в паркинги на автомобили

Subaru Crosstrek - верен приятел в приключенията

Какво е нужно за преминаване на технически преглед

Кога автоматичната ръчна спирачка може да бъде опасна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com